Confidenţialitate

Legea pentru amânarea plății chiriilor pe perioada stării de urgență, adoptată de Parlament

Chiriașii ale căror venituri au fost afectate pe perioada stării de urgență pot cere amânarea plății chiriei. O lege în acest sens a fost adoptată astăzi de Parlament la inițiativa PSD.

Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, inițiativa legislativă a social-democraților care dă posibilitatea chiriașilor, indiferent că sunt firme sau persoane fizice, să-și amâne plata chiriilor pe perioada stării de urgență.

S-au înregistrat 220 de voturi ”pentru”, 77 de voturi ”împotrivă” și 7 abțineri.

Practic, chiriașii cărora în luna martie le-au scăzut cu minimum 15% veniturile față de anul trecut își pot amâna plata chiriei pentru imobilele pe care le ocupă, urmând ca banii să fie plătiți proprietarilor chiar de către fisc.

Ulterior, chiriașii vor plăti statului, eșalonat, întreaga sumă pe care acesta a virat-o în numele lor proprietarilor imobilelor respective.

De asemenea, persoanele sau firmele care închiriază imobile și scad valoarea chiriei cu cel puțin 30% vor fi scutite anul acesta de la plata impozitului pe veniturile astfel obținute.

Legea urmează să fie transmisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Premierul a anunțat, miercuri, că autorităţile au în evaluare toate scenariile privind situația de după 15 mai, fie prelungirea stării de urgenţă, fie instituirea stării de alertă, emiterea ordinului privitor la epidemie cu risc major sau varianta în care nu va fi necesară vreo formă specială.

Ludovic Orban a precizat că o decizie va fi luată în funcţie de evoluţia epidemică.

“Gândim ce posibile măsuri de protejare a angajaților la locul de muncă sau anagajaților care interacționează cu clienți și care este eficiența acestor măsuri. În funcție de analiză, vom permite reluarea unor activități economice pentru care există cu risc epidemiologic scăzut și pentru care există prosibilitate de protejare a angajaților și a clienților atunci când este vorba de interacțiune”, a menționat șeful guvernului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Premierul a declarat că firmele care vor rămâne sub măsurile de restricţie a activităţii vor beneficia în continuare de plata şomajului tehnic pentru angajaţi şi după data de 15 mai.

“Deci, pentru firmele care vor fi sub măsurile de restricţie a activităţii normal că vom continua plata şomajului tehnic, pentru că angajaţii lor nu pot fi reangajaţi, atât timp cât firma nu poate să-şi reia activitatea. Pentru companiile care vor ieşi de sub interdicţia de funcţionare după data de 15 mai vom pune la dispoziţia companiilor un set de măsuri active. Persoanele care au fost în şomaj tehnic şi îşi reiau activitatea în cadrul firmei îi vom susţine printr-o măsură activă, adică plata unui cuantum din salariu pentru o perioadă de timp, urmează să analizăm situaţiile concrete pentru a putea adopta actul normativ”, a explicat Ludovic Orban.

În ciuda asigurărilor oferite de Guvern, nu toți angajații au primit șomajul tehnic plătit de stat pentru luna martie.

Ștefan Mandachi spunea – la Europa FM – că a fost deja obligat să plătească din propriul buzunar șomajul promis de autorități, care întârzie.

“Una e să încasezi banii pe șomajul tehnic și alta e să plătești din buzunarul propriu. Lucrurile sunt total diferite. Din 600 de angajați în total, în jur de 250 nu au primit. [Am plătit] din fonduri proprii, în contextul în care am avut lichidități. Sunt mulți antreprenori în faliment care nu ar fi putut să achite banii pe șomajul tehnic. Cu atât mai mult cu cât legea ne obligă să ținem închisă toată activitatea”, explică afaceristul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vinerea trecută, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, dar și alți oficiali din instituție au promis că, cel târziu până la 27 aprilie, toți angajații aflați în șomaj tehnic impus de epidemie își vor primi banii. De asemenea, Ministerul Finanțelor a promis că, în lunile martie și aprilie, va rambursa companiilor private toate sumele restante pentru concedii medicale și TVA. Ștefan Mandachi ne-a spus că nici pentru aceste capitole nu a primit banii de la stat.

Afaceristul sucevean Ștefan Mandachi a avertizat, la Europa FM, că statul a omis să legifereze o situație care s-ar putea transforma într-un lanț de procese civile, anume contractele dintre proprietarii de spații comerciale închise cu forța de situația epidemică și chiriași.

Deși centrele comerciale au fost închise, administratorii acestora invocă plata chiriei de la firme.

“De pe data de 19 martie, suntem închiși prin lege, dar vine mall-ul și îți bagă factura pe gât pentru că trebuie să plătești factura pe aprilie. Dar pe noi legea ne-a obligat să închidem activitatea. Eu am 55 de restaurante și toate sunt închise. E o lacună la nivel de legiferare, pentru că statul a uitat să precizeze că, în contextul în care suntem închiși prin lege, se anulează plata chiriei. Cu siguranță o să dau în judecată pentru că nu o să plătesc pentru nimic în lume. Prefer să reziliez contractul, prefer să plec, prefer să mă reprofilez…” a mărturisit antreprenorul la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Marți, șeful statului a atras atenția că nu a fost atins maximul epidemiei în România, iar o relaxare prematură ar fi fundamental greșită.

“Pericolul nu a trecut”, a subliniat Klaus Iohannis, care a adăugat că data de 15 mai nu înseamnă revenirea la normalitatea pe care am cunoscut-o, argumentând că “experții spun că nici nu știm când vom reveni la o viață normală”.