Confidenţialitate

Donald Trump: ”Ne-au furat victoria (…), dar e timpul să mergeți acasă” | VIDEO

ACTUALIZARE: Unele dintre mesaje, care fac referire la fraudarea alegerilor, nu mai sunt disponibile acum pe Twitter. A fost șters inclusiv mesajul video transmis de Donald Trump pentru a calma protestatarii, dar în care făcea referire și la modul în care ”a fost furat” la alegerile prezidențiale.

Într-un mesaj video înregistrat, Donald Trump îndeamnă protestatarii să meargă acasă și să respecte forțele de ordine, însă susține în continuare că alegerile au fost furate.

”Știu că suferiți, ne-au furat victoria (…), dar e timpul să mergeți acasă”, spune Donald Trump în înregistrarea video postată pe rețelele sociale și transmisă de posturile de televiziune.

”Trebuie să avem pace, trebuie să ca legea să fie respectată. Nu vrem ca cineva să fie rănit. (…) Este o perioadă grea, nu s-a mai întâmplat să ne ia victoria așa cum ne-au luat-o acum, cum mi-au luat-o mie, cum v-au luat-o vouă”, spune Donald Trump în mesajul video.

Îaninte de mesajul lui Trump, președintele ales s-a adresat, în direct, americanilor. Joe Biden denunță un „asalt fără precedent asupra democrației” și subliniază că evenimentele de miercuri sunt fără precedent pentru democrația americană.

Congresul american ar trebui să confirme rezultatul alegerilor miercuri, iar Joe Biden să fie inaugurat ca preşedinte pe 20 ianuarie. Doar că evenimentele au degenerat în ceea ce este o premieră pentru democrația americană. Sunt imagini șocante transmise de posturile de televiziune americane și agențiile de știri internaționale.

Protestarii pro-Trump au pătruns în Capitoliu, iar autoritățile sunt în alertă. În continuare alți protestatari foțează cordoanele formate de forțele de ordine. CNN transmite că cel puțin o persoană a fost împușcată, fără a oferi alte detalii.

Gaze lacrimogene au fost folosite în rotonda Capitoliului din Washington, după pătrunderea în clădire a susţinătorilor preşedintelui în exerciţiu Donald Trump, iar aleşii au primit ordin să-şi pună măşti de gaz, după cum relatează unii dintre ei pe rețelele sociale.

Primarul Washingtonului, Muriel Bowser, a declarat starea de urgenţă în faţa haosului generalizat, cu mii de protestatari pe străzile capitalei federale. Garda Națională este așteptată să restabilească ordinea la Capitoliu.

Preşedintele în exerciţiu, Donald J. Trump  a contestat rezultatele din mai multe state, reclamând fraude, dar nu a avut câştig de cauză în justiţie. 60 de contestaţii i-au fost respinse.