Confidenţialitate

Jurnal de carantină: Ziua 36

Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.

Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.

Zilnic, într-un Jurnal online de carantină, vă ținem la curent cu evoluția epidemică din țară, dar și din restul lumii.

Grupul de Comunicare Strategică a raportat alte 362 infecții cu noul coronavirus. Numărul total a ajuns la 11.978.

Bilanțul epidemic al deceselor a crescut la 693.

La ATI, în acest moment, sunt internați 247 de pacienți. 3.569 de persoane s-au vindecat.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 166.993 teste.

Ministrul de Interne spune că România se află pe o „pantă lină, descrescătoare” în privința numărului de infecții cu noul coronavirus. Marcel Vela a precizat că, așa cum oamenii s-au comportat de Paște, ar trebui să se manifeste și de 1 Mai, respectând restricțiile.

Același ministrul al Internelor e a anunţat că sumele încasate din amenzile aplicate pentru nerespectarea ordonanţelor militare ar putea fi utilizate în sistemul de sănătate publică. Potrivit acestuia, de la începutul stării de urgenţă au fost aplicate în România 290.000 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 570 de milioane de lei.

Invitat în emisiunea Piața Victoriei, la Europa FM, medicul infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul “Matei Balș”, a oferit răspunsuri la mai multe dintre întrebările momentului legate de noul coronavirus și pandemia pe care acesta a generat-o. Toți ne dorim să ajungem la normalitate, dar nu cu orice preț, a spus acesta. După ridicarea stării de urgență, va conta responsabilitatea individuală. Este clar că, din 15 mai, nu putem merge la mare sau la munte, întrucât nu vom putea părăsi localitatea și trebuie să se știe acest lucru, a mai spus medicul. Potrivit lui Adrian Marinescu, virusul are o evoluție impredictibilă, aflăm în permanență lucruri noi, determină multe modificări la nivelul organismului.

Direcția Generală de Poliție a Municipiului București le reamintește cetățenilor Capitalei că, de 1 mai, trebuie respectate prevederile ordonanțelor militare impuse prin starea de urgență ca urmare a răspândirii cazurilor de nou coronavirus. Instituția menționează că, anul acesta, sunt interzise ieşirile la iarbă verde, grătarele şi petrecerile.

Primul procedeu de donare de plasmă hiperimună cu aparatul de plasmafereză, donat de o firmă privată prin Ministerul Sănătăţii, a avut loc la Centrul de Transfuzie Sanguină. Plasma va ajunge la pacienţii critici internaţi în secţiile de ATI din spitalele desemnate de Ministerul Sănătății.

A fost închisă Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean din Botoşani, după ce toţi medicii, dar şi cea mai mare parte a asistenţilor şi infirmierilor au fost infectaţi cu noul coronavirus.

Un nou focar de coronavirus a fost depistat într-un cămin de bătrâni privat din municipiul Arad.

Premierul speră ca România să poată produce suficiente măști de protecție, astfel încât acestea să nu mai fie atât de greu de găsit după data de 15 mai, când devine obligatorie purtarea măștii în spațiile publice închise. 9 firme românești au fost avizate pentru a produce măști, spune Ludovic Orban.

Compania clujeană Farmec anunță că a obținut avizele necesare pentru biocide, care atestă acțiunea virucidă și bactericidă a dezinfectanților.

Cele trei mese pe zi pentru personalul obligat la izolare forțată la locul de muncă costă doar 16,6 lei. Suma a fost stabilită printr-o Hotărâre de guvern, publicată în Monitorul Oficial.

Ministrul Muncii a anunțat că, până la sfârșitul săptămânii, Guvernul va lua o decizie privind durata acordării șomajului tehnic, măsură adoptată pe perioada stării de urgență.

Violeta Alexandru a mai comunicat că creşele, after-school-urile sau alte activităţi de educaţie pentru copii ar putea fi deschise pe perioada vacanţei de vară, cu un număr mai mic de copii decât în mod normal.

Bonele vor fi la mare căutare după 15 mai. Unitățile de învățământ rămân deschise, dar părinții trebuie, în cele mai multe cazuri, să revină la lucru.

Legea pentru amânarea plății chiriilor pe perioada stării de urgență a fost adoptată de Parlament.

Dintre cei 1.100 de angajați ai abatorului din Germania, unde sunt oameni infectați cu noul coronavirus, 500 sunt români, au declarat, miercuri, reprezentanții MAE. Din totalul angajaților, 250 sunt bolnavi și toți au asigurări medicale, cheltuielile fiind suportate de partea germană.

80.000 de români au ajuns indispensabili pentru fermierii nemți în pandemie. Cetățenii Bulgariei și Poloniei nu au primit permisiunea guvenelor să plece pe câmpurile din Bavaria sau alte landuri.

Germania riscă să înregistreze o scădere economică cu până la 6,3% în anul 2020, din cauza restricţiilor introduse în contextul pandemiei.

Autoritățile sanitare franceze au raportat alte 427 de decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus. Bilanțul epidemic a ajuns la 24.087 de cazuri mortale.

Preşedintele Statelor Unite ale Americii a transmis că economia îşi va reveni la fel de rapid cum a scăzut. Declinul a fost de aproape 5% în primul trimestru al acestui an, cea mai gravă contractare din ultimul deceniu, în contextul măsurilor de carantină instituite pentru a se limita răspândirea coronavirusului.

SUA au atins pragul primului milion de infecții cu SARS-CoV-2.

Un vaccin britanic anti-coronavirus a fost testat cu succes pe maimuțe în SUA.

Platforma muzicală Spotify și-a sporit numărul de abonați “premiu” în pandemie.

Regimul chinez a anunţat că întrunirea anuală a Parlamentului, Congresul Naţional al Poporului, va începe la data de 27 mai. Anunţul amânării reuniunii a fost, în luna martie, un indiciu al gravităţii situaţiei din China. În schimb, reprogramarea congresului reprezintă un semnal concret al faptului că autorităţile de la Beijing au situaţia epidemică sub control.

Epidemia de coronavirus îi afectează în special pe copiii din familie sărace, ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, de etnie romă, instituționalizați și cu dizabilități. Concluzia reiese dintr-un raport prezentat de UNICEF, Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități și mai multe organizații.

  • Jurnal online de carantină, realizat de Andrei Paleu