Consilier în Guvernul României: ”Nu mai plângeți și rostogoliți imbecilități pe rețele. Trebuiau mitraliați, nu stropiți cu apă!!!”

”Trebuiau mitraliați, nu stropiți cu apă!!!” – este modul în care își încheie o postare publică pe contul său de Facebook un consilier în Guvernul României.

”Cine-i Diaspora?!? Observ mii de postări în care suntem ultragiați că Jandarmeria a făcut și a dres. Postăm niște materiale video scoase din context și facem pe călugărițele pe aici. Dar ăia care au dat foc la toți brazii din Victoriei și că erau să sară în aer mașinile din zona sau ăia de au maturat cu forțele de ordine pe jos, ăia cu ceafă lată, ăia nu ne mai deranjează? Ce Diaspora reprezentau ăia? Peluza Paris sau peluza Madrid?
Nu mai plângeți și rostogoliți imbecilități pe rețele. Trebuiau mitraliați, nu stropiți cu apă!!!”, a scris Cristian Bîrdac, consilier la Secretariatul General al Guvernului, cu rang de secretar de stat, la scurt timp după intervenția brutală a jandarmilor asupra protestatarilor de la Mitingul Diaporei.

La aproximativ 12 ore după ce poziția sa față de evenimentele din Piața Victoriei a devenit virală pe Facebook, Cristian Bîrdac a decis să-și șteargă mesajul. Apoi contul său nu a mai putut fi accesat.

452 de persoane au fost rănite vineri noapte la Mitingul Diasporei din Piața Victoriei. 68 au ajuns la spitale dintre care 9 jandarmi și 2 copii, după cum arată bilanțul protestelor violente din Piața Victoriei.

Peste 100.000 de persoane au fost vineri seara în Piața Victoriei din București la ceea ce fusese anunțat drept Mitingul Diasporei.

Într-o intervenție fără precedent pentru protestele din România ultimilor ani, jandarmii au folosit intens gaze lacrimogene ca aerosol, dar și în grenade aruncate spre mulțimea de oameni din fața Guvernului, cât și de pe bulevardele adiacente.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a solicitat sâmbătă procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, demararea de urgenţă a cercetărilor în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi elucidării modului concret în care s-a produs intervenţia Jandarmeriei, pentru restabilirea ordinii publice, la protestele de vineri seara din Piaţa Victoriei din Bucureşti.

Într-o conferință de presă, desfășurată sâmbătă dimineața, Jandarmeria s-a apărat și a susținut că a folosit forța doar când a epuizat orice altă cale de restabilire a ordinii publice.

La ora 23:11 jandarmeria a primit ordinul de intervenție de la Prefectul Capitalei. ”Jandarmii au fost loviți cu pietre. Grupul de persoane violente era unul compact și bine organizat, menit să instaleze haosul”, spun jandarmii.

33 de persoane la secții au fost duse  – 8 dosare penale întocmite – 2 în rem pentru fapte, restul pentru ultraj și tulburarea liniștii publice

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS