Confidenţialitate

Jurnal de carantină: Ziua 14

Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.

Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.

Zilnic, într-un Jurnal online de carantină, vă ținem la curent cu evoluția epidemică din țară, dar și din restul lumii.

Numărul infectărilor cu noul coronavirus a ajuns la 4.417 în România, în creștere cu 360.

Bilanțul epidemic a crescut la 198 de cazuri mortale.

Un ambulanțier din Suceava a murit ca urmare a infectării cu noul coronavirus. “Ministerul Sănătății confirmă primul deces în urma infectării cu noul corinavirus în rândul personalului medical (…) Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, își exprimă regretul față de această pierdere și transmite condoleanțe familiei. Ministrul Sănătății este alaturi de personalul medical din cadrul SAJ Suceava”, a transmis Grupul pentru Comunicare Strategică. Un număr de 699 de cadre medicale sunt, în prezent, infectate cu coronavirus.

Cadrele medicale și pacienții spitalului Sf. Pantelimon sunt în mare pericol de a fi infectați cu noul tip de coronavirus, având în vedere că atunci când un suspect așteaptă rezultatul testului este transferat prin spital, fără să fie protejat de echipament, a povestit unul dintre medici la Europa FM.

Procurorii investighează infectarea mai mulți nou-născuți și altor 25 de persoane, cadre medicale, lăuze și o gravidă, la Maternitatea Odobescu din Timișoara.

10 noi cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost confirmate la căminul de bătrâni privat din Galați, devenit focar. Numărul pacienților cu COVID-19 ajunge astfel la 28.

Ministrul Sănătății a anunțat Spitalul Județean din Deva ar putea avea conducere militară. Managerii au demisionat.

Ministerul de Interne a anunțat că Spitalul Gerota a fost dezinfectat și urmează a fi redeschis, la o lună de când a fost închis din cauza unui fost polițist care a mințit și a infectat cadrele medicale.

Peste două milioane de măști FFP2, ochelari de protecție, viziere, combinezoane, viziere și alte materiale de protecție, precum și 36.000 de tone de dezinfectant au fost aduse în țară de Ministerul Sănătăți și Unifarm, în ultimele două zile.

Șeful statului a reafirmat  necesitatea regândirii întregului sistem de sănătate, în condițiile în care a afișat numeroase slăbiciuni pe perioada crizei sanitare.

Ministrul Afacerilor Externe a abordat tema actualei pandemii de coronavirus și implicațiile pentru blocul comunitar într-un editorial pentru publicația electronică EUobserver. “Uniți stăm în picioare, divizați ne prăbușim“, consideră Bogdan Aurescu.

Aproape un milion de români au contractele de muncă suspendate în acest moment, anunță Ministerul Muncii. Comerțul este unul dintre cele mai afectate sectoare, a spus  – la Europa FM- secretarul de stat Tudor Polak.

Deși regulile stării de urgență stipulează ferm că înmormântările nu pot fi organizate cu mai mult de opt persoane, primarul orașului Zimnicea, Petrică Pîrvu, a chemat pe o mare parte dintre angajații instituției pe care o conduce să participe la ceremonia de îngropare a unei rude apropiate.

Slujbele religioase din această perioadă, inclusiv cele de Florii şi de Înviere, se vor ţine în biserici, dar fără credincioşi.

Printr-o decizie istorică a Parlamentului European, sediul instituției din Strasbourg va fi transformat în centru de consultații pentru pacienții infectați cu noul tip de coronavirus. Șeful legislativului comunitar a anunțat, pe contul său de Twitter, că a decizia a fost luată în cooperare cu autoritățile franceze.

De la apariția sa în decembrie 2019, în China, noul coronavirus a făcut 80.142 de victime în întreaga lume. Peste 1.397.180 de cazuri de infecţie au fost oficial diagnosticate în 192 de ţări şi teritorii de la începutul epidemiei.

Statul american New York a consemnat un record negativ. Guvernatorul Andrew Cuomo a anunțat 731 de noi decese. Bilanțul cazurilor mortale de COVID-19 a ajuns la 5.489.

Preşedintele SUA a criticat dur Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pe motiv că ar fi oferit sfaturi “greşite” în timpul pandemiei. “OMS chiar a dat-o în bară”, a scris Donald Trump pe Twitter.

Organizaţia Internaţională a Muncii susține că pandemia are efect catastrofal asupra câştigurilor salariale în întreaga lume.

Orașul chinez Wuhan, unde a fost descoperit virusul, a ridicat blocat impusă locuitorilor.

Programată în perioada 27-31 mai, cea de-a XV-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest a fost anulată.

Marele Premiu de Formula 1 al Canadei a fost amânat din cauza pandemiei de nou coronavirus. Cursa de pe circuitul Gilles Villeneuve era programată la 14 iunie.