Confidenţialitate

Milioane de copii din Afganistan riscă să înfrunte foametea

Peste şapte milioane de copii riscă foametea în Afganistan, în contextul în care alimentele s-au scumpit pe durata crizei provocate de pandemie.

Organizaţia “Salvaţi Copiii” anunţă că preţul unor produse de bază, precum făina sau uleiul pentru gătit, a crescut cu peste 20%.

Afganistanul se număra, alături de Siria și Yemen, între țările pe de Comitetul Internaţional de Salvare (International Rescue Committee) pe lista țărilor considerate vulnerabile în fața pandemiei. Potrivit IRC, un miliard de persoane ar putea să devină infectate cu noul coronavirus pe plan mondial dacă statele cu sisteme medicale fragile nu vor fi ajutate în regim de urgenţă.

În Afganistan, peste 500 de civili au fost ucişi şi 760 au fost răniţi în primele trei luni ale acestui an în timpul luptelor armate care se duc pe acest front, potrivit unui raport al Misiunii de Asistenţă a Naţiunilor Unite în Afganistan (UNAMA).

“Pentru a proteja viaţa civililor din Afganistan şi a da speranţă naţiunii pentru un viitor mai bun, este imperativ ca violenţele să înceteze, prin stabilirea unui armistiţiu şi pentru a fi demarate negocieri”, a spus Deborah Lyons, emisar special pentru Afganistan şi director al UNAMA.

La rândul său, UNICEF a atras atenția că, în contextul pandemiei, milioane de copii riscă să nu beneficieze de vaccinurile vitale împotriva rujeolei, difteriei şi poliomielitei din cauza întreruperii programelor de vaccinare. Potrivit ultimelor date din teren, majoritatea ţărilor au suspendat campaniile de imunizare în masă împotriva poliomielitei, iar 25 de ţări au amânat campaniile de vaccinare antirujeolică a populaţiei, notează un comunicat al Fondului ONU pentru copii.

Chiar şi înainte de criza COVID-19, în fiecare an, 20 de milioane de copii cu vârsta mai mică de un an nu aveau acces la vaccinuri împotriva rujeolei, poliomielitei şi altor boli. La nivel mondial, peste 13 milioane de copii cu vârsta mai mică de un an nu au fost vaccinaţi în 2018, mulţi dintre ei trăind în ţări cu sisteme sanitare deficitare. Având în vedere actualele perturbări, această situaţie ar putea conduce la epidemii dezastruoase în 2020 şi mai târziu, avertizează Unicef.

La nivelul ţărilor sărace, decalajul în ceea ce priveşte acoperirea vaccinală antirujeolică era deja alarmant şi înainte de COVID-19. În perioada 2010-2018, Etiopia a raportat cel mai mare număr de copii sub un an cărora nu li s-a administrat prima doză de vaccin antirujeolic, mai precis aproape 10,9 milioane de copii. A fost urmată de Republica Democrată Congo (6,2 milioane), Afganistan (3,8 milioane), Ciad, Madagascar şi Uganda, cu aproximativ 2,7 milioane fiecare.