Confidenţialitate

Bilanțul protestelor violente din Piața Victoriei

452 de persoane au fost rănite vineri noapte la Mitingul Diasporei din Piața Victoriei. 68 au ajuns la spitale dintre care 9 jandarmi și 2 copii. Aceștia au fost duși la Spitalul Grigore Alexandrescu.

Unul dintre jandarmi – o femeie este grav rănită cu suspiciunea de fractură la coloana cervicală și este internată la Spitalul Floreasca.  Împreună cu colegul său, au fost prinși  și loviți. La un moment dat, mai mulți oameni din mulțime le-au sărit în ajutor și au făcut un lanț uman în jurul lor.  Jandarmii au reușit apoi să își scoată colegii din mulțime, care au fost duși la spital.

În toată busculada 2 arme ale jandarmilor au fost furate. Ministerul de interne face apel la populație pentru a recupera armele. Toţi cetăţenii care au informaţii să anunţe Poliţia Română. Cazul va fi preluat de Parchet.

100.000 de oameni au venit în fața Guvernului vineri seară 

Ceea ce trebuia să fie un miting pașnic al celor plecați din țară și care veniseră de la mii de kilometri distanță, s-a transformat într-un protest violent. Episoade sporadice de îmbrânceli au fost de la ora 17 în Piața, și treptat au escaladat.

Jandarmeria Română a anunţat că în Piaţa Victoriei şi-au făcut apariţia persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente şi galerii ale unor echipe de fotbal, așa ca s-a solicitat protestatarilor să se delimiteze de acestea  şi să nu sprijine în niciun fel acţiunile lor violente. Jandarmii au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă  pentru a dispersa mulțimea, și pentru a o împinge departe de clădirea Guvernului.

Au fost aruncate petarde și pietre din mulțime.

Unii s-au regrupat, și-au acoperit fețele pentru a se feri de gazele lacrimogene și s-au refugiat în magazinele spre zona Buzești.

În Piața Victoriei a izbucnit și un incendiu, stins rapid.

Jandarmii au recomandat si ca femeile şi persoanele însoţite de copii să se retragă din zona în care au loc violenţe.

După miezul nopții, Jandarmeria a pus capăt în mod brutal mitingului diasporei din Piata Victoriei. A fost dat ordin de evacuare, apoi o coloană de jandarmi a pătruns în mulţimea care participa la protestul din faţa sediului Guvernului.

Jandarmii, să răspundă pentru modul în care au intervenit

Ovidiu Raeţchi, vicepreşedintele Comisiei de apărare a Camerei Deputaţilor, apreciază într-o postare pe Facebook că ”zeci de mii de protestatari paşnici au fost loviţi şi atacaţi cu gaze lacrimogene din cauza unui grup provocator care nu a putut fi identificat şi izolat ore în şir”. Liberalul anunţă că va solicita convocarea şefilor Jandarmeriei în fața Comisiei de apărare a Camerei Deputaţilor în urma evenimentelor care au avut loc în Piaţa Victoriei.