Ryanair concediază 3.000 de angajați

Compania Ryanair a anunţat, vineri, că va concedia 3.000 de angajați, în principal piloți și însoțitori de zbor, cam 15% din numărul total.

Totodată, operatorul aerian low-cost va reduce cu 20% salariile personalului care va rămâne în grup.

Industria aviatică a suferit un șoc pe fondul pandemiei de nou coronavirus. În contextul în care cele mai multe dintre țări și-au închis granițele, zborurile au fost interzise.

Ryanair a acuzat guvernele europene că se concentrează pentru a salva companiile de stat, notează Euronews.

12 state membre ale Uniunii Europene au cerut Comisiei Europene să suspende regulile care obligă companiile aeriene să returneze în totalitate pasagerilor banii pe biletele zborurilor anulate, apreciind că transportatorilor aerieni ar trebui să li se permită să ofere în schimb vouchere pentru zboruri ulterioare.

Companii precum Lufthansa şi Air France KLM încearcă să obţină sprijin de la stat.

Voucherele ar trebui să fie valabile pentru o perioadă limitată de timp şi ar trebui să includă dreptul rambursării banilor dacă nu sunt folosite până la data limită. De asemenea, ar trebui să fie oferită o protecţie împotriva riscului de faliment al companiilor aeriene.

Potrivit miniştrilor Transporturilor, această soluţie ar ajuta companiile aeriene, care se confruntă în prezent cu probleme de lichidităţi, şi de asemenea oferă un nivel adecvat de protecţie a consumatorilor.

Cu toate acestea, recent comisarul european pentru Transport, Adina Vălean, a spus că transportatorii aerieni trebuie să returneze banii pentru zborurile anulate şi pot oferi vouchere numai dacă pasagerii acceptă voucherele în schimbul returnării banilor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS