Confidenţialitate

INFOMANIA • 28 ianuarie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Codul rutier a fost înăsprit. Guvernul a adoptat, joi, ordonanța de urgență prin care se definește comportamentul agresiv la volan în trafic, vizați find șoferii care trec de pe o bandă pe alta pentru a depăşi, cei care claxonează sau folosesc luminile pentru a li se face loc, cei care pornesc cu scârţâit de roţi sau care folosesc frâna de mână pentru a întoarce pe loc.

Oricare din aceste situații se sancționează cu amenzi cuprinse între 580 şi 725 de lei.

Ordonanța majorează, totodată, pedepsele pentru șoferii indisciplinați. Vitezomanii și cei care conduc pe contrasens pe autostradă îşi vor pierde carnetul auto pentru 120 de zile.

Șoferii care circulă nejustificat pe banda de urgenţă a unei autostrăzi riscă să devină pietoni timp de 90 de zile.

“Carnagiul de pe șoselele României trebuie oprit. Acest lucru se obține prin intervenții ferme la nivelul legislației”, a declarat ministrul Internelor.

Potrivit lui Lucian Bode, numărul deceselor înregistrate în accidente rutiere a crescut cu 8% anul trecut față de 2020, până la un bilanț de aproape 1.800 de victime, ale căror vieți au fost curmate.

Trendul ascendent al actualului valului pandemic va continua, a estimat ministrul Sănătății. Potrivit lui Alexandru Rafila, săptămâna viitoare este aşteptată ”o nouă creştere spectaculoasă” a bilanțului epidemiologic, care ar putea ajunge la 40.000 de infecții zilnice.

Joi, pentru a doua zi la rând, au fost peste 30.000 de contaminări cu SARS-CoV-2. Rata de pozitivare s-a menținut la 30%.

6 localități ale țării au incidența Covid de peste 30 cazuri la mia de locuitori.

Peste 700 de pacienți sunt internați la Terapie Intensivă, în majoritate nevaccinați.

“Deși situaţia nu este îngrijorătoare, trebuie să rămânem precauţi” până atingem vârful actualului val pandemic, a îndemnat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

România va primi, săptămâna viitoare, prima tranșă de 50.000 de doze de Molnupiravir, antiviral inovativ în tratarea Covid, produs de compania americană Merck. Medicamentul le poate fi administrat pacienţilor simptomatici, în spitale sau în centrele ambulatorii de evaluare.

În schimb, autorităţile nu vor achiziționa celălalt antiviral, Paxlovid, din cauza condiţiilor comerciale pe care compania americană Pfizer le-a impus, după cum a precizat ministrul Alexandru Rafila, care a invocat drept exemplu “crearea unui fond naţional care să despăgubească eventualele victime ale administrării acestui tratament”.

În unele zone, este tot mai mare presiune pe unitățile Covid. Judeţul Cluj are cea mai mare rată de internare, fiind ocupate 7 din 10 paturi. Dacă se atinge pragul de 75%, se va trece la cursuri online în toate unitățile de învățământ clujene.

Serviciul Judeţean de Ambulanţă Sibiu se confruntă cu o creşterea masivă a cererilor pentru testare Covid. De aceea, au fost suplimentate echipajele. Cu toate acestea, timpul de aşteptare ajunge la 24 de ore de la solicitare. Reprezentanţii Serviciului sibian de Ambulanță fac apel la cetățeni să dea dovada de înţelegere.

În tot acest timp, campania de vaccinare păstrează ritmul scăzut. 20.000 de doze au fost administrate la nivel național în decurs de 24 de ore. Doar 3.700 de persoane s-au vaccinat pentru prima dată.

La acest moment, nu există date care să justifice administrarea unei a patra doze, a declarat medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonator al campaniei de vaccinare. Potrivit lui, chiar după prima schemă de vaccinare, serurile actuale oferă protecție pentru formele grave de boală, inclusiv cu varianta Omicron.

Cu ajutorul caravanelor, se va face informare despre beneficiile vaccinării în comunităţile rurale.

Procurorii au descins, joi, la zeci de adrese într-o nouă anchetă de vaccinare la chiuvetă. Rețeaua condusă de un bărbat, angajat al Primăriei Drobeta Turnu Severin, plasat în arest preventiv. 4 complici ai acestuia sunt cercetați sub control judiciar.

Din cauza infectărilor cu SARS-CoV-2, două dintre cele mai mari licee din Ploiești trec la cursuri online. Contaminări au fost depistate atât în rândul elevilor, cât și printre profesori de la Colegiile “Mihai Viteazul” şi “I.L. Caragiale”.

Dacă o persoană comite un furt având fața acoperită cu masca sanitară, instanţele vor aplica, la momentul condamnării, forma agravantă a infracţiunii, chiar dacă masca este obligatorie în spațiul respectiv, a decis un complet de la Înalta Curte, specializat în dezlegarea unor chestiuni de drept. Instanța Supremă a fost sesizată de Curtea de Apel Bucureşti.

Judecătoria Constanţa a respins contestația Arhiepiscopului Tomisului față de carantinarea sa după o deplasare în Iordania, țară aflată în zona roșie din cauza numărului mare de infecții cu SARS-CoV-2. Decizia instanței nu este definitivă. La începutul săptămânii, Teodosie a fost amendat de trei ori pentru că a participat la evenimente publice.

Un bărbat din orașul nemțean Roman a fost amendat pentru că sunat la 112, nemulțumit fiind că nu este lăsat să intre într-o sală de jocuri de noroc, neavând certificatul digital, şi pentru că a făcut scandal. Sancțiunea aplicată de jandarmi a fost de 6.000 de lei.

Din cauza actualului context epidemiologic, festivalul MassifWinter, a cărui primă ediţie fusese anunţată pentru luna martie în Poiana Braşov, a fost amânat pentru viitorul sezon de iarnă. Evenimentul, la care s-au înregistrat peste 7.000 de participanţi, ar fi imposibil de realizat în contextul în care la Braşov incidenţa infecţiilor cu SARS-CoV-2 depăşeşte 15 la o mia de locuitori.

Premierul a condamnat demersul Alianței pentru Unirea Românilor de a întocmi o listă cu așa-zise “organe toxice de presă”. Ținta inițială au fost jurnaliștii de la portalul G4Media, care au catalogat formațiunea AUR drept extremistă. “Libertatea de exprimare şi liberul acces la informaţie sunt garanţii ale unei democraţii consolidate şi ale funcţionării statului de drept”, a transmis Nicolae Ciucă.

Într-un comunicat, Guvernul a respins cu fermitate orice încercare de intimidare a jurnaliştilor.

La rândul său, Consiliul Național al Audiovizualului a trimis comisiilor de Cultură ale Parlamentului o scrisoare de protest. Membru al CNA, Valentin Jucan a opinat că este pentru prima dată când un partid politic îşi permite “într-un mod atât de clar şi de tranşant” să incite de fapt la ură împotriva mass media.

Tot joi, Institutul pentru Studierea Holocaustului din România a reclamat manifestări antisemite la Memorialul din Bucureşti, săvârşite “sub ochii jandarmilor”, chiar în ziua în care se comemorau victimele nazismului. Doi bărbaţi au depus o coroană de flori cu mesaje negaţioniste.

Ulterior, Poliţia Capitalei a anunţat deschiderea unui dosar penal.

Jandarmii aflaţi la fața locului aveau misiunea să asigure ordinea publică “în zona exterioară monumentului”, au transmis șefii acestora într-un comunicat, în care au amintit că instituția Jandarmeriei condamnă orice formă de negare a Holocaustului.

Invitat joi seara în emisiunea Piața Victoriei la Europa FM, ministrul liberal Justiției a spus că instituția pe care o conduce nu a primit, așa cum au susținut parterenii social-democrați de guvernare, vreun proiect de ordonanță de urgență privind noua schemă de sprijin pentru facturile la energie care să se aplice și pentru consumul luna ianuarie. “Este foarte adevărat că am avut o discuție informală cu ministrul Energiei unde am schimbat ceva opinii pe două proiecte de texte, nu de act normativ, 2-3 articole. Și, într-adevăr, unul dintre ele, modul în care era redactat lăsa clar efectul unei retroactivități. Aceasta a fost discuția și, într-adevăr, domnului Popescu i-am spus că așa cum e redactat acest text, retroactivează”, a spus Cătălin Predoiu.

Fructe mucegăite, vitrine murdare şi produse aflate la vânzare deşi erau expirate au fost descoperite în urma unor controale făcute la trei supermarketuri din Capitală. Comisarii Protecţei Consumatorilor au dat amenzi în valoare totală de 28.000 de lei.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene spune că nu există vreo discuţie cu oficialii Comisiei Europene despre renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Dan Vîlceanu a adăugat că, până în momentul de faţă, guvernul de la București şi-a îndeplinit toate obiectivele privind PNRR.

Secretar general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Mathias Cormann se va afla, vineri, la Bucureşti. Săptămâna aceasta, conducerea OCDE a acceptat deschiderea negocierilor pentru aderarea României la acest for. Organizația, reamintim, este clubul restrâns al economiilor dezvoltate.

Președintele francez, Emmanuel Macron, îl va telefona, vineri, pe omolgul său rus, Vladimir Putin, într-un nou și așteptat efort diplomatic care să prevină o invazie în Ucraina.

Săptămâna trecută, liderul de la Paris anunţa că ţara sa este pregătită să trimită militari pe teritoriul României, pentru a întări flancul estic al NATO.

O misiune de experți francezi a început, la București, analiza în teren a parametrilor acestei posibile desfășurări. În timpul unei vizite-fulger, șefa Apărării franceze, Florence Parly, a declarat că țara sa nu își va abandona niciodată aliații și prietenii.

Alianța Nord-Atlantică a trimis Moscovei un plan cu reguli necesare pentru câștigarea încrederii între cele două părți. Documentul, a explicat secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, la TVR, nu se referă și la vizite reciproce la unele obiective militare, așa cum este baza de la Deveselu.

Referindu-se la Ucraina, Mircea Geoană a afirmat că fiecare naţiune are dreptul suveran de a-și stabili propria politică de alianţe, un principiu fundamental pentru organizarea Europei, iar Federaţia Rusă este parte a mai multor tratate care consfinţesc acest lucru.

Mircea Geoană este invitat la Europa FM, vineri, în emisiunea Deșteptarea României.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, nu vede vreo problemă ca Federaţia Rusă sau orice altă parte să viziteze baza militară de la Deveselu, dar a evocat, în context, principiul reciprocităţii.

Moscova a contestat în permanență prezența scutului antirachetă din România, deși Bucureștiul a insistat că acesta au doar scop de apărare în eventualitatea unui atac.

Bogdan Aurescu a mai precizat că România va sprijini Ucraina cu echipamente militare dacă vor exista solicitări în acest sens.

Calmul relativ a fost agitat, joi, de atacul comis de un soldat ucrainean asupra unor colegi la o fabrică de rachete din Nipru, în estul separatist. 5 decese au fost confirmate. Agresorul a fost capturat.

Prin vocea ministrului său de Externe, Rusia a declarat că răspunsul Statelor Unite nu “satisface” îngrijorările. Serghei Lavrov a admis, totuși, că scrisoarea permite începerea unei “discuţii serioase”, pe teme secundare.

După o perioadă de tergiversări, Berlinul și-a clarificat poziția. Rusia se expune unor ”consecinţe masive” în cazul unei agresiuni asupra Ucrainei, a avertizat șefa diplomației germane, Annalena Baerbock.

Potrivit acesteia, Kremlinul riscă sancţiuni aflate în pregătire în cancelariile occidentale, care vizează inclusiv gazoduct Nord Stream 2, proiect ruso-german controversat. Deschiderea conductei riscă să fie pusă sub semnul întrebării.

La începutul lunii viitoare, Berlinul ar urma să găzduiască noi discuții pentru dezescaladarea actualei crize, un demers salutat de șeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba.

Statele Unite cer o reuniune publică a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. Potrivit Pentagonului, “în ultimele 24 de ore” a crescut desfăşurarea de forţe militare rusești în apropierea frontierei cu Ucraina.

Tot joi, într-o convorbire telefonică avută cu ministrul chinez de externe, secretarul de stat american, Anthony Blinken, a declarat că o invazie a Rusiei în Ucraina ar ameninţa securitatea şi economia lumii.

În schimb, Beijingul, aliat al Moscovei, a catalogat preocupările de securitate ale Rusiei ca fiind “rezonabile”.

Pe piețele financiare, investitorii par încrezători într-o detensionare a situației. Rubla rusească s-a apreciat uşor atât faţă de dolar, cât şi față de euro.

În timp ce atenția lumii este acaparată de criza de la granița dintre Ucraina și Rusia, Coreea de Nord anunță că a testat, săptămâna aceasta, rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune şi rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, într-o serie de lansări record de la începutul anului. Activitățile regimului stalinist de la Pheninan au determinat, în mai multe rânduri, organizarea unei reuniuni cu uşile închise ale Consiliului de Securitate al ONU.

Conducerea Comitetului Olimpic și Sportiv Român a decis să suspende finanțările pentru Federația de Schi-Biatlon. COSR așteaptă un raport despre cazul Ania Caill. Sportiva a acuzat că Federaţia a refuzat locul suplimentar obținut de ea la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing.

Ministrul Sportului, Eduard Novak, s-a arătat nemulțumit de situație.

Secretarul general al Federației, Puiu Gaspar, a susținut că locul era unul nenominal şi s-a renunţat la acesta deoarece nu exista vreun sportiv acreditat.

A 23-a etapă a Ligii 1 debutează, vineri, cu întâlnirea dintre Sepsi Sfântu Gheorghe și Universitatea Craiova. Arbitrul Iulian Călin se va conduce meciul. Fluierul de start va fi dat la ora 20.00. Universitatea Craiova ocupă locul 5 în clasament (35 puncte), în timp ce Sepsi se află pe 10 (26 p).

Reprezentativa Iranului s-a calificat la Cupa Mondială de fotbal, după ce a învins, pe teren propriu, cu 1-0, selecţionata Irakului, în preliminariile asiatice ale competiţiei. Iranienii vor fi prezenți pentru a treia oară consecutiv la un turneu final.

După 3 ani de interdicţie, regimul de la Teheran le permite femeilor să revină în tribune, pe stadioanele din Republica islamică.

La momentul actual, la competiția din Qatar au asigurată prezența Germania, Danemarca, Brazilia, Franţa, Belgia, Croaţia, Spania, Serbia, Anglia, Elveţia, Olanda şi Argentina.

FC Barcelona l-a reclamat pe fostul preşedinte Josep Maria Bartomeu, acuzându-l de administrare financiară defectuoasă a clubului catalan în cei 6 ani de mandat. Afaceristul spune că plângerea este lipsită de sens, iar noua conducere a FC Barcelona încearcă să-l scoată țap ispășitor.

La Campionatului European de handbal masculin, vineri se joacă semifinalele. Franţa (campioana olimpică) întâlnește Suedia, iar campioana mondială en-titre, Danemarca, va lupta contra Spaniei pentru un loc în finală. România a ratat calificare la turneul final. Ultima participare a tricolorilor a fost în 1996.

Rafael Nadal va fi marele absent al întâlnirii dintre Spania și România, din calificările Cupei Davis. Chiar și așa, echipa iberică este favorită în disputa programată pe 4 și 5 martie, la Marbella.

Australianca Ashleigh Barty (1 WTA) și americanca Danielle Collins (30 WTA) se vor confrunta în finala feminină a Openului Australiei. Partida se va disputa sâmbătă dimineața. Cele două jucătoare s-au mai întâlnit de patru ori până în prezent, scorul fiindu-i favorabil liderului mondial, cu 3-1. Totuși, americanca a câștigat ultima întâlnire directă.

Un tablou Sandro Botticelli – maestru al Renaşterii italiene – a fost vândut, joi, pentru mai mult de 45 de milioane de dolari. Portret al Mântuitorului realizat la începutul anilor 1500, pictura „Man of Sorrows” a fost adjudecată la capătul unui duel de 7 minute, între doi cumpărători care au licitat prin telefon.

Realizat de artistul stradal Banksy, un grajd în miniatură a fost vândut pentru mai mult de un milion de lire sterline la o licitaţie organizată de Anderson & Garland. Potrivit BBC, clădirea minusculă din paie a apărut într-un sat model din Great Yarmouth, Norfolk, în timpul expoziţiei Great British Spraycation de Banksy.

Procesul de încălzire a vremii va continua și se va resimți mai ales în regiunile intracarpatice. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -1 și 9 grade. Cerul va fi mai mult noros în vestul, centrul și nordul țării unde pe arii relativ extinse se vor semnala precipitații mixte. Izolat vor fi condiții de polei. La munte și în Maramureș va ninge, iar cantitățile de precipitații vor depăși pe arii restrânse 10 l/mp. În sudul și sud-estul teritoriului, cerul va fi variabil, iar probabilitatea pentru precipitații redusă. Vântul va avea intensificări la munte, cu rafale de 80…90 km/h în zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada, iar local și temporar, cu viteze în general de 45…55 km/h și în restul teritoriului. Dimineața, cu precădere în sud și în sud-est vor fi condiții de ceață.

La București, procesul de încălzire a vremii va continua. Maxima termică va fi de 8-9 grade Celsius.

În zonele montane, cerul va fi mai mult noros, va ninge, iar cantitățile de precipitații vor depăși pe arii restrânse 10…15 l/mp. Vântul va avea intensificări, cu rafale de 80…90 km/h în zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada. Dimineața și noaptea, pe văi și în depresiuni, vor fi condiții de ceață.