Confidenţialitate

Jurnal de carantină: Ziua 17

Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.

Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.

Zilnic, într-un Jurnal online de carantină, vă ținem la curent cu evoluția epidemică din țară, dar și din restul lumii.Grupul de Comunicare Strategică a raportat, de-a lungul zilei de miercuri, alte 22 decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că numărul infectărilor a ajuns la 5.467 în România, în creștere cu 265.

Bilanțul deceselor a urcat la 270.

Într-o analiză a situației epidemice, Institutul Naţional de Sănătate Publică arată că numărul femeilor care au contractat noul coronavirus este mai mare decât cel al bărbaţilor în România. În ceea ce privește cazurile mortale, raportul se inversează.

Medic militar specialist ATI, detaşat în prima linie la Spitalul Judeţean de Urgență Suceava, Mihai Alexandru Mărginean a vorbit, într-un interviu pentru Ministerul Apărării, despre lupta colegilor şi a bolnavilor din Spitalul Județean de Urgență Suceava.

Alte 9.246 de persoane nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Sancțiunile însumează valoarea de 20.149.468 de lei.

Doctor epidemiolog, Daniela Marcoci a fost numită la conducerea Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț. În ultima perioadă, aceasta a fost detașată la focarul de COVID-19 de la Spitalul Județean de Urgență Suceava. Medicul își dorește ca greșelile de management să nu fie repetate.

Procurorii fac cercetări după ce o femeie a acuzat personalul medical de la Spitalul Județean de Urgenţă Târgu Jiu că nu i-a îngrijit corespunzător tatăl, iar acesta a murit de COVID-19.

Ministrul Muncii a declarat că toate executările silite pentru drepturile de asistență socială au fost suspendate în perioada crizei.

Interzicerea exporturilor românești de cereale, prin ordonanță militară, reprezintă o decizie istorică și dramatică în același timp, a notat publicația electronică Bloomberg.

Guvernul ia în calcul tăierea indemnizațiilor pentru demnitari cu 25%.

Primarul General al Capitalei a declarat, într-o ședință online, că se impune o restrângere a cheltuielilor în această perioadă epidemică, pentru ca fondurile să fie redirecționate către sistemul sanitar. Din totalul de 21 de companii înfiinţate de municipalitate, prin fuziune şi absorbţie, vor rămâne 13 societăţi comerciale, a anunțat Gabriela Firea.

Un bărbat din județul Bihor, care se afla în autoziloare la domiciliu în contexul epidemiei de nou coronavirus, este cercetat pentru trafic de droguri. Procurorii Direcției de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Oradea l-au prins în timp ce livra 60 pliculeţe de cannabis, în cantitate de aproape 100 grame, prin gardul locuinței sale.

Un bloc a fost plasat în carantină la Chișinău, în Republica Moldova. Autoritățile locale au decis să sudeze două din cele trei uși ale clădirii, pentru a se asigura că niciuna dintre persoanele aflate în izolare nu părăsește locuința. Intrarea principală este păzită.

Germania pregătește primele testări la scară largă pentru depistarea anticorpilor de coronavirus. Experții vor să vadă câte persoane au care au fost infectate dar nu şi-au dat seama și au dezvoltat între timp anticorpi.

Pandemia de nou coronavirus a ucis peste 100.000 de persoane. 70% dintre victime sunt în Europa, continentul cel mai afectat.

Pentru a 3-a zi la rând, Spania a raportat o scădere a numărului de persoane răpuse de noul coronavirus. Bilanțul epidemic al deceselor a ajuns la 605, cel mai redus din 24 martie încoace.

Belgia a raportat alte 496 de decese cauzate de COVID-19, cea mai neagră zi de la debutul epidemiei în această țară.

Bilanţul epidemiei de coronavirus a ajuns la 18.849 de morţi în Italia, cu 570 în plus față de ziua precedentă.

În Vinerea Mare a catolicilor, Papa a omagiat cadrele medicale care au murit tratând bolnavii de COVID-19.

Autoritățile britanice au raportat alte 980 de decese ale unor bolnavi de COVID-19, un nou record zilnic negativ. Bilanţul epidemic se ridică la 8.958 de morţi în Regat.

Pentru prima dată, arhiepiscopul de Canterbury va oficia mesa pascală din propria sa bucătărie. În Anglia, a crescut spectaculos numărul comenzilor online pentru ouăle de ciocolată. Multe magazine și-au epuizat stocurile.

Canada a înregistrat peste 20.000 de contaminări cu noul coronavirus.Premierul Justin Trudeau le-a transmis concetățenilor că viaţa va reveni la normal abia după dezvoltarea un vaccin, ceea ce ar putea deveni posibil în următoarele 18 luni.

Întrucât numărul deceselor cauzate de noul coronavirus continuă să crească în metropola americană New York, soluția provizorie este aceea a gropilor comune temporare. În Hart Island, au fost depuse zeci de sicrie ale unor victime fără aparținători sau ale căror familii nu își pot permite o înmormântare.

Bilanţul epidemic a ajuns la 194 de decese în Mexic. Printre victime s-au numărat două femei însărcinate.

Faimosul hotel Copacabana Palace din orașul brazilian Rio de Janeiro se va închide, pentru întâia oară, în istoria sa de 97 de ani.

Autoritățile sanitare braziliene se tem că epidemia se poate răspândi printre cele mai mari triburi indigene, care viețuiesc în nordul țării. Cele 850.000 de persoane care le alcătuiesc sunt vulnerabile la boli externe. Stilul de viaţă în satele tribale exclude distanţarea socială.

Regiunea capitalei japoneze a raportat, pentru a 3-a zi la rând un avans semnificativ al infectărilor cu noul tip de coronavirus. La Tokyo au fost confirmate, vineri, 189 de cazuri.

Autoritățile africane au suspendat tururile în care turiștii puteau observa urangutanii şi gorilele. Sanctuarele au fost închise de teama COVID-19.

Răzvan Burleanu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, a declarat că se lucrează la trei scenarii pentru reluarea meciurilor de fotbal. Liga 1 a fost suspendată din cauza epidemiei de coronavirus, la data de 12 martie.

Simona Halep nu crede că se va mai juca tenis în acest an.

  • Jurnal online de carantină, realizat de Andrei Paleu