Confidenţialitate

Jurnal de carantină: Ziua 38

Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.

Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.

Zilnic, într-un Jurnal online de carantină, vă ținem la curent cu evoluția epidemică din țară, dar și din restul lumii.

Grupul de Comunicare Strategică a raportat alte 327 de infecții cu noul coronavirus. Numărul total al cazurilor a ajuns la 12.567. La ATI, în acest moment, sunt internați 249 de pacienți.

Cea mai tânără victimă a epidemiei este o fată de 20 de ani din județul Vaslui.

Suceava şi Bucureştiul rămân pe primele locuri în România la numărul cazurilor de nou coronavirus. Județul din nordul Moldovei a centralizat, până la acest moment, 2.859 de îmbolnăviri. Capitala are 1.298 de îmbolnăviri, potrivit datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică.

Bilanţul deceselor a ajuns la 744.

La Suceava, confirmarea unor cazuri mortale a venit după o lună.

Managerul Spitalului de Urgentă Targu-Jiu a fost depistat cu noul coronavirus. Dumitru Vienescu se afla în izolare de 2 zile. De asemenea, un tânăr medic urolog și o asistentă de la unitatea sanitară gorjeană sunt infectați.

Spitalul Județean Suceava are, din nou, o conducere civilă. Ministerul Apărării informează că unitatea poate îngriji pacienţii bolnavi de COVID-19 şi poate asigura rezolvarea unora dintre urgenţele medico-chirurgicale pentru cei neinfectaţi cu acest virus.

La Constanța, spitalul de campanie de pe Stadionul Portul a devenit funcţional.

De pe patul de spital, o femeie diagnosticată cu COVID-19 a povestit că boala este foarte grea și îi îndeamnă pe oameni să trateze cu mai multă seriozitate acest virus și să se protejeze. Spitalul Militar din Capitală a postat, pe Facebook, mărturia pacientei.

Remdesivir, medicamentul care conform mai multor studii ajută la tratarea COVID-19, a ajuns și în România, la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara. În primă fază, tratamentul este administrat unui număr de nouă pacienţi.

Polițiștii și jandarmii au dat alte aproape 4.000 de amenzi pentru nerespectarea stării de urgență.

În orașul ilfovean Popeşti Leordeni, la ieşirea din Capitală, câteva zeci de persoane au format o coadă lungă care se întinde pe două străzi la un magazin care vinde mici. Autoritățile au fost chemate să verifice dacă se respectă Ordonanțele Militare și regulile de distanțare socială.

Poliţiştii Secţiei Rurale Osica, din județul Olt, au descoperit 9 persoane care petreceau împreună în aer liber. Agenții s-au autosesizat după ce imagini de la fața locului au ajuns în mediul online, pe o reţea de socializare. Aplicate pentru nerespectarea stării de urgență, sancțiunile însumează 80.000 de lei.

Câteva zeci de persoane au intrat în conflict, vineri, într-un cartier din orașul Blaj. Scandalul a izbucnit inițial între două femei. Pentru aplanarea conflictului au intervenit 30 de poliţişti şi jandarmi.

Într-o postare pe Facebook, ministrul de Interne le-a cerut românilor să mai reziste puțin în case, departe de rude și prieteni.

Cu stațiunile goale de 1 Mai, litoralul românesc trece prin cea mai dificilă perioadă de după 1990, a spus Cristian Bărhălescu, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism pentru regiunea sud-est.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor anunță că a descoperit nereguli în timpul unor verificări la unitățile care asigură servicii de cazare și catering pentru persoanele aflate în carantină instituționalizată în județul Vâlcea. În urma controalelor desfășurate, au fost aplicate amenzi în valoare totală de 77.000 lei.

Primarul Capitalei vrea să redeschidă parcurile din București începând cu 15 mai, odată cu primul pas al relaxării condițiilor de izolare împotriva COVID-19.

La nivel mondial peste un milion de persoane diagnosticate cu COVID-19 s-au vindecat de această boală.

Pandemia cauzată de noul coronavirus coronavirus a ucis peste 140.000 de persoane în Europa, potrivit unui bilanţ întocmit de agenția France Presse.

Autoritățile britanice au raportat alte 739 decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus, o cifră creştere față de ziua precedentă. Bilanţul total al victimelor a ajuns la 27.510 în Regatul Unit. După Italia, Marea Britanie este a doua cea mai îndoliată ţară din Europa de actuala pandemie. Guvernul de la Londra a anunțat că a depăşit obiectivul de a efectua 100.000 de teste pe zi, punct important al strategiei de luptă contra noului virus.

Protecţia Civilă italiană a anunţat 269 de noi decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus. Numărul persoanelor declarate vindecate a sporit cu alte 2.304, până la un total de 78.249.

Bilanțul epidemiei a ajuns la 3.258 de cazuri mortale în Turcia.

Cu peste 5.500 de decese, Brazilia este cea mai afectată țară din America Latină. După ce a minimizat efectele virusului ucigaș, preşedintele Jair Bolsonaro și-a atras un nou val de critici spunând că el nu poate face minuni pentru stăvilirea epidemiei, în pofida faptului că cel de-al doilea prenume al său – Messias – este un sinonim pentru Iisus.

Donald Trump și-a intensificat acuzațiile la adresa Chinei în contextul pandemic actual. Într-un interviu, președintele SUA a susținut că regimul de la Beijing ar face orice ca el să nu mai fie reales.

Autorităţile japoneze au anunţat, vineri, prelungirea stării de urgență cu o lună. Cu o populaţie de 126 de milioane de locuitori, Țara Soarelui Răsare a raportat până în prezent apoximativ 14.300 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi 432 de decese.

O centenară din Singapore a reușit să învingă infecția cu noul coronavirus. La cei 102 ani ai săi, Yap Lai Hong este decana de vârstă a pacienților din orașul-stat asiatic. Având 5 copii, 11 nepoţi şi 13 strănepoţi, femeia a fost externată.

Peste şapte milioane de copii riscă foametea în Afganistan, în contextul în care alimentele s-au scumpit pe durata crizei provocate de pandemie. Organizaţia “Salvaţi Copiii” anunţă că preţul unor produse de bază, precum făina sau uleiul pentru gătit, a crescut cu peste 20%.

Compania Ryanair a anunţat că plănuiește concedierea a 3.000 de angajați, în principal piloți și însoțitori de zbor, cam 15% din numărul total. Totodată, operatorul aerian low-cost va reduce cu 20% salariile personalului care va rămâne în grup. Industria aviatică a suferit un șoc pe fondul pandemiei de nou coronavirus. În contextul în care cele mai multe dintre țări și-au închis granițele, zborurile au fost interzise.

În Statele Unite ale Americii, Moș Crăciun a devenit, în această perioadă dificilă, partener de discuție al copiilor care se află în izolare în timpul pandemiei.

În mai multe țări, câinii sunt antrenaţi pentru a vedea dacă au capacitatea de a detecta persoanele infectate cu noul coronavirus. Câinii au dovedit, în trecut, că sunt capabili să detecteze alte afecțiuni, precum cancerul.

Liga Profesionistă de Fotbal a decis, împreună cu grupările din Liga I, scoaterea la licitaţie a tricourilor cu autograf ale căpitanilor echipelor din primul eşalon. Banii vor fi donații Crucii Roşii Române.

  • Jurnal online de carantină, realizat de Andrei Paleu