Confidenţialitate

Jurnal de carantină: Ziua 49

  • Fotografie de Diana Căpitanu

Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.

Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.

Zilnic, într-un jurnal online vă ținem la curent cu evoluția situației din țară și străinătate.

Grupul de Comunicare Strategică a raportat 190 de noi infecții cu SARS-CoV-2, coronavirusul care provoacă boala COVID-19.  Bilanțul a ajuns la 15.778 de contaminări la nivel național.

În schimb, s-au vindecat 7.685 de persoane, fiind astfel mai mulți pacienți vindecați decât cazuri active.

Alte 20 de decese ridică bilanțul la 1.002 în România.

Șeful Cancelariei premierului a declarat că modificările aduse de senatori proiectului de lege pentru instituirea stării de alertă reprezintă “un gest grav”. Ionel Dancă a cerut PSD să revină asupra amendamentelor în dezbaterile programate în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

În schimb, preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a reproșat guvernului că nu a pregătit din timp un act normativ care să reglementeze perioada stării de alertă. Social-democratul susține că proiectul expediat legislativului este ”o copie aproximativă a decretului [prezidențial – n. red] privind starea de urgenţă”. Robert Cazanciuc a mai acuzat actuala putere liberală de “achiziţii publice fără transparenţă, numirea oamenilor de partid în funcţii fără pregătirea necesară”.

Șeful statului a declarat, marți, că este nevoie urgentă de legea pentru instituirea stării de alertă.

“Mă adresez parlamentarilor, care au în lucru o lege ce reglementează modul în care se gestionează starea de alertă. Este nevoie urgentă de această lege. Solicit Parlamentului să decidă pe această lege cu maximă celeritate”, a spus Klaus Iohannis.

“Nu este cazul să ne relaxăm!”, a avertizat președintele Klaus Iohannis. Se redeschide parțial comerțul, anume magazinele cu intrare din stradă, saloanele de igienă, dar și muzeele.

“Recomandăm autorităților locale să redeschidă parcurile”, a adăugat președintele.  Potrivit acestuia, se renunță la obligația de a sta acasă și la obligația unei declarații pe proprie răspundere pentru deplasările în interiorul localității în care locuim.

“Nu trebuie să exagerăm!”, a insistat Klaus Iohannis. Cetățenii ar trebui să renunțe la deplasările care nu sunt necesare.

Serviciile religioase cu credincioși vor fi reluate, în prima fază, în exteriorul bisericii. Enoriașii vor purta obligatoriu mască și vor păstra distanța.

Sportivii profesioniști își pot relua cantonamentele în condiții foarte clare de igienă. Totuși, competițiile sportive, în această primă etapă, nu vor reîncepe. În schimb, sportivii amatori își pot relua activitatea doar individual și în aer liber.

Primarul Capitalei anunţă că, după încetarea stării de urgență, se deschid toate parcurile, grădinile publice, inclusiv grădina zoologică, şi cimitirele din oraș.

Epidemiologii avertizează că măsurile de izolare trebuie relaxate cu atenție, pentru că amenințarea coronavirusului nu dispare. Riscul de infectare persistă, iar cetățenii trebuie să fie și mai responsabili după ce interdicțiile nu mai sunt în vigoare pentru a evita răspândirea virusului în masă.

Direcţia de Sănătate Publică Vrancea a confirmat că a început o anchetă epidemiologică Spitalul Judeţean Focşani. Presa locală a relatat că medicului militar Alexandru Keresztes, care a condus unitatea timp de o lună, ar fi infectat cu coronavirus. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, șu prefectul de Vrancea, Gheorghiță Berbece, susțin că nu a fost informați despre situația invocată de jurnaliști.

O asistentă de la Pediatria Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova a fost diagnosticată cu SARS-CoV-2.

Un polițist din Capitală, care a încercat să îndepărteze 10-15 tineri care jucau tenis și ascultau muzică în Sectorul 2, a fost zgâriat de unul dintre bărbați, despre care a aflat, ulterior, că este infectat cu HIV și are și hepatită. Agentul se va afla sub tratament, 6 luni, la INMB. Sindicatul Europol a făcut publică povestea agentului zgâriat în timpul intervenției.

O femeie în vârstă de 97 de ani s-a vindecat de COVID-19 după 8 zile de spitalizare la Secţia Clinică Pneumonologie II Arad. Femeia trăiește într-un azil.

În Republica Moldova, bilanțul cazurilor mortale de COVID-19 a ajuns la 182.

Cu 232.000 de cazuri de SARS-CoV-2 confirmate, Rusia a devenit a doua cea mai afectată țară de pandemie, după Statele Unite ale Americii. În ultimele 24 de ore, au fost consemnate 10.899 de contaminări.

Purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale ruse a confirmat că este infectat cu noul coronavirus. Dmitri Peskov a adăugat că nu s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin în ultima lună.

Regizorul militant Eugene Jarecki a amplasat un panoul luminos în faimosul Times Square din New York, criticând administrația de la Casa Albă pentru reacția în fața epidemiei de nou coronavirus.  Sub titlul “Ceasul morţilor lui Trump”, instalația afişează cele peste 45.000 de decese înregistrate în metropola americană.

Relaxarea prematură a restricţiilor antiepidemice riscă să genereze “consecinţe grave” în Statele Unite, avertizează directorul Institutului Naţional american pentru Alergii şi Boli Infecţioase. “Nu există dubii, chiar şi în cele mai bune circumstanţe, când renunţi la măsurile de încetinire a contagierii, cazurile reapar. Îngrijorarea mea este că putem asista la mici focare care se pot transforma în epidemii. Consecinţele ar putea fi grave”, a declarat dr. Anthony Fauci, în cursul unei audieri în Senatul SUA.

Protecția Civilă italiană a raportat alte 172 de decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus, în ușoară scădere. Bilanţul cazurilor mortale de COVID-19, pneumonia agresivă cauzată de SARS-CoV-2, a ajuns la 30.911 în Peninsulă.

O angajată a uneia dintre cele mai aglomerate gări londoneze a fost răpusă de infecția cu noul coronavirus. Belly Mujinga fusese scuipată de un individ care avea COVID-19.

Comisia Europeană se pregăteşte să prezinte recomandările destinate să salveze sezonul turistic estival, prin stimularea statelor membre să redeschidă progresiv frontierele interne pe care le-au închis din cauza pandemiei, potrivit unui document consultat de France Presse.

Deși situația epidemiologică se agravează de la o zi la alta, Brazilia se pregătește pentru redeschiderea frizeriilor, a saloanelor de înfrumusețare și a sălilor de sport. Președintele statului sud-american consideră că acestea reprezintă servicii esențiale. Potrivit lui Jair Bolsonaro, activitățile sportive și îngrijirea părului și a unghiilor sunt chestiuni de sănătate publică.

Cel mai vechi turneu de tir cu arcul din lume nu se va mai disputa în acest an din cauza pandemiei de nou coronavirus, au anunţat organizatorii. Găzduit de un mic sat din nordul Angliei, Antient Scorton Silver Arrow are o tradiție care a început în anul 1673.

Situată în vecinătatea Cercului Arctic, stațiunea finlandeză Levi a decis să stocheze zăpada de pe pârtii pentru sezonul viitor.

  • Jurnal de caratină, realizat de Andrei Paleu