Confidenţialitate

Cel mai scăzut ROBOR din ultimele 6 luni, înregistrat joi. Guvernatorul BNR despre creditele „cu probleme”: „Stăm mai bine decât media europeană” | AUDIO

Cel mai scăzut indice ROBOR din ultimele 6 luni. Joi a coborât ușor la 7,17 %. Acest lucru se traduce în scăderea ușoară și a creditelor cu dobânzi calculate în funcție de acest indice.

ROBOR la trei luni a scăzut la 7,27%, faţă de 7,30%, nivelul de miercuri. Mulți clienți ai băncilor spun că ratele le-au scăzut ușor, oricum, mai ușor decât ritmul în care au crescut.

În privința problemelor provocate de creditele care nu mai pot fi achitate, guvernatorul Băncii Naționale spune că „stăm mai bine decât media europeană”.

Mugur Isărescu, într-o conferință privind lansarea Raportului privind stabilitatea financiară:

„Mare problemă, în special după criza din 2008-2009 a fost creditele neperformante, atât de mare încât putea să dărâme sistemul bancar din România. Rezolvarea creditelor neperformante în România a fost o evoluție pozitivă care ne-a salvat de necazuri și stăm acum chiar mai bine decât media europeană.”

Între indicatorii de risc ai sistemului bancar românesc se află și rata creditelor neperformante.

Un credit devine neperformant când apar informații că debitorul are greutăți să ramburseze creditul sau dacă au trecut mai mult de 90 de zile fără ca debitorul să fi achitat ratele convenite:

„Lumea o să spună „iar țineți cu băncile, domnul guvernator, permiteți profituri mari”, nu că trebuie să trăiască, nu pot să dea credite dacă nu au o anumită profitabilitate.”

Stăm mai bine față de alte țări și pentru că nu au fost utilizați bani publici pentru a salva băncile, a mai spus guvernatorul BNR.

Să mai spunem că, la 7,27%, ROBOR la 3 luni a atins cea mai redusă valoare din 21 iulie 2022 încoace.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock

Citește și: Inflația a fost în decembrie de 16,4 % , în ușoară scădere. Mugur Isărescu: „Asta nu înseamnă că ne spălăm pe mâini / Ne batem cu ea” | AUDIO