Confidenţialitate

Cristian Popescu Piedone va fi eliberat. Decizia este definitivă | AUDIO

Acuzat de abuz în serviciu în Dosarul „Colectiv” și condamnat la 4 ani în spatele gratiilor, fostul edil va fi eliberat din penitenciar. Decizia definitivă a fost luată de Înalta Curte de Casație și Justiție.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectorului 5, va fi eliberat din închisoare după un an și două luni.

Înalta Curte de Casație și Justiție i-a admis recursul în casație formulat în dosarul Colectiv. El a fost acuzat de abuz în serviciu, faptă care, conform procurorilor, ar fi contribuit la tragedia din Clubul Colectiv. Piedone a fost încarcerat la penitenciarul Jilava în mai anul trecut.

Ceilalți condamnați în dosar rămân în spatele gratiilor.

Aceeași instanță a respins celelalte contestații depuse în dosar. Unul dintre patronii Colectiv, Alin Anastasescu, directorul firmei de artificii Cristian Niță și pompierii George Petrică Matei și Antonia Radu rămân după gratii.

65 de persoane și-au pierdut viața în urma incendiului din Clubul Colectiv din seara zilei de 30 octombrie 2015. Sute de persoane luau parte la concertul trupei „Goodbye to Gravity”, iar spectacolul avea și efecte pirotehnice. Buretele de pe un stâlp din club a luat foc, iar flacăra a urcat rapid pe tavan.

Anchetatorii au stabilit că localul funcționa în condiții neconforme, fără căi de evacuare în caz de urgență.

Sursa foto: Captură foto / Înalta Curte de Casație și Justiție

Redăm minuta instanței

„Respinge, ca nefondate, recursurile în casaţie formulate de inculpații Matei George Petrică, Anastasescu George Alin, Niţă Cristian Mihai și Radu Antonina împotriva deciziei penale nr.566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016. Obligă recurenţii inculpaţi Matei George Petrică, Anastasescu George Alin, Niţă Cristian Mihai și Radu Antonina la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. II. Admite recursul în casaţie formulat de inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone împotriva aceleiaşi decizii. Casează, în parte, decizia atacată, numai în ceea ce priveşte soluţia de condamnare a inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone, desfiinţând în aceleaşi limite şi sentinţa penală nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016 şi, în rejudecare: În temeiul art. 448 alin. 1 pct. 2 lit. a şi alin. 3 Cod procedură penală, cu referire la art. 396 alin. 5 Cod procedură penală, raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 (autorizaţia SC Colectiv Club SRL).

Înlătură dispoziţia privind obligarea inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone la plata cheltuielilor judiciare către stat. Anulează formele de executare emise în baza sentinţei penale nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în acelaşi dosar privind pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone şi dispune punerea de îndată în libertate a acestuia, dacă nu este arestat în altă cauză. Cheltuielile judiciare ocazionate de recursul în casaţie declarat de acest inculpat rămân în sarcina statului. Onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru recurenţii inculpaţi şi intimaţii inculpaţi, în sumă de câte 680 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 21 iunie 2023”.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Gane

Citește și: Dosarul Colectiv: Instanța a admis recursul formulat de fostul primar Piedone. „Credeam că justiția a înțeles că au murit 65 de oameni”, spune Eugen Iancu