Confidenţialitate

Bonusurile pentru angajații care interacționează cu cetățenii, scutite de plata contribuțiilor | AUDIO

Guvernul a decis, joi, să scutească de la plata contribuțiilor sociale bonsurile pe care companiile din unele domenii le-au oferit acelor angajaţi care au fost nevoiți să lucreze în contact direct cu cetăţenii în această perioadă de epidemie.

Între aceștia se numără personalul din magazinele alimentare sau curierii.

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a ajunţat, după şedinţa de Guvern, exceptarea de la plata CAS şi CASS a unor venituri pe care le-au primit în această perioadă angajaţii din anumite sectoare de activitate.

”Este vorba despre angajaţii care, în perioada stării de urgenţă, au lucrat în contact direct cu cetăţenii în anumite sectoare economice, precum cele de distribuţie sau vânzare a alimentelor, reţele comerciale, curierat… sectoare economice unde, în ciuda riscurilor, angajaţii au continuat să îşi desfăşoare activitatea şi au primit din partea angajatorilor anumite prime. Aceste prime în bani sunt exceptate de la plata contribuţiilor sociale şi contribuţiilor de asigurări de sănătate pentru a da posibilitatea acestor angajaţi să reţină o sumă cât mai mare din aceste prime”, a explicat Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Guvernul a mai decis să aloce 200 de milioane de lei pentru o campanie de informare pe tema măsurilor pe care populaţia trebuie să le respecte pentru a limita răspândirea epidemiei de nou coronavirus.

”Guvernul a decis realizarea unei campanii de informare publică. Această campanie de informare publică reprezintă, în acelaşi timp, un mecanism de sprijin pentru industria mass-media şi jurnaliştii din România care în această perioadă au veniturile din publicitate afectate în mod semnificativ şi, în absenţa derulării unei astfel de campanii, practic funcţionarea lor ar fi puternic afectată cu consecinţe extrem de grave în ceea ce priveşte funcţia lor de asigurare a unei informări corecte a cetăţenilor”, a anunțat șeful cancelariei premierului.

Executivul a luat decizia după consultările pe care le-a avut cu jurnalişti şi structurile asociative din publicitate.

”Vorbim despre un buget alocat de maxim 200 de milioane de lei pentru derularea campaniei pentru o perioadă de patru luni”, a explicat Ionel Dancă.

Potrivit acestuia, 53% din acest buget este alocat pentru zona de presă tipărită, online, locală, regională sau pentru staţii TV şi radio locale şi regionale.

Restul de 47% va finanța campania la nivelul televiziunilor naţionale.

”Campania urmează să se desfăşoare în mod transparent, printr-o aplicaţie informatică dezvoltată de Autoritatea pentru digitalizarea României şi gestionată de Secretariatul General al Guvernului”, a adăugat Ionel Dancă.

Totodată, conform lui Ionel Dancă, Ministerul Lucrărilor Publice va fi reorganizat. Vor pleca din minister atât demnitari, cât angajați din sistemul administrativ:

“Organigrama ministerului se modifică. Vor avea loc reduceri în ceea ce privește numărul de posturi pentru demnitari și posturi de conducere cu 30%, iar pentru posturi de execuție va fi o reducere de 25% a schemei de personal, rezultând un număr de angajați de 765 de persoane”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Totodată, Executivul a decis exceptarea de la plata contribuțiilor sociale și de sănătate în cazul primelor și bonusurilor primite de către angajații care au lucrat în contact direct cu cu cetăţenii în anumite sectoare economice în ciuda riscurilor, pe perioada stării de urgență. Sunt vizați angajați care lucrează în distribuţie, vânzare de alimente, reţele comerciale şi curierat.

Tot în ședința de Guvern de joi, a fost adoptată hotărârea prin care România vine în sprijinul Republicii Moldova în lupta cu noul coronavirus, oferind ajutoare medicale:

“Ajutor umanitar pentru R. Moldova, pentru a face față crizei coronavirusului. Ajutorul este de 16,5 milioane lei, sub forma unor materiale sanitare necesare pentru a face față epidemiei”, a spus Ionel Dancă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Declarațiile integrale: