Confidenţialitate

Foștii ambasadori ai SUA în România: „Parteneriatul strategic cu România, una dintre cele mai bune investiții ale SUA în Europa”

Toți foștii ambasadori ai Statelor Unite ale Americii în România susțin într-o scrisoare deschisă transmisă către români că „Parteneriatul strategic cu România s-a dovedit a fi una dintre cele mai bune investiții ale SUA în Europa”.

Scrisoarea reprezintă un demers fără precedent în ultimii 25 de ani și este semnată de Alfred H. Moses – Ambasador al SUA în România 1994-1997, James Carew Rosapepe – Ambasador al SUA în România 1997-2001, Michael E. Guest – Ambasador al SUA în România 2001-2004, Jack Dyer Crouch II – Ambasador al SUA în România 2004-2005, Nicholas F. Taubman – Ambasador al SUA în România 2005-2008, Mark Gitenstein – Ambasador al SUA în România 2009-2012, Hans G. Klemm – Ambasador al SUA în România 2015-2019 și Adrian Zuckerman – Ambasador al SUA în România 2019-2021.

În scrisoarea semnată de foștii ambasadori ai SUA în România scrie că „România este azi unul dintre cei mai apropiați și mai capabili aliați ai SUA în Europa Central și de Est”.

Foștii ambasadori ai SUA în România: „România lucrează împreună cu SUA pentru susținerea principiilor comune la nivel regional și global”

Țara dumneavoastră oferă un exemplu în ceea ce privește promovarea valorilor democratice, drepturilor fundamentale ale omului, statului de drept și bunei guvernări. România lucrează împreună cu Statele Unite pentru susținerea acestor principii comune la nivel regional și global.

După cum este binecunoscut, democrația nu poate exista în absența statului de drept, a responsabilității politice sau a unor instituții naționale puternice. Sprijinul continuu al românilor pentru reforme este necesar atât pentru asigurarea unei societăți democratice reziliente, cât și pentru a uneia prospere, puternice și competitive”, transmit ambasadorii prin intermediul scrisorii.

Citește și: Biden, la Summitul NATO de la Madrid: Este un Summit istoric, despre întărirea relațiilor cu aliații și despre invitarea Finlandei și Suediei alături de noi | VIDEO

România a răspuns pe măsură în contextul invaziei Rusiei în Ucraina

„Acum, când invazia Rusiei amenință nu doar securitatea transatlantică, ci chiar fundamentele ordinii globale, România a răspuns pe măsură acestei provocări, devenind un furnizor esențial de asistență civilă și militară pentru Ucraina.

Totodată, România a asigurat adăpostul și tranzitul a peste 1,5 milioane de ucraineni și a făcut posibil exportul cerealelor din Ucraina prin propriile sale porturi de la Marea Neagră, contribuind astfel la evitarea unei crize alimentare mondiale”, se mai arată în scrisoare.

România are un rol decisiv în apărarea și întărirea Flancului Estic al NATO

„Precum și în consolidarea stabilității și securității în întreaga regiune a Mării Negre. Parteneriatul nostru de succes în domeniul securității include găzduirea de forțe americane și de facilități-cheie, precum sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice Aegis Ashore.

Angajamentul ferm al României față de principiul apărării comune a fost recent din nou evidențiat de decizia de creștere a cheltuielilor naționale pentru apărare la 2,5% din PIB, care vă poziționează drept unul dintre contributorii majori la bugetul NATO”, transmit foștii ambasadori ai SUA în România.

Citește și: Biden: I-am spus lui Putin, înainte să invadeze Ucraina, că NATO va deveni mai puternic ca niciodată. Nu s-a așteptat la asta | VIDEO

România are potențialul să devină unul dintre principalii furnizori de securitate din regiune și din întreg NATO

Pe măsură ce România va continua să investească în propriile capabilități, va avea potențialul să devină unul dintre principalii furnizorii de securitate din regiune și din întreaga Alianță Nord-Atlantică.

În mod complementar, o prezență militară americană robustă în România ar contribui la asigurarea celui mai înalt nivel de apărare și descurajare de-a lungul întregului Flanc Estic al NATO. Decizia, luată la recentul Summit al Alianței de la Madrid, de poziționare a unei brigăzi rotative suplimentare în România reprezintă un pas substanțial în direcția cea bună”, se mai arată în scrisoare.

„Pe parcursul a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic în 1997, România s-a dovedit a fi un aliat de încredere și un prieten adevărat. De-a lungul timpului, peste 30.000 de militari români au luptat alături de forțele americane în unele dintre cele mai dificile teatre de operații din lume.

România și-a demonstrat hotărârea și calitățile de lider pe subiecte critice precum energia și schimbările climatice, siguranța rețelelor 5G și securitatea cibernetică. A fost un campion al promovării cooperării, securității și dezvoltării la nivel regional, prin formate precum Inițiativa Celor Trei Mări sau București 9”, scriu foștii ambasadori americani.

Companiile și specialiștii români au multe de oferit pieței americane

„Deși nivelul cooperării economice bilaterale a crescut în mod constant, apreciem că acesta nu și-a atins încă adevăratul potențial. Sunt necesare eforturi și spirit de inițiativă de ambele părți pentru a crește volumul comerțului și investițiilor și pentru a valorifica avantajele remarcabile ale României ca membru al Uniunii Europene, centru economic regional în plină ascensiune și verigă puternică în lanțuri internaționale de aprovizionare sigure. Companiile și specialiștii români au multe de oferit pieței americane. Mai mulți investitori americani ar trebui încurajați să descopere România”, spune scrisoarea.

România este un partener natural al SUA în sectorul energetic

„Energia a devenit una dintre dimensiunile principale ale Parteneriatului Strategic SUA-România și unul dintre principalele sale motoare de dezvoltare. Mixul energetic diversificat, resursele proprii și profilul regional fac din România un partener natural al SUA într-un sector cu valoare deopotrivă economică și strategică.

Cooperarea româno-americană poate aduce o contribuție decisivă la diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare, aspect critic pentru securitatea energetică a Europei.

Viziunea și leadership-ul țării dumneavoastră în abordarea dublei provocări a securității energetice și tranziției verzi se regăsesc în proiecte precum instalarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni în România”, transmit foștii ambasadori prin intermediul scrisorii.

Citește și: Biden: Invazia Rusiei este cauza prețurilor mari la carburanți și alimente | VIDEO

Programul Fulbright rămâne pilonul central al cooperării bilaterale în domeniul academic

„Schimburile educaționale și proiectele comune de cercetare sunt esențiale pentru un parteneriat orientat către viitor. Programul Fulbright rămâne pilonul central al cooperării bilaterale în domeniul academic, dar mult mai mult poate și trebuie făcut pentru a aduce laolaltă incredibilele resurse de inteligență, talent și creativitate ale popoarelor noastre.

Universitățile și institutele de cercetare din România trebuie încurajate și susținute să dezvolte parteneriate pe termen lung cu instituțiile similare din SUA”, mai spun ambasadorii.

Beneficiile includerii României în programul Visa Waiver

„Includerea României în programul Visa Waiver ar constitui un amplificator puternic pentru toate dimensiunile Parteneriatului Strategic. Ar stimula comerțul, turismul, schimburile educaționale, precum și relațiile umane care reprezintă temelia prieteniei româno-americane.

Guvernele noastre trebuie să continue să lucreze împreună pentru a progresa către îndeplinirea cerințelor de admitere a României în acest program. Este nevoie în mod clar de mai multă comunicare cu publicul, sub forma unor campanii de informare și educare, precum și de cooperare mai strânsă cu toți actorii implicați, inclusiv societatea civilă și mediul de afaceri”, scriu foștii ambasadori.

Parteneriatul Strategic cu România s-a dovedit a fi una dintre cele mai bune investiții ale SUA în Europa

„Și suntem cu toții mândri că am fost parte a acestei povești de succes. Amploarea și profunzimea Parteneriatului, alături de numeroasele sale rezultate pozitive, scot în evidență atât compatibilitatea dintre țările noastre, precum și beneficiile reciproce pentru SUA și România.

În același timp, considerăm că Parteneriatul a ajutat la construirea unei Românii puternice și prospere. Iar această Românie puternică și prosperă s-a dovedit a fi vitală pentru asigurarea securității, valorilor democratice și dezvoltării economice sustenabile în întreg spațiul transatlantic.

Cu această imagine în față vă transmitem, dragi prieteni români, felicitări din toată inima cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite și România și ne exprimăm speranța că veți continua să demonstrați leadership, curaj și viziune și că veți găsi întotdeauna noi căi de a dezvolta prietenia și cooperarea dintre marile noastre națiuni”, conchid foștii ambasadori ai SUA în România care au semnat scrisoarea.

Sursa colaj foto: Shutterstock

Citește și: SUA anunță un nou grup de luptă în România, coordonat de oficialii americani. Biden: „Ne vom asigura că suntem pregătiți să facem față oricărei amenințări”