Confidenţialitate

OMS respinge scenariul că noul coronavirus a fost creat în laborator

Organizaţia Mondială a Sănătăţii susține că, din datele disponibile până la acest moment, noul coronavirus este unul de origine animală şi nu există indicii care să confirme crearea acestuia în laborator.

Rămâne neclar, deocamdată, modul în care în care SARS-CoV-2 a traversat bariera între specii și a ajuns la om, notează Reuters.

”Cu siguranţă” a existat o gazdă intermediară, a declarat Fadela Chaib, purtător de cuvânt al OMS.

“Este foarte probabil că rezervorul ecologic al virusului sunt liliecii, dar trebuie cercetat şi descoperit modul în care virusul a ajuns de la lilieci la oameni”, a adăugat aceasta.

Presa americană a relatat, săptămâna trecută, că Laboratorul P4 al Institutului de Virusologie din Wuhan, unde a izbunit pandemia în decembrie 2019, ar putea fi sursa noului coronavirus.

SUA efectuează o anchetă pentru a descoperi originea virusului şi felul în care acesta s-a răspândit, ameninţând China că va suporta consecinţele în cazul în care se adevereşte că este ”responsabilă din punct de vedere ştiinţific” pentru actuala criză sanitară mondială.

Întrebată despre impactul deciziei preşedintelui Donald Trump de a suspenda fondurile SUA către OMS, pe motiv că organizaţia a gestionat deficitar pandemia de coronavirus, Fadela Chaib a răspuns: “Încă analizăm situaţia generată de anunţul preşedintelui Trump… şi vom analiza situaţia şi vom coopera cu partenerii noştri pentru a acoperi orice eventuale goluri”.

“Este foarte important să continuăm ceea ce facem, nu numai în ce priveşte COVID-19, dar în ce priveşte multe, multe, multe alte programe de sănătate”, a adăugat Fadela Chaib, referindu-se, printre altele, la acţiunile de eradicare a poliomielitei, HIV-ului şi malariei.

Bugetul OMS este finanţat în proporţie de 81% pentru următorii doi ani, organizaţia având un buget bienal de 4,8 miliarde de dolari.

SUA sunt cel mai mare contributor al OMS, urmate de Fundaţia Bill & Melinda Gates şi de Marea Britanie.

Luc Montagnier, câştigător al Premiului Nobel pentru Medicină în 2008, a susținut că noul coronavirus este rezultatul manipulării în laborator.