Confidenţialitate

Parchetul Militar: 7 persoane, printre care Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu și Adrian Sârbu, cercetate penal în Dosarul Mineriadei din iunie 1990 | AUDIO

Parchetul Militar a decis: șapte persoane – printre care Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu și Adrian Sârbu – sunt cercetate penal în Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Ei sunt acuzați de infracțiuni împotriva umanității. Concret: ar fi lansat o politică de represiune împotriva populației civile din Capitală, în urma căreia mai multe persoane au murit sau au avut de suferit.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Procurorii militari îi acuză pe cei șapte că ar fi ordonat înăbușirea unui protest izbucnit în Piața Universității din București.

Manifestanții protestau împotriva noii puteri instalate la București, după căderea comunismului. Atunci au fost aduși în Capitală peste 10.000 de mineri și muncitori, dar și forțe ale armatei pentru înăbușirea manifestației.

Roman Petre, era – la data faptelor – prim-ministru. Gelu-Voican Voiculescu – viceprim-ministru, Virgil Măgureanu – director al Serviciului Român de Informații, iar Adrian Sârbu – consilier al premierului.

Alături de aceștia vor mai fi cercetați Miron Cozma, la data aceea lider al minerilor din valea Jiului și generalul (r) Vasile Dobrinoiu, care era comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne. Majoritatea au fost prezenți la Parchet pentru a li se aduce la cunoștință acuzațiile.

Procurorii spun că, pentru disimularea atacului, conducerea statului de la acea vreme, a construit un scenariu pentru ca adevăraţilor atacatori să li se piardă urma.

O parte importantă a acestui scenariu a fost – arată procurorii – comunicarea publică, manipulativă cu privire la pericolul pe care îl reprezentau manifestanții pentru valorile democratice.

În acest context, minerii aduși în București au devastat sediile partidelor politice nou înființate sau reînființate după Revoluție, dar și sedii ale ziarelor, ale Universității, precum și locuințele principalilor lideri politici din opoziție.

Procurorii amintesc că, la Mineriada din 1990, patru persoane au fost ucise, două au fost violate, s-a vătămat integritatea fizică și/sau psihică a peste 1.300 de persoane şi peste 1.200 de persoane au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate.

Sursa colaj foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Mineriada din iunie 1990: Peste 10.000 de mineri și muncitori au fost aduși în Capitală pentru a înăbuși protestul de la Piața Universității | AUDIO