Confidenţialitate

Prețul petrolului Brent scade la minimul ultimelor două decenii

Prețul unui baril de țiței Brent, de referință în Europa, a scăzut sub 20 de dolari, cel mai redus nivel din 2001, după ce prețul petrolului american WTI a intrat de două zile în teritoriu negativ, anunță Reuters.

Petrolul Brent cu livrarea în iunie este cotat la 18,10 dolari barilul, cel mai redus preț din noiembrie 2001, în timp ce referința americană West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în iunie a scăzut cu 21%, la 16,14 dolari barilul.

WTI pentru mai a atins minus 3,99 dolari barilul, după ce luni atinsese -37,63 dolari/baril.

Scăderile vin pe fondul unei penurii de spații de depozitare. Principalul hub de stocare din SUA din Cushing, Oklahoma, punctul de livrare pentru WTI, își va atinge limitele în câteva săptămâni.

OPEC și aliații săi, inclusiv Rusia, au anunțat reduceri ale producției, reprezentând aproape 10% din oferta globală. Dar, în condițiile în care economiile sunt aproape blocate din cauza coronavirusului, cererea a scăzut până la 30%.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat marți a declarat că principalii producători mondiali de petrol pot relua discuțiile asupra producției, dacă este nevoie.

Președintele SUA, Donald Trump, care a descris scăderea prețului brut al SUA în luna anterioară drept o problemă pe termen scurt cauzată de „presiuni financiare” și a declarat că administrația sa va lua în considerare oprirea importurilor de petrol din Arabia Saudită.

Se preconizează că stocurile din SUA au crescut cu aproximativ 16,1 milioane de barili săptămâna trecută, au estimat cinci analiști chestionați de Reuters.