Confidenţialitate

SUA anunță un nou grup de luptă în România, coordonat de oficialii americani. Biden: „Ne vom asigura că suntem pregătiți să facem față oricărei amenințări”

Președintele Statelor Unite ale Americii a anunțat astăzi la summitul NATO că SUA își va spori semnificativ desfășurarea de forțe în Europa, inclusiv în România. Joe Biden a anunțat formarea unui grup de luptă în România și potrivit unor surse oficiale este vorba despre altă structură decât grupul de luptă cu națiune cadru Franța, care deja se află în formare.

Președintele american Joe Biden a declarat în deschiderea summitului istoric că după ce la începutul acestui an SUA au trimis încă 20.000 de soldați în Europa pentru a întări Alianța și pentru a răspunde mișcărilor Rusiei, acum, urmează o nouă desfășurare de forțe americane.

„Aici, în Spania, vom lucra împreună cu aliații noștri pentru a crește numărul navelor distrugătoare americane pe care le avem pe baza navală Rota: de la 4 la 6. În Polonia, ne vom stabili un sediu pentru a ne consolida colaborarea cu NATO”, a spus Joe Biden miercuri.

„Vom menține brigade rotative adiționale: 3000 de luptători și 2000 de angajați cu sediul în România. Ne vom îmbunătății strategia rotativă a echipelor dislocate în Țările Baltice”, a adăugat Joe Biden.

Biden: „Ne vom asigura că suntem pregătiți să facem față oricărei amenințări”

„Vom trimite în plus două escadroane F-35 către Marea Britanie și sisteme de apărare aeriană adiționale în Germania și Italia”, a mai spus președintele SUA.

„Împreună cu aliații noștri ne vom asigura că suntem pregătiți să facem față oricărei amenințări, pe toate palierele și în toate domeniile: la sol, în aer și în apă”, a declarat președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden.

În România este deja în formare un grup de luptă NATO

România are deja în formare un grup de luptă NATO, cu națiune lider Franța. 300 de militari francezi, dar și alți 200 de belgieni și un grup de militari portughezi și altul din Polonia au completat deja parțial primul grup de luptă al Alianței în România.

Acesta va avea peste 1.100 de militari și va fi poziționat la Cincu.

De la Madrid Anca Grădinaru, Europa FM

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Liderii NATO oficializeză miercuri la Madrid creșterea Forței de Reacție Rapidă a Alianței. Mircea Geoană: „Rusia înțelege mai bine limbajul forței” | AUDIO