Confidenţialitate

NATO, sceptică după anunțul Rusiei despre retragerea unor trupe militare de la granița cu Ucraina | AUDIO

Alianța Nord-Atlantică este sceptică după anunțul Rusiei că începe să își retragă o parte din trupe de la granița cu Ucraina și chiar din Peninsula Crimeea, pe care a ocupat-o ilegal în 2014. Secretarul general al NATO a precizat în această dimineață că în ciuda imaginilor transmise de Moscova care arată trenuri cu echipamente militare plecând, datele din teren nu arată că Federația își retrage trupele de la granița cu Ucraina. Între timp, țara vecină încearcă să gestioneze atacul cibernetic masiv, început ieri asupra sa.

În această dimineață, Ministerul Rus al Apărării a publicat o scurtă filmare în care apar trenuri încărcate cu mașini de luptă plecând din Crimeea, iar explicața a fost că odată ce exercițiile militare s-au încheiat, trupele se întorc în baze.

În același timp, Belarusul a anunțat că după ce exercițiile militare cu Rusia se vor termina, niciun soldat al Federației nu va rămâne în țară.

De partea cealaltă, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a declarat că a mai văzut mutări de trupe și echipamente operate de Rusia, iar în final s-a dovedit că de fapt Federația a sporit numărul militarilor dislocați în jurul Ucrainei.

„Ce vedem este că rușii au mărit numărul de militari, iar și mai multe trupe sunt pe drum”, a spus liderul NATO înaintea întrunirii miniștrilor aliați al Apărării.

Între timp, în Ucraina, nenumărați localnici au arborat drapelul țării, după ce președintele a decretat că astăzi este ziua unității. Este ziua în care mai multe cancelarii occidentale au anunțat că este posibil un atac din partea Rusiei.

Autoritățile între timp au început anchete penale după ce infrastructura informatică mai multor bănci și instituții militare a fost atacată cibernetic.

Ministerul Apărării de la Kiev a precizat că hackerii au reuşit să găsească vulnerabilităţi în codul de programare al portalului. Traficul a fost redirecţionat către servere în SUA până la rezolvarea problemei, a adăugat ministerul.

Kremlinul a dezminţit orice implicare în atacurile informatice.

Sursa foto: nato.int

Citește și: Ursula von der Leyen, mesaj către Rusia: „Nu alegeți războiul” | LIVE UPDATE

Autor: Anca Grădinaru

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.