Confidenţialitate

10 soldați ruși responsabili de masacrul de la Bucha, identificați de procurorii ucraineni. Cine sunt și cum s-a derulat ancheta | VIDEO

După săptămâni întregi în care au analizat dovezile, oficialii ucraineni ar fi identificat 10 soldați ruși responsabili pentru atrocitățile de la Bucha, scrie The New York Times.

Nu a fost un caz ușor, iar anchetatorii ucraineni au fost nevoiți să pună cap la cap interceptări radio, imagini din satelit sau chiar înregistrări ale camerelor de supraveghere.

Anchetatorii au utilizat și declarații ale martorilor și postări din social media.

În cursul acestei săptămâni, oficialii ucraineni au reușit să identifice 10 soldați ruși care au ucis civili în Bucha.

Cum s-a derulat ancheta

Sute de oameni ai legii din Ucraina au petrecut săptămâni întregi pentru a identifica soldații care au masacrat Bucha, o suburbie situată la nord de capitala Ucrainei, Kiev, acolo unde cel puțin 400 de persoane au fost ucise.

„A fost foarte dificil”, a spus Ruslan Kravchenko, procuror principal al cazului. „A trebuit să punem cap la cap toate informațiile pe care le-am avut la dispoziție, ca un puzzle”.

Procurorii au declarat presei că au arătat martorilor și victimelor fotografiile celor 10 soldați ruși despre care cred că ar fi implicați în masacrul de la Bucha.

Au fost ajutați și de o echipă de jurnaliști ucraineni din cadrul unei organizații denumite Slidstvo.info – aceștia au cercetat conturile de socializare ale soldaților ruși.

Cine sunt soldații ruși implicați în masacrul de la Bucha

Procurorii au declarat că unii dintre soldați sunt căsătoriți, altora le place să pescuiască, iar unul dintre aceștia provine dintr-un sat rus situat la 6000 de kilometri de Bucha și a fost pompier.

„Este greu de înțeles ce l-a făcut să treacă de la a salva oameni la a ucide oameni”, a spus Dmytro Repliaanchuk, unul dintre jurnaliștii care au ajutat la identificarea soldaților.

1. Sergei Peskarev

„Are 24 de ani și a fost născut în Yakutia, apoi s-a mutat în Khabarovsk. A publicat pe contul său de social media poze din armată.

Pentru o perioadă. Peskarev și-a schimbat locul de muncă – a fost casier într-un supermarket. Cu doar câteva luni înainte de invazie, în noiembrie 2021, a publicat pe contul său de social media o poză în care era în spatele unei case de marcat, iar în februarie ne-a invadat țara și ne-a ucis oamenii. Face parte din Brigada 64”, se arată în articolul publicat pe site-ul organizației de jurnaliști care au ajutat procurorii ucraineni în anchetă.

2. Nikita Akimov

„Are 25 de ani și a fost născut și crescut în Komsomolsk-on-Amur. Conform polițiștilor, Akimov a răpit și torturat locuitori din Bucha cu mâinile sale, dar le-a și ordonat altora să o facă. Este căsătorit și are un copil. Și el face parte din Brigada 64”, scrie organizația.

3. Mikhail Kashin

„Are 24 de ani și și-a petrecut ziua de naștere în timp ce pleca din Bucha și lăsa în urmă sute de civili morți. Provine din Udmurtia, Votkinsk.

După ce a terminat școala s-a înrolat și el în Brigada 64 și apoi a încheiat un contract cu ei. Are o soție și mai multe surori. Este cinic cum ocupantul declară că cele mai de preț valori ale sale sunt: bunătatea, onestitatea și dragostea pentru familie”, scrie Slidstvo.info.

4. Vasily Knyazev

„Are 24 de ani. Locuiește în orașul Yoshkar-Ola. Conform pozelor postate pe rețelele sociale, familia sa locuiește în sărăcie. Imediat după ce a terminat școala s-a înrolat în armată. A publicat de acolo poze cu Birgada 64, dar și poze din Khabarovsk, acolo unde trupele militare staționează în acest moment”, scrie publicația ucraineană.

5. Grigory Naryshkin

„Are 30 de ani și provine din Amur – la 8000 de kilometri de Kiev. Este pasionat de arte marțiale și este suspectat de legiuitorii ucraineni de tortura civililor din Bucha”, relatează publicația ucraineană.

6. Albert Radnaev

„Are 24 de ani și, ca și ceilalți, s-a înrolat în armată imediat după ce a terminat studiile. Tatăl său este soldat, dar nu se știe dacă a invadat Ucraina și el sau a rămas în Rusia”, scrie Slidstvo.info.

7. Semyon Maltsev

„Are 26 de ani și provine din Komsomolsk-on-Amur. În 2019, Maltsev era dansator. în februarie a venit peste noi, să lupte în Ucraina”, scrie publicația.

8. Dmitry Sergienko

Are 27 de ani și provine din Voronej, Rusia. Este căsătorit și are o fetiță”, admite publicația ucraineană.

9. Vyacheslav Lavrentyev

„Are 29 de ani și provine din Transbaikal. Înainte a fost pompier, conform pozelor postate de el în social media. Este foarte greu de înțeles cum și-a schimbat cariera, de la a salva oameni la a ucide oameni. Pe contul său de socializare are un motto postat – trăiește o singură viață, dar salvează mii de vieți”, scrie Slidstvo.info.

10. Andrei Bizyaev

„Are 33 de ani și provine din Habarovsk. Este în armată de peste 10 ani”, susține publicația ucraineană care a ajutat procurorii să găsească 10 dintre soldații care au ucis și torturat civilii din Bucha.

Sursa foto: Slidstvo.info

Citește și: TIME: În lumea lui Zelenski. Interviu cu președintele Ucrainei, din adăpostul său din Kiev. „Războiul m-a îmbătrânit, dar nu regret nicio secundă”