Confidenţialitate

Surse din cadrul NATO vorbesc despre o „înțelegere tacită” între statele membre să nu furnizeze tancuri moderne Ucrainei

Între ţările Alianței Nord-Atlantice ar exista o „înţelegere tacită” să nu furnizeze Ucrainei  tancuri moderne de fabricaţie occidentală pentru a evita ca Rusia să considere acest lucru drept o „provocare” sau o intervenţie activă în război, au declarat surse din cadrul NATO pentru agenția germană DPA. 

De când a început invazia rusă, multe ţări est-europene au furnizat Kievului echipamente şi arme din epoca sovietică.

De aceea, la Davos, șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba a criticat aliații.

Războiul din Europa ar putea provoca o recesiune globală, pe măsură ce prețurile la alimente și energie cresc, a avertizat președintele Băncii Mondiale.

Potrivit acestuia, țările în curs de dezvoltare vor fi cele mai afectate.

Între timp, în Ucraina, continuă procesele pentru crimele de război. Într-un nou proces, doi soldați au recunoscut faptele în fața judecătorului și au cerut să nu primească închisoare pe viață.

Procesul s-a desfășurat la tribunalul districtului Kotelevska, din centrul Ucrainei.

Procurorii au cerut o pedeapsă de 12 ani de închisoare pentru cei doi soldați ruși, acuzaţi de încălcarea legilor războiului. Avocatul acestora a solicitat clemenţă din partea judecătorului, afirmând că cei doi soldaţi executau ordinele primite şi că ei regretă faptele comise.

La începutul săptămânii, un tribunal din Ucraina a condamnat un alt soldat rus la închisoare pe viaţă pentru uciderea unui civil neînarmat.

Foto: Shutterstock