Confidenţialitate

Coreea de Sud şi China neagă că liderul nord-coreean ar fi în stare gravă

Autorităţile sud-coreene şi cele chineze susțin că nu ar fi adevărate informaţiile potrivit cărora liderul nord-coreean ar fi în stare gravă după o operație suferită pe cord deschis, relatează BBC.

Serviciile secrete americane caută să obțină detalii despre sănătatea lui Kim Jong-un. Potrivit acestora, este neclar dacă dictatorul a supraviețuit intervenției chirurgicale, au declarat, sub protecția anonimatului, surse ale Bloomberg.

Casa Albă a refuzat să comenteze.

Un purtător de cuvânt al administrației prezidențiale sud-coreene a declarat, însă, că nu există vreun indiciu care să confirme speculațiile despre starea lui Kim Jong-un.

Incertitudinea a speriat investitorii. Bursa de la Seul a consemnată scăderi ale valorii acțiunilor tranzacționate.

Sănătatea liderului nord-coreean, în vârstă de 36 de ani, supraponderal și fumător înrăit, este unul dintre cele mai bine păzite secretele ale regimului de la Phenian.

Speculațiile au sporit din cauza absenței sale fără precedent de la ceremoniile din 15 aprilie, în cinstea bunicului său și a fondatorului actualei dictaturi, Kim Il Sung, una dintre cele mai mari sărbători din calendarul politic nord-coreean.

Unele voci au pus situația pe seama restricțiilor impuse pentru a preveni răspândirea cazurilor de nou coronavirus.

Coreea de Nord a confirmat prezența SARS-CoV-2 pe teritoriul său, fără a oferi detalii despre numărul îmbolnăvirilor.