Confidenţialitate

Care este starea emoțională a românilor după o lună de izolare

Institutul pentru Evaluare și Strategie (IRES) a chestiona 830 de personae pentru a afla care este starea emoțională a românilor după o lună de pandemie.

Lipsa celor dragi este cel mai acut sentiment resimțit în izolare.

Eșantionul cercetat este unul reprezentativ, format din persoane majore, alese aleatoriu, care au fost chestionate telefonic. Iar eroarea sondajului este de ± 3,5%

Sondajul realizat pe 17 aprilie a urmărit în mod special efectele asupra populației vârstnice (de peste 65 de ani) și arată că acest segment de populație este unul extrem de vulnerabil din punct de vedere emoțional.

Un sfert dintre vârstnicii de peste 65 de ani au traversat această perioadă singuri și 45% doar cu partenerul de viață, deci tot o persoană vulnerabilă.

Singurătății bătrânilor li s-au adăugat în această perioadă și probleme de sănătate mai mari decât cele de dinainte de pandemie.

Lipsa celor dragi este cel mai acut sentiment  resimțit – în cazul a mai mult de trei sferturi dintre participanții la studiul IRES.

Peste o treime dintre români au resimțit frică de moarte generată de posibila infectare cu noul coronavirus, dar și frică de o posibilă criză alimentară.

Trei din zece români au avut, în această perioadă, stări de nervozitate neobișnuite și o treime dintre respondenți au simțit dorința de a merge la restaurant.

Tinerii experimentează într-o proporție mai mare sentimentul că sunt părăsiți de toată lumea, au nevoie de socializare  și sunt mai nervoși.

Persoanele între 36 și 50 de ani sunt îngrijorate mai ales că ar putea rămîne fără resurse de trăi și au fost supărate  pe unele măsuri ale autorităților.

Cei între 51 și 65 de ani resimt mai acut sentimentul de singurătate, dar și diverse senzații de frică.

Femeilor le e teamă în proporții mai ridicate să nu rămână fără resurse de trai sau mâncare și tot ele au fost mai nervoase în familie decât bărbații.

14% dintre români au fost singuri în prima lună de izolare, iar 1 din 5 români au petrecut această perioadă doar cu partenerul de viață.

64% au stat în familie. Singuri au stat în proporții mai crescute cei de peste 51 de ani și femeile.