Confidenţialitate

Bloomberg, despre decizia României de a interzice exportul cerealelor: Cresc temerile privind aprovizionarea cu alimente

Ca să nu avem probleme cu stocurile de cereale până la următoarea recoltă – România a oprit exporturile de cereale către țările din afara Unininii.

Așa motivează ministrul Agriculturii decizia anunțată aseară.

Prin ordonanță militară, România a devenit prima ţară care a blocat exporturile de cereale în timpul pandemiei.

O decizie istorică și dramatică în același timp, notează publicația Bloomberg.

Decizia este în mare măsură simbolică, scrie Bloomberg, care mai menționează că este totuși un semn că producătorii de alimente cei mai mari din lume se tem pentru propria lor aprovizionare.

România, al doilea exportator de grâu din Uniune, a recoltat deja şi a vândut mare parte din recoltă în acest moment. Totusi, noteaza specialiștii internationali, decizia României ar putea duce la cresteri de preţuri pentru cereale la nivel global.

Exportul de cereale din luna martie a fost aproape dublu față de aceeași luna a anului trecut. România a trimis sute de mii de tone de grâu, orz, sau porumb către țări care nu făceau parte din Uniunea Europeană, precum: Egipt, Iordania, Coreea de Sud şi Sudan.

Autoritățile vor astfel ca stocurile să ajungă până la următoarea recoltă din vară. În ceea ce privește alimentele, ministrul Agriculturii dă asigurări că vom avea ce pune pe masa de Paște: sunt tocuri mari și la carnea de pui, miel, vită sau ouă.