Confidenţialitate

Guvernatorul BNR despre scumpiri: „Stăm mai bine decât alte țări europene. Asta nu înseamnă că ne spălăm pe mâini. Ne batem cu inflația” | AUDIO

Declarații la Banca Națională privind situația scumpirilor, în contextul prezentării Raportului privind stabilitatea financiară. Când vine vorba de inflație, media scumpirilor,  stăm mai bine decât alte țări europene, în care inflația este și mai mare.

Studiul privind stabilitatea prețurilor, care analizează situația din ultimii 3 ani, arată că România și-a îmbunătățit situația, de la vârful clasamentului având cea mai mare inflație, a ajuns pe locul 8 în Uniunea Europeană.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu:

„Avem în România o creștere masivă a inflației, peste tot s-a întâmplat, asta nu înseamnă că ne spălăm pe mâini. Dacă ne uităm și facem comparații, că nu poți să te uiți numai la tine, trebuie să te uiți și ce se întâmplă în lume, nu? Din 2019, uitați curba României, cu un an înainte eram chiar pe locul 1, cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, am ajuns pe locul 8. Și țări cu care obițnuiam, în trecut concuram, hai să luăm modelul Poloniei, hai să luăm modelul Cehiei, să luăm modelul Ungariei și așa mai departe, au avut o inflație care comparativ ne-a depășit, mai mare decât la noi.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Inflația va scădea treptat, dar e nevoie de răbdare, sugerează guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a amintit că stabilitatea prețurilor rămâne un obiectiv al băncii centrale:

„Da domnule, în România este inflație, ne batem cu ea, trebuie să asigurăm și stabilitatea financiară și progresul în ceea ce privește inflația se vor face treptat (…). Nu uităm stabilitatea prețurilor, lucrăm împreună și cu stabilitate financiară și cu stabilitatea prețurilor și așa vom lucra și de acum înainte.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Inflația a fost în decembrie de 16,4 % , în ușoară scădere, de la 16,8% în noiembrie.

Cel mai mult s-au scumpit energia electrică, gazele şi încălzirea, cu 40% mai scumpe față de acum un an.

Cu 22 % s-au scumpit alimentele în ultimul an iar mărfurile nealimentare cu aproximativ 15%. Serviciile costă mai mult cu aproape 10 procente.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Număr record de vânzări de locuințe în Capitală în 2022. Cu 25% au crescut prețurile caselor în ultimii 10 ani