Confidenţialitate

Prima reacție a lui Cristian Popescu Piedone după eliberare: „În 30 de ani de administrație să-mi zică mie orice politician din Romania că e fată mare”

Cristian Popescu Piedone – acuzat de abuz în serviciu în Dosarul „Colectiv” și condamnat la 4 ani în spatele gratiilor – a fost eliberat din penitenciar. Decizia definitivă a fost luată de Înalta Curte de Casație și Justiție. Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectorului 5, a fost eliberat din închisoare după un an și două luni. 65 de persoane și-au pierdut viața în urma incendiului din Clubul Colectiv din seara zilei de 30 octombrie 2015.

Declarația lui Cristian Popescu Piedone imediat după eliberare

„Până la Înalta Curte nu am avut parte decât de acele culoare de care vorbiți toată ziua pe post, de acei scheleți în dulap.. Azi justiția prin ICCJ… și nu o spun așa pentru mulțumiri. Există o speranța în Romania pentru dreptate”, a spus Cristian Popescu Piedone.

„În 30 de ani de administrație să-mi zică mie orice politician din Romania că e fată mare”, a mai zis Cristian Popescu Piedone.

„Am stat un an și ceva degeaba. Trebuie să mă întorc. Sincer, vă spun, pierdusem speranța, dar nu mi-am pierdut speranța în Dumnezeu. Am spus instanței că mai sus de această treaptă a justiției este Dumnezeu. M-am rugat ca Dumnezeu să deschidă ochii judecătorilor. Îmi voi duce sectorul până la capăt, mă gândesc ce voi face cu viitorul. s mă bat cu trecutul înseamnă că-mi ard viitorul”, a mai spus Cristian Popescu Piedone.

Eugen Iancu, tatăl uneia dintre victimele incendiului din Colectiv despre eliberarea lui Cristian Popescu Piedone

Eugen Iancu: „Era de așteptat încă de anul trecut, de când s-a dat decizia ca cele două directoare să nu fie condamnate, ci doar primarul. Convingerea mea a fost că Piedone a fost condamnat doar… nu știu… să se închidă gura străzii”.

Raul Bambu, Europa FM: Considerați că Cristian Popescu Piedone ar trebui să fie în spatele gratiilor?

Eugen Iancu:Eu consider că da, dar în momentul în care justiția nu condamnă directoarele a căror semnătură contează – peste a căror semnătură vine semnătura primarului – înseamnă că justiția a lăsat o cale liberă încă de la început”.

Citește aici întregul material: Eugen Iancu, tatăl uneia dintre victimele incendiului din Colectiv despre eliberarea lui Cristian Popescu Piedone: „Era de așteptat încă de anul trecut” | AUDIO

Redăm minuta instanței

„Respinge, ca nefondate, recursurile în casaţie formulate de inculpații Matei George Petrică, Anastasescu George Alin, Niţă Cristian Mihai și Radu Antonina împotriva deciziei penale nr.566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016. Obligă recurenţii inculpaţi Matei George Petrică, Anastasescu George Alin, Niţă Cristian Mihai și Radu Antonina la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. II. Admite recursul în casaţie formulat de inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone împotriva aceleiaşi decizii. Casează, în parte, decizia atacată, numai în ceea ce priveşte soluţia de condamnare a inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone, desfiinţând în aceleaşi limite şi sentinţa penală nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016 şi, în rejudecare: În temeiul art. 448 alin. 1 pct. 2 lit. a şi alin. 3 Cod procedură penală, cu referire la art. 396 alin. 5 Cod procedură penală, raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 (autorizaţia SC Colectiv Club SRL).

Înlătură dispoziţia privind obligarea inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone la plata cheltuielilor judiciare către stat. Anulează formele de executare emise în baza sentinţei penale nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în acelaşi dosar privind pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone şi dispune punerea de îndată în libertate a acestuia, dacă nu este arestat în altă cauză. Cheltuielile judiciare ocazionate de recursul în casaţie declarat de acest inculpat rămân în sarcina statului. Onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru recurenţii inculpaţi şi intimaţii inculpaţi, în sumă de câte 680 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 21 iunie 2023”.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Cristian Popescu Piedone va fi eliberat. Decizia este definitivă | AUDIO