Confidenţialitate

SJU Suceava: ÎPS Pimen a fost dus cu elicopterul din cauza vârstei înaintate

Transferul cu elicopterul de la Suceava la București a ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, naște controverse.

Și asta pentru că înaltul prelat nu prezintă o formă foarte gravă a infectării cu COVID-19 și este primul pacient diagnosticat cu această boală care este transferat pe calea aerului de la Spitalul Județean Suceava.

Potrivit unor specialiști în domeniu, forma de boală medie pe care o prezintă ÎPS Pimen nu ar fi justificat un transfer de la spitalul din Suceava, cu atât mai puțin prin folosirea unui elicopter.

Generalul maior în rezervă Ionel Oprea, cel care conduce activitatea spitalului din Suceava, a explicat și motivele pentru care s-a efectuat acest transfer.

Mai exact, indicele de gravitate a fost vârsta de 90 de ani, iar la Institutul „Matei Balş” se pot aplica alte tratamente în condițiile în care boala capătă aspecte mai severe.

Cu același elicopter a fost transferat la București și un alt pacient cu COVID-19 care era internat în Spitalul Județean Suceava.

Este vorba de un bărbat de 47 de ani, tată a 11 copii, care era intubat, cu o formă foarte gravă a bolii.

În ceea ce privește zborul de noapte cu care s-a făcut deplasarea, reprezentanții SMURD Iași spun că a fost o misiune deosebită efectuată pentru a sprijini pacienții din Spitalul Județean Suceava.

Între timp, la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou Suceava, acolo unde slujește ÎPS Pimen a început o anchetă epidemiologică prin care se va stabili persoanele cu care prelatul a intrat în contact.

Până acum, nici unul din preoții de la această mănăstire nu a prezentat simptome de îmbolnăvire cu noul coronavirus.

ÎPS Pimen se află în fruntea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților de 29 de ani, iar în urmă cu mai mulți ani a fost declarat colaborator al Securității.