Confidenţialitate

Joe Biden: ”Acesta nu este un protest, este o insurecție”

Joe Biden se adresează americanilor și îi cere lui Donald Trump să iasă pe posturile naționale de televiziune pentru a transmite un apel la calm și la respectarea valorilor democratice.

”Acesta nu este un protest, este o insurecție”, a spus președintele ales Joe Biden.

Insurecția este definită ca fiind ”o formă de luptă deschisă, organizată și armată dusă împotriva unui regim, a unei autorități”.

Joe Biden denunță un „asalt fără precedent asupra democrației” și subliniază că evenimentele de miercuri sunt fără precedent pentru democrația americană.

Congresul american ar trebui să confirme rezultatul alegerilor miercuri, iar Joe Biden să fie inaugurat ca preşedinte pe 20 ianuarie. Doar că evenimentele au degenerat în ceea ce este o premieră pentru democrația americană. Sunt imagini șocante transmise de posturile de televiziune americane și agențiile de știri internaționale.

Protestarii pro-Trump au pătruns în Capitoliu, iar autoritățile sunt în alertă. În continuare alți protestatari foțează cordoanele formate de forțele de ordine. CNN transmite că cel puțin o persoană a fost împușcată, fără a oferi alte detalii.

Gaze lacrimogene au fost folosite în rotonda Capitoliului din Washington, după pătrunderea în clădire a susţinătorilor preşedintelui în exerciţiu Donald Trump, iar aleşii au primit ordin să-şi pună măşti de gaz, după cum relatează unii dintre ei pe rețelele sociale.

Primarul Washingtonului, Muriel Bowser, a declarat starea de urgenţă în faţa haosului generalizat, cu mii de protestatari pe străzile capitalei federale. Garda Națională este așteptată să restabilească ordinea la Capitoliu.

Preşedintele în exerciţiu, Donald J. Trump  a contestat rezultatele din mai multe state, reclamând fraude, dar nu a avut câştig de cauză în justiţie. 60 de contestaţii i-au fost respinse.