Confidenţialitate

Epidemiologii avertizează: Măsurile de izolare trebuie relaxate cu atenție, pentru că amenințarea coronavirusului nu dispare | AUDIO

Epidemiologii avertizează că măsurile de izolare trebuie relaxate cu atenție, pentru că amenințarea coronavirusului nu dispare. Riscul de infectare persistă, iar cetățenii trebuie să fie și mai responsabili după ce interdicțiile nu mai sunt în vigoare pentru a evita răspândirea virusului în masă.

Cel mai mare risc pentru România după relaxarea măsurilor de izolare este ca oamenii să nu respecte recomandările autorităților de a continua distanțarea socială.

Așa spune vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, care avertizează că în acest caz ne putem întoarce la situația de răspândire rapidă a coronavirusului.

”În momentul în care, bolnavii, simptomatici sau asimptomatici nu poartă măști, pe partea cealaltă, poporul receptiv nu poartă măști, nu se iau celelalte măsuri de protecție, de distanțare socială, virusul se transmite, pentru că el nu obosește. Nici nu dă la pedale, nici nu aleargă. El își face datoria lui de virus și se transmite dintr-o parte în cealaltă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie

Emilian Popovici a spus în emisiunea Deșteptarea că noul coronavirus este mai agresiv decât gripa spaniolă din 1918.

”Luăm rata de transmisibilitate și luăm mortalitatea. La COVID-19, transmisibilitatea e de 2, iar la virusul gripei spaniole a fost de 1,8. Deci, e mai contagios. La mortalitate: 3,4 la COVID-19 și 2,5 la virusul gripei spaniole, care a omorât mai mulți oameni decât a omorât în întreg Primul Război Mondial.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie

Medicul epidemiolog mai atrage atenția că în unele țări, cum ar fi Germania și Coreea de Sud, după relaxarea măsurilor de izolare în ultimele zile au apărut noi focare de infecție.