Confidenţialitate

Kremlinul își sporește ofensiva în Donbas. În Zaporijie şi Herson a fost impusă rubla și se acordă pașapoarte rusești locuitorilor din zonă

Pe frontul ucrainean de război, armata lui Vladimir Putin și-a sporit ofensiva în regiunea Donbas. Mai multe orașe, printre care Severodoneţk, sunt bombardate fără încetare și se duc lupte urbane.

În tot acest timp, după modelul pus în practică în Crimeea anexată ilegal, Moscova a înlocuit edilii din orașele Zaporijie şi Herson cu unii care îi sunt fideli și a impus rubla ca monedă locală.

De asemenea, Kremlinul a anunțat simplificarea procedurii de acordarea cetăţeniei ruse pentru locuitorii celor două orașe.

Statele Unite ale Americii consideră că emiterea unor paşapoarte ruse în sudul Ucrainei reprezintă un plan de „subjugare” a poporului ucrainean.

Rușii au  instaurat o procedură specială care simplifică acordarea de paşapoarte ruseşti ucrainenilor din regiunile ocupate.

Ministerul de Externe de la Kiev arată într-un comunicat că „Acordarea forţată de paşapoarte ucrainenilor din Herson şi Zaporojie este o nouă dovadă a obiectivului criminal al războiului Rusiei împotriva Ucrainei”.

Prin această decizie a preşedintelui rus, Moscova urmăreşte, potrivit Ministerului ucrainean de Externe, „confiscarea teritoriilor ucrainene pentru ocuparea lor şi integrarea lor în domeniul juridic, politic şi economi” al Federaţiei Ruse.

Regiunea Herson a fost cucerită integral de armata rusă după lansarea invaziei ruse în 24 februarie, în timp ce cea din Zaporojie este doar parţial controlată de Moscova.

Rezidenţii din aceste teritorii ocupate sunt vizaţi de “procedura simplificată” instituită de preşedintele rus Vladimir Putin printr-un decret miercuri.

Ministerul ucrainean de Externe a apreciat că această măsură “deschide calea obligării locuitorilor din teritoriile ocupate temporar de armata rusă să obţină cetăţenia rusă”.

Moscova a calificat drept ”fantezie” planul italian de pace.

„Nu poţi să furnizezi arme Ucrainei cu o mână şi cu cealaltă să vii cu planuri pentru o soluţionare paşnică”, a comentat purtătoarea de cuvânt a diplomaței ruse, Maria Zaharova.

Roma a propus un „dialog etapizat” între Rusia şi Ucraina, începând cu o încetare a focului sub monitorizare ONU şi, mai apoi, cu un acord asupra statutului Ucrainei în relaţia cu NATO şi Uniunea Europeană.

Foto: Shutterstock