Confidenţialitate

Ministrul Muncii: Am suspendat toate executările silite pentru drepturile de asistență socială | VIDEO

Ministrul Muncii a declarat, vineri, că toate executările silite pentru drepturile de asistență socială au fost suspendate în perioada crizei.

„Am suspendat toate executările silite pentru toate drepturile de asistență socială pe perioada crizei. Nu cred că este momentul ca în această perioadă să se procedeze la executări silite pentru niște oameni care cu siguranță se confruntă cu o serie de probleme”, a spus Violeta Alexandru.

Ministerul Muncii și cel al Fondurilor Europene au realizat o ordonanța de urgență, aprobată în Guvern, astfel încât să se poată deconta cheltuielile salariale, cheltuieli de transport, echipamente de protecție medicală pentru asistenții sociali care îngrijesc persoanele cu dizabilități.

Închiderea sau suspendarea temporară a activității centrelor pentru vârstnici a fost interzisă.

Potrivit ministrului, doar în situația în care familia cere explicit să ia vârstnicul din centru acesta poate pleca acasă.

Totodată, stimulentul de inserție pentru părinții care revin la serviciu se acordă în ciuda crizei.

Pensiile pot ajunge mai devreme luna aceasta la beneficiari, a declarat Violeta Alexandru. În mod obișnuit, acestea sunt livrate în a doua jumătate a lunii.

“Cu privire la pensii şi alocaţii, am fost întrebată în ultima perioadă cum este posibil să afirm că ele vor fi dublate, respectiv că pensiile vor creşte în cuantumul prevazut de lege şi o să vă răspund foarte direct. Pentru că rolul meu ca ministru al Muncii este să fac tot ce este posibil ca acest lucru să se întâmple. Sunt partea unei echipe guvernamentale care face tot ce este posibil ca acest lucru să se întâmple. Sigur că văd şi eu, nu sunt decuplată de realitate, ce se întâmplă în economie, ce se întâmplă în acest moment în societate”, a declarat ministrul.

“Nu întâmplător am făcut de-a lungul acestor săptămâni, un apel public constant către toţi angajatorii care îşi pot continua activitatea, să o facă, către toţi cei care muncesc în România să continuie activitatea pentru că până la urmă de resursele pe care le generăm şi cu care alimentăm bugetul depind toate cheltuielile şi toate plăţile pentru drepturile pe care persoanele le au. Rolul meu ca ministru al Muncii este să lupt ca acest lucru să se întâmple şi anume ca legea să fie pusă în aplicare”, a adăugat Violeta Alexandru, care a ținut să precizeze că nu gestionează bugetul şi nu dispune de informaţiile necesare privind imposibilitatea sau regândirea unui alt tip de creştere faţă de pensii, respectiv pentru cuantumul alocaţiilor.