Confidenţialitate

INFOMANIA • 17 februarie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Meteorologii au avertizat că va fi viscol în regiunile de munte din 27 de județe. Un cod galben a intrat în vigoare, joi dimineaţă, și va rămâne valabil până vineri seară.

O avalanşă de mari dimensiuni s-a produs în Munţii Rodnei, zăpada acoperind, în mare parte, Cabana Puzdrele. Nu s-au înregistrat victime. Potrivit Salvamont Maramureș, lungimea avalanșei s-a întins pe aproape un kilometru.

Salvamontiştii nemțeni s-au mobilizat pentru a recupera câțiva tineri care au intrat pe traseul care urcă dincolo de Cascada Duruitoarea, deşi acesta este închis. Grupul s-a abătut de la potecă, ajungând într-o zonă cu zăpadă de peste un metru şi risc de avalanşă.

În lipsa precipitațiilor în actualul sezon rece, seceta amenință culturile agricole, în special cele de grâu, orz și rapiță.

Pentru că motorina folosită la însămânțări a fost tot mai scumpă, fermierii spun că au nevoie de sprijin de la stat. Ministerul Agriculturii plănuiește să creeze, anul acesta, o companie de asigurări de stat pentru acest domeniu, care să acopere inclusiv riscul de secetă.

Recolte slabe vor atrage prețuri mai mari la alimente. Recentele date statistice au arătat că scumpirea hranei a pus presiune pe veniturile fiecăruia dintre noi.

În contextul inflaţiei crescânde, Comisia Națională de Prognoză a revizuit în scădere estimarea privind creșterea economică. Avansul nu va depăși 4,3%, cu 0,3 puncte procentuale mai puțin decât în prognoza anterioară.

Potrivit specialiștilor, tarifele mari la energie vor afecta în special activitatea din industrie.

Ministrul Energiei admite că este necesară o regândire a reglementărilor pe pieţele de tranzacţionare, printr-o relaţie cât mai directă între producători, furnizori şi consumatori.

Totodată, crede Virgil Popescu, România trebuie să investească în noi capacităţi de producţie a energiei.

Invitat miercuri seară la Europa FM, ministrul Dezvoltării a declarat că a semnat ordinul prin care se alocă cea de-a treia tranșă de ajutor pentru compensarea facturilor la termoficarea în sistem centralizat.

Potrivit lui Attila Cseke, 89 de milioane de lei vor ajunge la primăriile a 19 localități, care au depus solicitări de sprijin. Aprobat de Parlament, programul are un buget total de 400 de milioane de lei.

Amintind că, în actualul sezon rece, situația este una excepțională din cauza crizei energetice globale, ministrul a anunțat că guvernul va suplimenta sprijinul financiar pentru primării și speră ca acest lucru să se regăsească în facturile achitate de familiile racordate la încălzirea centralizată.

În ședința de Guvern de miercuri, s-a decis ca furnizorii de gaze și electricitate să beneficieze de simplificării procedurii de decontare a sumelor acordate de stat prin compensarea facturilor.

Totodată, a fost aprobată prelungirea schemei de ajutor pentru industria ospitalității. HoReCa este un domeniu puternic afectat de restricțiile pandemiei. În decembrie şi în ianuarie, fondurile alocate firmelor au depășit 2 miliarde de de lei.

Hotelierii din Poiana Brașov aşteaptă relaxarea restricţiilor sanitare pentru a putea relua organizarea de evenimente. Înainte de pandemie, aceste evenimente reprezentau 90% din activitatea din extrasezon, astfel că pierderile pe aceste perioade de timp, în ultimii doi ani, au fost “drastice”.

Bilanțul epidemiologic a inclus, miercuri, aproape 17.500 de noi infecții. Alte 170 de decese au fost asociate Covid.

Peste 1.100 de pacienți sunt spitalizați în continuare în stare gravă la secţiile de Terapie Intensivă.

De numărul acestora va depinde relaxarea restricțiilor după acest val pandemic.

Aproape 7.500 de doze anti-Covid au fost administrate în decurs de 24 de ore. 1.200 de persoane s-au vaccinat pentru prima dată.

Autorităţile insistă că masca de protecție sanitară trebuie purtată în spaţii închise, în mijloacele de transport în comun şi în pieţele închise. Ordonanța care impunea masca în spațiile deschise a picat testul de constituționalitate, dar decizia CCR nu a fost publicată în Monitorul Oficial.

Celor care s-au grăbit să renunțe la mască, specialiștii le amintesc că riscă amenzi, întrucât se aplică legea în vigoare la momentul comiterii contravenției.

“Purtarea măștii de protecție nu este o restricție, ci o măsură de protecție”, a insistat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Până să nu mai fie obligatorie în aer liber, masca în exterior ne-ar putea proteja de poluare. Ministerul Mediului a confirmat că, zilele acestea, s-au înregistrat creşteri alarmante ale concentraţiilor de poluanţi atmosferici în toată ţara.

Cele mai ridicate niveluri de poluare au fost consemnate la staţiile din judeţele Alba, Cluj, Giurgiu, Mureş şi Neamţ, precum şi la cele din Bucureşti-Ilfov.

Ministerul Mediului susține, totuși, că în zona Capitalei de vină pentru episodul de poluare ar fi lipsa vântului, care nu a permis dispersia particulelor periculoase.

Fost șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu a precizat pentru Europa FM că primește în continuare sesizări despre arderi necontrolate de gunoaie.

Angajații Uzinei Mecanice Cugir au protestat pentru a patra zi la rând. Sindicaliștii sunt nemulțumiți de salarii și de condițiile de muncă. Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a anunțat că situația de la Cugir se află în analiza sa.

La București, aproape 200 de angajați ai Companiei Municipale Parcuri și Grădini au protestat în fața sediului. În lipsa comenzilor de lucrări de la Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement, societatea nu mai are bani de salarii și va face concedieri colective.

​Primăria Capitalei a lansat în dezbatere publică proiectul de buget pe anul în curs. Din cele peste 5 miliarde și jumătate de lei, două miliarde vor subvenționa agentul termic și a transportul public și doar 670 milioane de lei vor fi alocate investițiilor.

De ziua unității naționale, miercuri, în mai multe orașe ale Ucrainei au manifestat cei care au vrut să arate că sfidează amenințarea unei invazii rusești.

Intonând cântece patriotice, câteva sute de persoane au mărșăluit pe străzile din Cernăuți, cel mai mare oraș ucrainean de la granița cu România.

Din discuțiile avute la fața locului, trimisul special al Europa FM dincolo de frontieră – Alexandru Neagu – a remarcat o reticență a locuitorilor când au fost întrebați despre o eventuală fugă în România din calea armelor.

Rusia a prezentat, miercuri, imagini cu trupe care se retrag după exercițiile militare, care au înconjurat Ucraina.

În frunte cu Statele Unite ale Americii, Occidentul s-a arătat sceptic că Moscova a renunțat, de fapt, la planurile agresive. Administrația de la Washington a acuzat Moscova că “este pe cale să creeze pretexte pentru a putea ataca Ucraina”.

Tot miercuri, Kremlinul a transmis că președintele Vladimir Putin nu va recunoaște autoproclamatele republici separatiste Donețk și Luhansk pentru că o asemenea decizie ar încălca Acordurile de la Minsk, parafate după anexarea Crimeii.

La cartierul general al Alianței Nord-Atlantice din Bruxelles, continuă reuniunea miniștrilor Apărării din statele membre. Concluzia după prima zi de discuții a fost că flancul estic va fi în continuare întârit.

Totuși, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că nu s-a luat, deocamdată, vreo decizie în privința mobilizării în România a unui grup de luptă.

În weekend, la Munchen, miniștri de externe ai statelor G7 vor dezbate criza ucraineană în marja Conferinței pentru Securitate, care începe vineri în orașul german.

După ce i-a ținut pe președintele francez Emmanuel Macron și pe cancelarul german Olaf Scholz la 4 metri distanță în timpul întrevederilor avute la Kremlin, președintele rus Vladimir Putin l-a primit cordial pe aliatul brazilian, Jair Bolsonaro. Cei doi au dialogat la o masă normală.

Presa moscovită a scris că liderii europeni ar fi refuzat să efectueze teste PCR la aterizarea în Rusia.

Ministrul Familiei vrea ca la numărul scurt 119 să poată fi apelat și din străinătate de copii și familii aflate în dificultate. Gabriela Firea a avut o primă discuție în acest sens cu reprezentanții Serviciului de Telecomunicații Speciale. În cele două luni de când linia telefonică a fost lansată în România, s-au înregistrat peste 19.000 de apeluri, fiind sesizate cazuri de abuz, neglijență, exploatare sau alte forme de violenţă.

În şedinţa de Guvern de miercuri, premierul Nicolae Ciucă l-a apostrofat pe ministrul liberal al Proiectelor Europene care și-a criticat public colegii social-democrați de la Sănătate şi Muncă, susțin surse politice. Dan Vîlceanu le-a reproșat lui Alexandru Rafila şi Marius Budăi slaba absorbție a fondurilor comunitare.

În barometrul vizibilităţii guvernanților de luna trecută, premierul liberal Nicolae Ciucă ocupă primul loc. Șeful executivului este urmat de social-democratul Alexandru Rafila, care conduce Ministerul Sănătăţii.

Opoziția denunță recrutările pe care coaliția le face în instituții publice prin “clientela de partid”. Uniunea Salvați România susține că “într-o singură zi, guvernul a creat peste 800 de locuri de muncă la stat”. “În timp ce unii se mufează la conductele de bani publici, românii rămân să plătească preţul acestor acţiuni devalizatoare”, a scris deputata Denisa Neagu într-un mesaj online.

Curtea Constituţională a respins sesizarea Uniunii Salvați România față de modificările aduse Legii vânătorii. USR se temea că documentul va permite “decimarea anumitor specii de păsări migratoare, cu efect devastator asupra biodiversităţii”.

Fost primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie poate fi cercetat în continuare în libertate condiționată, a decis Curtea de Apel Bucureşti. Fostul edil este acuzat de trafic de influenţă şi instigare la abuz în serviciu, în legătură cu achiziţii de produse la preţuri supraevaluate.

Deputații din comisia juridică încep, joi, dezbaterea proiectului pentru desființarea controversatei Secțiii speciale de investigarea a magistraților. La momentul înființării de către coaliția PSD-ALDE, structura a fost denunțată ca un instrument de control politic asupra activității procurorilor și judecătorilor.

Săptămâna aceasta, premierul Nicolae Ciucă a spus că demersul desființării SIIJ a fost asumat în programul de guvernare al actualei alianțe PNL-PSD-UDMR.

În jur de 100 de persoane au murit în inundațiile care au lovit orașul brazilian Petrópolis, situat în regiunea muntoasă de la nord de Rio de Janeiro. După ploi abundente, viiturile au năvălit pe străzi, luând tot ce au întâlnit în cale.

Într-un efort contracronometru, echipele de salvare caută supraviețuitori. Clipuri video viralizate pe rețelele de socalizare au dezvăluit amploarea pagubelor.

Din dorința de a încuraja tinerii francezi să voteze la alegerile prezidenţiale din luna aprilie, o organizație pentru apărarea drepturilor civile a încheiat un parteneriat cu aplicația de întâlniri amoroase Tinder. Începând de joi şi până pe 8 aprilie, toţi utilizatorii cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani vor primi mesaje prin care sunt îndemnați să se prezinte la urne.

Majoritari pe Tinder, tinerii sunt categoria cea mai dezinteresată de viața politică din Franța, sporind gradul de absenteism. “Trebuie să aducem democraţia mai aproape de tineri, acolo unde se formează opinii şi se poartă discuţii”, au precizat inițiatorii ineditul parteneriat.

În primul angajament public din ultima perioadă, Regina Marii Britanii a mărturisit că se mișcă tot mai greu. Potrivit presei de la Londra, Elisabeta a II-a suferă de o uşoară “rigiditate”. În vârstă de 95 de ani, suverana a sărbătorit într-un cadru restrâns, luna aceasta, 70 de ani de domnie, o longevitate fără precedent a monarhiei britanice.

O femeie a devenit cea de-a treia persoană din lume care a învins infecția HIV după ce a fost tratată cu o metodă medicală nouă, care a constat în transplantul unor celule stem prelevate din cordonul ombilical al unui donator din familie. Pacienta se află în prezent în remisie. Femeia a primit sânge pentru învinge cancerul de care, de asemenea, suferea.

În ciuda succesului medical obținut în acest caz, experții avertizează că tratamentul folosit nu reprezintă, deocamdată, o metodă ce poate fi aplicată pe scară largă. Până acum, doi bărbaţi s-au vindecat printr-un transplant de măduvă osoasă, respectiv unul de celule stem adulte. Pe glob, numărul persoanelor care sunt infectate cu HIV depășește 36 de milioane.

O străveche aşezare romană a fost descoperită la graniţa dintre orașul Râmnicu Vâlcea şi localitatea Mihăeşti. Zona era un punct strategic în acele vremuri, anume perioada războaielor daco-romane. Aşezarea era legată de centrul de putere de la Buridava romană.

Concertul pe care cântărețul englez Sting urma să îl susțină la Cluj-Napoca, luna viitoare, a fost reprogramat pentru septembrie. Organizatorii invocă restricțiile impuse de situația epidemiologică. Persoanele care nu pot participa în toamnă la spectacol pot solicită rambursarea sumelor achitate pentru bilete.

Portret tandru şi profund al unei familii spaniole de agricultori bulversate de modernitate, pelicula ”Alcarras” a fost recompensată cu Ursul de Aur pentru cel mai bun film la festivalul de la Berlin. În vârstă de 35 de ani, regizoarea Carla Simon a filmat cu actori neprofesionişti, a dedicat premiul ”oamenilor care cultivă pământul”.

Peste 150 de piese decorative de colecţie, de la mobilier de artă la sticlărie franţuzească a celebrei Şcoli de Nancy, sunt scoase la vânzare, joi, în cadrul Licitaţiei de Romantism şi Art Nouveau organizată de Artmark. Piesa centrală a sesiunii este un gheridon în manieră Louis XV, ornat cu panouri din porţelan, pictate cu scenă centrală “Le triomphe de l’amour”, în maniera Angelica Kuaffman. Lotul este estimat la 9.000 – 16.000 de euro.

Casa de licitaţii Sotheby’s a prezentat, miercuri, unul dintre cele mai rare diamante albastre, botezat “De Beers Cullinan Blue” și estimat la 48 de milioane de dolari, care va fi scos la vânzare în aprilie, la Hong Kong.

Manuscrisul cărții “Micul Prinţ”, unul dintre cele mai bine vândute romane din lume şi considerat o lectură clasică din literatura universală, va fi prezentat pentru prima dată în Europa în cadrul unei expoziţii care începe, joi, la Paris.  Scriitorul şi pilotul francez Antoine de Saint-Exupery a scris această carte în 1942 în timp ce se afla la New York, unde locuia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Se crede că manuscrisul nu a părăsit vreodată teritoriul american.

Simona Halep (23 WTA) s-a calificat în sferturile de finală ale turneului de tenis de la Dubai, eliminând-o pe Gabriela Ruse (59 WTA). Fostul lider al ierarhiei mondiale s-a impus cu un categoric 6-3, 6-2, la capătul unui meci de o oră și 10 minute, pe care l-a dominat integral. Ajunsă la a treia victorie în fața Gabrielei Ruse din tot atâtea confruntări directe, Simona Halep se va duela în sferturi, joi, cu tunisianca Ons Jabeur (10 WTA), care a trecut de americanca Jessica Pegula (14 WTA), scor 6-3, 6-1.

4 favorite au fost eliminate din competiție, miercuri, anume cehoaica Barbora Krejcikova (3 WTA), poloneza Iga Swiatek (9 WTA), iberica Garbiñe Muguruza (7 WTA) și ucraineanca Elina Svitolina (15 WTA).

Într-un meci restanță din luna ianuarie, Academica Clinceni și Farul Constanţa se întâlnesc joi seară, de la ora 20.00. Partida nu s-a putut disputa inițial după ce gruparea ilfoveană a raportat mai multe cazuri de Covid în rândul jucătorilor. Cazul s-a aflat pe masa Comisiei de Disciplină a FRF, care a amendat echipa din Clinceni cu 10.000 de lei. Farul sesizase că Academica nu a avut pe lista oficială depusă la LPF un număr de 25 de jucători.

Tot miercuri, Comisia de Disciplină a anunţat suspendarea pentru două etape şi o penalitate sportivă de 3.000 de lei a jucătorului Vladimir Gogov, de la Academica Clinceni, eliminat la meciul cu FC Botoşani.

După ce a marcat unicul gol în meciul de Liga Campionilor câștigat de Paris Saint-Germain cu Real Madrid, Kylian Mbappe a impresionat și prin interviul dat în limba spaniolă. Fanii madrileni, care îl vor pe atacant francez în lotul Realului, l-au felicitat. “Dacă stă 3 luni în Spania, Mbappe va şti pe de rost toate cântecele lui Julio Iglesias”, a comentat un internaut.

Partida retur este programată pe 9 martie.

Schioarea ucraineană Valentina Kaminska a fost depistată dopată. În sângele său s-au descoperit urme de mesterolon (un steroid anabolizant) şi metilexanamină (un stimulant).

La actuala ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă, Valentina Kaminska a ocupat locul 79 la 10 km clasic, a 70-a poziție la sprint liber şi locul 18 cu ştafeta Ucrainei.

Patinatorul rus Daniil Aldoșkin a devenit protagonistul unui scandal.

După victoria reușită de echipa sa în duelul cu rivalii americani în semifinala probei de urmărire, tânărul a fluturat degetul mijlociu după ce a trecut linia de finish. În vârstă de 20 de ani și aflat la prima participare olimpică, Daniil Alodșkin și-a cerut scuze, motivând că a căzut pradă emoțiilor.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, valorile termice se vor situa cu mult peste cele normale în a doua decadă a lunii februarie, însă vremea va fi vântoasă, îndeosebi în nord-vest, nord, centru și est. Cerul va fi variabil, cu înnorări în jumătatea nordică a țării, unde se vor semnala precipitații preominant sub formă de ploaie. În zonele montane, în special la altitudini mari vor predomina ninsorile, iar vântul va sufla tare, cu rafale de peste 100 km/h pe crestele Carpaților Orientali și ale Munților Apuseni, astfel că va fi viscol și vizibilitate redusă. În zonele joase de relief vor fi viteze, în general, de 45…55 km/h și pe arii restrânse, cu o probabilitate mai mare în nord-vest și centru, de peste 60 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 6 și 17 grade, cu cele mai ridicate valori în sud-est. Dimineața, vor fi condiții de ceață.

La București, valorile termice se vor situa în continuare cu mult peste cele normale pentru a doua decadă a lunii februarie. Cerul va avea înnorări, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 14…15 grade.

În zonele de munte, cerul va avea înnorări și se vor semnala precipitații, acestea vor fi mixte pe parcursul zilei, iar noaptea vor predomina ninsorile. Îndeosebi la altitudini mari vor fi mai ales ninsori, pe alocuri vor fi mai consistente cu depunere de strat nou de zăpadă, iar vântul va sufla tare, cu rafale de peste 100 km/h, la început pe crestele Carpaților Orientali și ale Munților Apuseni, iar noaptea cu precădere în zona înaltă a Carpaților Meridionali, astfel că va fi viscol și vizibilitate redusă. Valorile termice se vor situa ușor peste cele normale ale datei la altitudini de sub 1400 m, dar pe creste vremea va fi rece, iar vântul puternic va amplifica senzația de frig.