Confidenţialitate

Aurescu, în EUobserver: Coronavirusul, un test pentru Occident

Ministrul Afacerilor Externe abordează tema actualei pandemii de coronavirus într-un editorial pentru publicația electronică EUobserver.

Potrivit lui Bogdan Aurescu, “trăim vremuri care până nu demult erau neimaginabile în ceea ce privește provocările pentru fiecare dintre noi ca persoane, pentru societățile și instituțiile noastre”.

“Criza Covid-19 ne-a forțat să regândim conectivitatea în toate dimensiunile, de ambele maluri ale Atlanticului”, adaugă ministrul.

În opinia sa, “actualele momente de restricții și incertitudini pot împiedica democrațiile să prospere”.

“Valorile noastre democratice, oricât de adânc înrădăcinate în gândirea noastră comună, vor fi inevitabil contestate din cauza limitărilor fizice temporare impuse în fața acestui inamic invizibil”, adaugă Bogdan Aurescu, care invocă nevoia unor acțiuni comune “pentru a proteja libertatea de circulație a mărfurilor esențiale și pentru a oferi perspective reale de reluare a libertății de mișcare a persoanelor cât mai curând posibil.

“Abordarea eficientă a implicațiilor medicale, sociale și economice ale pandemiei este poate cel mai mare test cu care s-a confruntat Occidentul de la cel de-Al Doilea Război Mondial”, mai scrie șeful diplomației române în editorialul său.

“Deciziile comune și cooperarea au facilitat repatrierea în regim de urgență a sute de mii de cetățeni europeni și americani blocați departe de casele lor și cei dragi”, punctează ministrul.

Am încercat să menținem deschise coridoarele pentru transporturile critice și granițele pentru consumabile medicale și alte materiale esențiale. UE a contribuit la asigurarea fluxului liber de mărfuri și, prin urmare, la o continuitate a economiei vitale. Mecanismul UE de protecție civilă și coordonarea consulară a UE au permis sprijin logistic și financiar în beneficiul direct al cetățenilor noștri cei mai afectați. NATO joacă, de asemenea, un rol esențial, prin instrumentele sale de răspuns puse în aplicare în ultimele decenii, precum Centrul de coordonare a răspunsului la catastrofe euro-atlantice sau capacitatea strategică de transport aerian.”, menționează Bogdan Aurescu.

Propria mea țară, România, a fost prima care a accesat capacitatea strategică de transport aerian a NATO, care ne-a permis să importăm materiale medicale cruciale din Republica Coreea. Europa și SUA au adoptat și pregătesc mai multe pachete economice și măsuri fiscale (…) Uniți stăm în picioare, divizați ne prăbușim“, subliniază șeful MAE.

Nu ne putem permite să acționăm divizat și nici să ne amenințăm democrațiile. Una dintre cele mai valoroase lecții pe care le învățăm acum este că instituțiile create în lumea de după cel de-Al Doilea Război Mondial, precum NATO și UE, sunt provocate în ceea ce privește capacitatea de luare a deciziilor rapide și solide”, mai scrie ministrul.

Un răspuns credibil la provocările imediate și cele pe termen lung, în beneficiul și securitatea directă a cetățenilor noștri, presupune ajustări rapide și voință politică”, admite Bogdan Aurescu.

“Ceea ce trebuie să simtă cetățenii noștri acum, când sunt împovărați de nesiguranță pe atât de multe niveluri, este că se pot baza cu adevărat și pe deplin pe instituțiile noastre europene și euroatlantice, ca și pe propria familie foarte apropiată, pentru sentimentul liniștitor de încredere și securitate.

Am încredere că, din nou, vom recunoaște că există oportunități în criză. Trebuie să eficientizăm instituțiile noastre europene și euroatlantice ca urmare a acestui test crucial”, concluzionează ministrul.