Confidenţialitate

Raport pentru CNN: Risc serios și iminent de genocid în Ucraina. „Rusia a încălcat Convenția privind genocidul. Trebuie să acționați”

Un raport întocmit de New Lines Institute for Strategy and Policy – un think tank cu sediul în Statele Unite ale Americii – în parteneriat cu Centrul Raoul Wallenberg pentru drepturile omului – cu sediul în Canada – arată că Moscova instigă la genocid și comite atrocități menite să distrugă poporul ucrainean. Acesta este primul raport independent ce privește acuzațiile de genocid din Ucraina. CNN susține că a primit în avans o copie a raportului.

Peste 30 de juriști și experți în genocid au semnat raportul

Raportul a fost semnat de peste 30 de juriști de renume și experți în genocid și acuză Rusia de încălcarea mai multor articole din Convenția ONU privind genocidul.

Raportul avertizează că există un risc foarte mare și iminent de genocid în Ucraina și susține acuzațiile cu o listă lungă de dovezi, inlcusiv exemple de ucideri în masă a civililor, deportări forțate și eorica dezumanizantă anti-ucraineană folosită de ficialii din Rusia.

Lavrov, Putin și Shoigu

Sursa foto: Shutterstock

Raportul va fi trimis parlamentelor, guvernelor și organizațiilor internaționale din întreaga lume

Raportul va fi publicat vineri, iar după publicare acesta va fi trimis către parlamente, guverne și organizații internaționale din întreaga lume. CNN susține că a primit în avans o copie a raportului.

Citește și: Zelenski, la Bucha: „Acestea sunt crime de război. Trebuie recunoscute ca genocid”

Azeem Ibrahim de la New Lines Institute pentru CNN: Acest război are natura unui genocid, dacă analizăm limbajul folosit și modul în care este executat și derulat

„Am adunat experți juridici de top din întreaga lume. Aceștia au examinat toate dovezile și au ajuns la concluzia că Federația Rusă este responsabilă de încălcarea Convenției privind genocidul în Ucraina”, spune Azeem Ibrahim de la New Lines Institute pentru CNN.

Ibrahim a vizitat Ucraina în martie pentru a aduna dovezi pentru raport.

„Raportul reprezintă o examinare amănunțită a unor dovezi și probe extinse. Ceea ce a văzut până acum este că acest război are natura unui genocid, dacă analizăm limbajul folosit și modul în care este executat și derulat”, a adăugat Azeem Ibrahim.

Masina in peisaj cu daramaturi in Ucraina

Sursa foto: Shutterstock

Azeem Ibrahim: Sunt 151 de țări care au semnat Convenția privind genocidul. Trebuie să facă tot ce pot pentru a opri asta, altfel vor încălca și ele Convenția

Coform Convenției ONU privind genocidul, semnatarii au obligația legală de a preveni genocidul, iar raportul îndeamnă comunitatea internațională să acționeze în conformitate.

„Nu avem timp deloc și credem că există un risc foarte serios de genocid”, a adăugat Azeem Ibrahim de la New Lines Institute.

„Fiecare țară semnatară a Convenției privind genocidul – și sunt 151 de țări – trebuie să facă tot ce poate pentru a opri acest lucru. Altfel vor încălca și ele convenția”, a mai spus Azeem Ibrahim.

Citește și: Rușii au adus în Mariupol ecrane mobile pe care difuzează știri și documentare de propagandă | AUDIO

Raportul compară ce se întâmplă acum în Ucraina cu masacrul de la Srebrenica din 1995 și îndeamnă lumea să acționeze

Raportul aduce în atenția oficialilor din întreaga lume că ceea ce se întâmplă în acest moment în Ucraina poate fi comparat cu masacrul de la Srebrenica din 1995 și îndeamnă lumea să acționeze.

„Detaliile despre uciderile în masă a băieților și bărbaților musulmani bosniaci din Srebrenica, peste 7000, au fost făcute publice pentru comunitatea internațională mult prea târziu – era prea târziu pentru a preveni un genocid care a avut loc în doar câteva zile. În 2022 avem capacități necesare pentru a urmări cu precizie atrocitățile similare, pe măsură ce au loc, pentru a le putea răspunde în consecință”, se arată în raport.

Raportul aduce acuzații la adresa Moscovei și la adresa înalților oficiali ai Federației Ruse pentru că au orchestrat incitarea la genocidși au conslidat fundația unui viitor genocid prin negarea repetată a existenței identității ucrainene. Raportul amintește de momentul în care regimul de la Kremlin a negat cu tărie acuzația președintelui SUA – Joe Biden – care a catalogat acțiunile Rusiei un „genocid”.

Masacrul de la Srebrenica din 1995

Sursa foto: Shutterstock

Federația Rusă a încălcat articolele II și III din Convenția privind genocidul

Raportul realizat de New Lines Institute for Strategy and Policy în parteneriat cu Centrul Raoul Wallenberg pentru drepturile omului mai spune că Federația Rusă a încălcat articolele II și III din Convenția privind genocidul.

Articolul II din Convenția privind genocidul

Articolul II din Convenție prevede că genocidul este o încercare de a comite acte „cu intenția de a distruge, în totalitate sau în parte, un grup național, etnic, rasial sau religios”.

Articolul III din Convenția privind genocidul

Articolul III se referă la „incitarea directă și publică la comiterea genocidului”.

Citește și: TIME: În lumea lui Zelenski. Interviu cu președintele Ucrainei, din adăpostul său din Kiev. „Războiul m-a îmbătrânit, dar nu regret nicio secundă”

Raportul aduce dovezi pentru încălcarea Convenției privind genocidul

Juriștii și experții în genocid aduc în vizor declarațiile președintelui Rusiei, Vladimir Putin, care a afirmat că „Ucraina nu are dreptul să existe ca stat independent”.

De asemenea, aceștia pun în prim-plan limbajul dezumanizant folosit de oficialii ruși pentru a descrie poporul ucrainean și Ucraina: „stat nazist” și „amenințare existențială pentru Rusia”

Copil care sta cu mainile la cap pe o strada distrusa din Bucha

Sursa foto: Shutterstock

Experții care au participat la întocmirea raportului

Din echipa de autori ai raportului fac parte David Scheffer – care a jucat un rol esențial în discuțiile privind înființarea Curții Penale Internaționale, fiind primul ambasador al SUA pentru crimele de război.

Allan Rock – fostul ambasador al Canadei la ONU – dar și Cgarles Taku – avocatul principal al Trinunalului Penal Internațional pentru Rwanda și al Tribunalului Special Sierra Leone au fost parte din echipa de analiză, cercetare și întocmire a raportului.

De asemenea, din echipă au făcut parte și lingviști care au examinat interceptări de comunicații și mărturii.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Surse din cadrul NATO vorbesc despre o „înțelegere tacită” între statele membre să nu furnizeze tancuri moderne Ucrainei