Confidenţialitate

De unde vine Lumina Sfântă și ce facem cu lumânarea din noaptea de Înviere după slujbă | GALERIE FOTO

Lumânarea din noaptea de Înviere este chiar simbolul Învierii, al biruinței vieții asupra morții și a luminii lui Hristos asupra păcatului, spune tradiția. În noaptea de Înviere, oamenii vin la biserică cu o lumânare pentru a lua lumina Sfântă și a o duce în gospodării. Însă ce facem cu lumânarea Învierii după slujbă?

Lumânarea din noaptea de Înviere se ține aprinsă pe tot timpul slujbei, scrie crestinortodox.ro. După slujbă, oamenii se întorc acasă cu lumânarea aprinsă, se trece pragul casei – unde se închină o cruce.

De unde vine lumina Sfântă cu care aprindem lumânările din noaptea de Înviere

Lumina Sfântă se mai numește și focul haric și este considerată de creștinii ortodocși o minune care are loc în fiecare an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Pogorârea Sfintei Lumini are loc în fiecare an în Sâmbăta Mare. Una dintre cele mai vechi atestări documentare este apariția Luminii după ce perșii au cucerit Ierusalimul în anul 617 D.Hr., scrie doxologia.ro.

Lumânarea este păstrată în casă tot anul, până la următoarea Înviere a Domnului.

Ce fac oamenii din România cu lumânarea de la Înviere

  • Unii oameni aprind toate candelele din casă cu lumina sfântă pentru a-l avea pe Dumnezeu peste tot în gospodărie.
  • Lumânarea de la Înviere nu este lăsată de unii oameni să ardă complet în noaptea de Înviere pentru că o aprind pe tot parcursul anului când au nevoie de ajutorul lui Dumnezeu – în situații grele – alături de rugăciune.
  • Unii creștini aprind lumânarea de la Înviere când cei dragi sunt bolnavi.
  • Alții o aprind de fiecare dată când nu știu ce decizie să ia într-o anume situație: o aprind și se roagă lui Dumnezeu să le ofere înțelepciunea de a decide într-un punct critic din viața lor.
  • Lumânarea de la Înviere se aprinde, uneori, chiar în nopțile de An Nou de către fetele nemăritate: tradiția spune că acestea umpleau un bol cu apă și se uitau la imaginile oglindite în apa respectivă cu ajutorul lumânării – așa își vedeau viitorul soț.
  • Unii creștini spun că este benefic pentru casă și familie să faci semnul crucii cu lumânarea de la Înviere, imediat ce ajungi acasă de la slujbă, pe o grindă de lemn, pe pragul ușii sau o fereastră pentru a proteja locul de duhurile rele.

Tradiții în Banat

Fetele nemăritate folosesc lumânarea Învierii când merg la adunări pentru a fi văzute de viitorul soț. Când preotul rostește prima dată „Hristos a Înviat!”, fetele nemăritate spun în gând „Eu să joc înainte pentru a mă mărita prima”.

Vânătorii spun în gând „Vânat prind”, iar pescarii rostesc „Pește prind”.

Tradiții în Moldova

În unele zone din Moldova, lumânarea de la Înviere aprinde lumânările de la nuntă ca mirii să aibă noroc și sănătate.

Sursa foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Citește și: Delta Dunării rămâne în topul preferințelor turiștilor pentru perioada sărbătorilor de 1 Mai și de Paște | AUDIO | GALERIE FOTO