Confidenţialitate

Mărturiile românilor din Cernăuți despre conflictul Rusia-Ucraina: „Noi suntem frați și surori. Nu ne trebuie război” | AUDIO

La NATO, are loc în continuare întâlnirea miniștrilor apărării din țările membre, în contextul creșterii îngrijorărilor legate de o posibilă invazie a Rusiei în Ucraina. Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței, a cerut azi din nou Rusiei să vină cu dovezi că își retrage trupele militare. În Ucraina, președintele a decretat astăzi o zi a Unității Naționale. Corespondentul Europa FM a mers azi la Cernăuți unde a stat de vorbă cu românii care trăiesc acolo.

Românii care trăiesc în satele din Bucovina de Nord nu văd cu ochi buni un eventual conflict militar între Rusia și Ucraina. Ei spun că oamenii din cele două țări au trăit în bună înțelegere până acum și așa ar trebui să se întâmple și în viitor.

„Noi suntem frați și surori. Am fost și așa trebuie să rămânem, în pace, în liniște, nu trebuie război”, spune o femeie.

Sperăm că n-or veni rușii asupra noastră. Cândva am trăit ca frații”, spune o altă femeie.

Sursa foto: Amator / Alexandru Neagu

Cei mai mulți nu și-ar părăsi casele în cazul unui conflict armat între Rusia și Ucraina

Unii dintre ei cred că România ar putea reprezenta un sprijin și un loc de refugiu, dar cei mai mulți spun că nu-și vor părăsi casele în caz de conflict.

Reporter: În cazul în care, totuși, va izbucni războiul, luați în calcul eventual să vă mutați în România cu tot cu copii, cu familie?

Femeie: „Nu știu. Asta noi nu am vorbit în familie. Noi despre asta nu am vorbit”.

Sursa foto: Amator / Alexandru Neagu

Nimeni nu vrea o nouă confruntare militară

Recentele confruntări din regiunea Donbas au lăsat urmări adânci, iar mulți încă își plâng morții de pe front. Cert este că nimeni nu vrea o nouă confruntare militară cu efecte pe care nimeni nu le poate prevedea.

„Este un război de ocupație. Mă gândesc că vor să ocupe pământurile noastre”, spune o femeie.

„Noi aici nu știm nimic, noi suntem speriați și nu știm încă nimic ce va fi. Lumea umblă încolo, încoace, încă nu fuge nimeni de aici”, spune un bărbat.

Cei mai în vârstă spun că le este teamă cel mai mult pentru copii și nepoți și speră că joaca de-a războiul să nu depășească stadiul actual.

Sursa foto: Amator / Alexandru Neagu

Ascultă reportajul realizat de corespondentul Europa FM:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Amator / Alexandru Neagu

Citește și: Cernăuți: Ziua solidarității naționale, celebrată de ucrainieni. „Pentru noi, războiul durează deja de 8 ani” | VIDEO

Autor: Alexandru Neagu