Bărhălescu: Litoralul românesc e gol. Din 1990 încoace, nu s-a mai întâmplat aşa ceva

Cristian Bărhălescu, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism pentru regiunea sud-est, a declarat pentru Agerpres că litoralul românesc trece prin cea mai dificilă perioadă de după 1990.

”Din 1990 încoace nu s-a mai întâmplat aşa ceva. Era inerţia perioadei comuniste, când veneau foarte mulţi studenţi pe litoral. Din zona de sud a litoralului până în Mamaia era plin prin hoteluri. Şi acest obicei s-a păstrat şi ulterior, până anul trecut.

Anul acesta, pandemia ne-a ţinut în case şi, din păcate, acum nu mai putem să vedem evenimente, nu mai putem să vedem turişti. Plajele sunt goale. Pierderea nu este numai a proprietarilor de PUB-uri, de hoteluri sau transportatori, ori taximetrişti, ori a celor ce făceau evenimente. Pierderea este a tuturor, pentru că nici statul nu încasează taxe şi impozite, nici angajaţii nu îşi mai iau salariul în această perioadă şi, de asemenea, întreaga structură care se punea în mişcare pentru aceste evenimente stă.

Nu se mai întâmplă nimic. Vorbim despre despre un zero comparativ cu…putem să spunem că anul trecut au fost câteva zeci de milioane bune care s-au cheltuit. Ştim foarte bine că la festivalurile din Mamaia veneau inclusiv din străinătate, cu avioane private pe Kogălniceanu, veneau avioane întregi pe Otopeni, care erau transportaţi cu autocarele spre Mamaia Şi spre Vamă.

De aceea, pierderea este pentru toţi, nu e doar pentru proprietari. Iar ca şi cifră cred că se ridica undeva la 60.000.000 euro în comparaţie cu anul trecut. Vorbim de perioada de 1 mai, pentru că pentru tot sezonul estival cu siguranţă cifrele sunt mult mai mari”, a spus Cristian Bărhălescu, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism pentru regiunea sud-est.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS