Confidenţialitate

Jurnal de carantină: Ziua 28

Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.

Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.

Zilnic, într-un Jurnal online de carantină, vă ținem la curent cu evoluția epidemică din țară, dar și din restul lumii.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că bilanţul infectărilor cu noul coronavirus a ajuns la 9.242 în România, în creștere cu 306 cazuri.

Numărul deceselor a crescut până la 498.

După o nouă ședință pe tema situației epidemice, șeful statului a anunțat că o eventuală relaxare a măsurilor de izolare socială ar putea fi luată în calcul după data de 15 mai, dacă numărul de infectări cu noul coronavirus și cel al deceselor va scădea. “Relaxarea va fi făcută în etape”, a transmis Klaus Iohannis. Potrivit acestuia, ideea carantinării persoanelor cu vârste de peste 65 de ani este “aberantă”. Totodată, a spus Klaus Iohannis, se lucrează la un plan de relaxare economică.

Premierul i-a liniștit pe vârstnici, spunându-le nu există nici o intenție oficială de a îi despărți de familii și de a-i plasa în izolare. La postul public de televiziune, Ludovic Orban l-a criticat dur pe managerul Institutului Matei Balș, autorul unui plan care conținea această idee.

Premierul a declarat că a cerut Poliției să nu dea amenzi „din prima”, ci să existe întâi un avertisment. Ludovic Orban a precizat că niciodată nu a existat o dispoziție care să prevadă să se dea „amenzi la kilogram”.

Grupul de Comunicare Strategică a transmis că nu a fost pusă în discuție sau enunțată la nivelul autorităților varianta activării unui presupus „scenariu 5”, această sintagmă este o speculație fără fundament în realitate. Totodată, nu a fost pusă în discuție sau enunțată la nivelul autorităților varianta „carantinării Bucureștiului”, iar această ipoteză a mai făcut obiectul unei dezmințiri anterioare.

Institutul pentru Evaluare și Strategie (IRES) a chestiona 830 de personae pentru a afla care este starea emoțională a românilor după o lună de pandemie. Lipsa celor dragi este cel mai acut sentiment resimțit în izolare.

Liderul PSD a acuzat guvernul liberal că nu foloseşte toate aparatele de testare a infecţiei cu SARS-CoV-2 din teritoriu.

SJU Suceava susține că arhiepiscopul Pimen a fost transferat cu elicopterul la București din cauza vârstei înaintate.

Zece militari ai Batalionului 191 Infanterie “Colonel Radu Golescu” din județul Arad sunt infectați cu coronavirus. A fost începută o anchetă epidemiologică pentru identificarea contacților direcți ai militarilor infectați și izolarea acestora la domiciliu.

Un angajat al Uzinei Mecanice Cugir este cercetat penal pentru că, deși avea simptomele infectării cu noul coronavirus, s-a dus la serviciu. Alți doi colegi ai acestuia au fost depistați pozitiv ulterior.

Oraşul dâmboviţean Răcari rămâne cel mai mare focar de coronavirus din judeţ, 54 de persoane fiind infectate cu noul coronavirus.

Procurorii vâlceni cercetează doi angajaţi ai Serviciului județean de Ambulanţă după ce au încălcat decizie izolării la domiliciu şi s-au prezentat la serviciu. Ambii au fost în contact cu angajaţi şi pacienţi ai Secţiei ORL din cadrul Spitalului Judeţean Vâlcea, unde a fost confirmat un caz de SARS-CoV-2.

O femeie infectată cu noul coronavirus a fost operată de tumoră cerebrală la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi. Medicii au anunțat că intervenția chirurgicală a fost un succes.

Procurorii suceveni anchetează un bărbat care i-a ameninţat pe angajaţii primăriei din comuna Salcea, care dezinfectau cimitirul din satul Văratec. Agresorul este acuzat de zădărnicirea combaterii bolilor, ameninţare, incitare la ură şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Purtarea măștilor şi mănuşilor devine obligatorie în spaţiile publice din Timişoara.

Republica Moldova ar putea relaxa condițiile de izolare începând din 27 aprilie.

În Italia, bilanţul epidemic a urcat la 24.648 de decese și aproape 184.000 de infecții. Numărul de pacienţi internaţi rămâne stabil.

Autoritățile sanitare britanice au raportat alte 828 de decese ale unor persoane spitalizate cu COVID-19. Bilanțul epidemic a ajuns 17.337 de cazuri mortale în Regatul Unit. Numărul total de contaminări a urcat la 129.044.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a susținut că, din datele disponibile până la acest moment, noul coronavirus este unul de origine animală şi nu există indicii care să confirme crearea acestuia în laborator. Rămâne neclar, deocamdată, modul în care în care SARS-CoV-2 a traversat bariera între specii și a ajuns la om.

Germania a anulat Oktoberfest.

Prețul unui baril de țiței Brent, de referință în Europa, a scăzut sub 20 de dolari, cel mai redus nivel din 200.

Unii specialiști au legat numărul mare de infecții cu noul coronavirus cu nivelul crescut de poluare.

Autorităţile sud-coreene şi cele chineze susțin că nu ar fi adevărate informaţiile potrivit cărora liderul nord-coreean ar fi în stare gravă după o operație suferită pe cord deschis. Serviciile secrete americane caută să obțină detalii despre sănătatea lui Kim Jong-un. Potrivit acestora, este neclar dacă dictatorul a supraviețuit intervenției chirurgicale, au declarat, sub protecția anonimatului.

  • Jurnal online de carantină, realizat de Andrei Paleu