Confidenţialitate

Muncitorii români sunt căutați în agricultura germană. Pandemia i-a blocat pe bulgari și polonezi | AUDIO

Muncitorii români sunt atât de solicitați în agricultura din Germania pentru că guvernul Bulgariei, dar și cel al Poloniei, nu le-au mai permis concetățenilor lor să plece pe câmpurile din Bavaria sau alte landuri, din cauza epidemiei.

Marius Hanganu este consilier în cadrul Proiectul «Mobilitate Echitabilă», proiect al sindicatelor germane și al Ministerului Muncii de la Berlin, proiect care încearcă să impună respectarea drepturilor la salarii corecte şi condiţii de muncă echitabile pentru lucrătorii din Europa Centrală şi de Est.

El spune, într-un interviu acordat Europa FM, că polonezii mai intră în Germania doar dacă lucrează aproape de graniță.

Așa, cel puțin 80 de mii de români au ajuns indispensabili pentru fermierii nemți:

“Polonia și Bulgaria au refuzat să trimită muncitori în Germania sau în Europa de Vest. De exemplu, în zona de est a Germaniei, la granița cu Polonia, polonezii care au contracte de muncă aici, pot veni cu mașinile lor. Pentru români și bulgari există doar puntea aeriană. Polonezii au au voie să vină în Germania cu avionul”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Marius Hanganu spune că românii, și esticii în general, lucrează în această perioadă, în Germania, în aceleași condiții ca și până acum, doar că în plină epidemie de coronavirus, lipsa apei potabile și de spălat pe câmpuri nu mai poate fi tolerată:

“Majoritatea au condițiile acestea, fiindcă altfel ferma riscă să primească amenzi usturătoare. Ce lipsește, este apa potabilă sau apa de spălat pe mâini la toaletele ecologice de pe câmp. Ceea ce a cerut sindicatul din Germania nu a fost încă implementat de către fermieri, de aceea cerem și noi ca pe câmp să existe apă. Uneori primim informații că serviciile igienice acolo sunt mult prea restrânse – două toalete pentru 20 și ceva de persoane”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Consilierul român în cadrul proiectului sindicatelor germane și al Ministerului Muncii de la Berlin, îi sfătuiește pe românii care lucrează în Agricultura din Germania să nu accepte mai puțin de 9 euro și 35 de cenți pe oră, brut, din partea fermierilor. Și nici un program de muncă inuman:

“Se trece foarte des de zece ore de lucru pe zi. Prin ordonanța de urgență, este posibil acum să se lucreze până 12 ore pe zi și se poate ajunge până la 60 de ore pe săptămână. Iar la munca în agricultură ai nevoie de un timp mai mult de odihnă, deci 12 ore este mult prea mult. Unii muncitori nu reușesc să se acomodeze cu acest sistem de carantină. Trebuie să nu uităm că mai sunt și muncitori care <<sar calul>> și provoacă nervi, încălcând carantina”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.