Confidenţialitate

SUA: Susținătorii lui Trump au intrat cu forța în Capitoliu

Sunt tensiuni în creștere în SUA la procedura de validarea formală în Congres a victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidențiale.

Susținătorii lui Donald Trump, care ar trebui să își încheie acum mandatul, au reușit să spargă baricadele instalate de autorități și au pătruns în clădirea Capitoliului.

Preşedintele în exerciţiu a contestat rezultatele din mai multe state, reclamând fraude, dar nu a avut câştig de cauză în justiţie. 60 de contestaţii i-au fost respinse.

Congresul american ar trebui să confirme rezultatul alegerilor miercuri, iar Joe Biden să fie inaugurat ca preşedinte pe 20 ianuarie.

Preşedintele Donald Trump, care refuză să accepte înfrângerea, i-a cerut lui Mike Pence, care prezidează această sesiune, să profite de această ocazie pentru a refuza să recunoască victoria democratului Biden.

Vicepreşedintele american Mike Pence a afirmat că nu se va opune certificării miercuri a victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale, invocând “constrângerile” Constituţiei, relatează AFP, citată de Agerpres.

El şi-a prezentat argumentele într-o scrisoare publicată chiar înainte de deschiderea unei sesiuni extraordinare a Congresului menită să înregistreze oficial rezultatele alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie.