Confidenţialitate

Iohannis, după decizia CCR: Fără amenzi, morții ar fi fost mult mai mulți | LIVE TEXT

Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă, în care a vorbit despre decizia CCR de a declara neconstituțională ordonanța care a majorat amenzile pentru nerespectarea ordonanțelor militare.

Președintele spune că societatea este împărțită în două: “cea orientată spre depășirea crizei și cealaltă parte cu oamenii trecutului, care vor reîntoarcerea la corupție”.

Șeful statului a criticat și PSD, care “îi apără pe infractori în timp ce atenția publică e concentrată pe lupta pentru controlul epidemiei”.

Președintele a făcut referire și la amendamentul pentru ca aleșii locali incompatibili să poată candida la următoarele alegeri: “Ar fi o mie de aleși locali care au încălcat legea. Unica prioritate a social-democraților este să dea legi cu dedicație pentru baroni”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis: 

 • Criza pe care o traversăm pune la încercare rezistența, solidaritatea și tăria de caracter a societății și a politicenilor. Acum se departajează responsabilii de iresponsabili și profitori și populiști. Îi vedem foarte clar, și pe unii și pe ceilalți.
 • Sunt românii care respectă restricțiile salvând vieți, specialiștii, guvernanții cu măsuri corecte. Această parte a societății e cea orientată spre depășirea crizei.
 • Pe de cealaltă parte îi vedem pe oamenii trecutului, care vor reîntoarcerea la corupție. Ei, adică PSD și acoliții săi vor ca efortul celorlalți să eșueze. România a trebuit să ia măsuri drastice pentru a-i proteja pe oameni. Am văzut ieri cu câtă satisfacție au primit unii politicieni decizia CCR privind amenzile isntituite în perioada stării de urgență. Este încă un semn de nepăsare, inconștiență.
 • Este o dovadă că pentru acești politicieni, interesul politic e mai presus de oameni. Nu este surprinzător că aceste sancțiuni sunt discutabile, deși este evident că au fost utile. Este surprinzătoare perspectiva unor autorități care, prin natura juridică, au obligația de a nu pierde din vedere când iau decizii, interesul general al societății.
 • Morții pe care îi plângem ar fi fost mult mai mulți. Pericolul epidemiei nu a trecut ieri, odată cu decizia CCR. Responsabilitatea este în continuare aceeași. Regulile și sancțiunile impuse nu au alt scop decât protejarea sănătății și vieții fiecărei persoane. Numai respectând aceste măsuri, putem lua activitățile cotidiene.
 • Politicenilor care fac un scop din apărarea celor care încalcă legea, le cer să înceteze să mai pună în pericol viața cetățenilor. Românii au doi inamici: Unul perfid, invizibil, virusul și altul mai perfid și mai dăunător pentru națiune.
 • Lupul își schimbă blana, dar năravul ba! Profitând că atenția publică e concentrată pe lupta pentru controlul epidemiei, PSD a lucrat mult și toxic în Parlament, cum ne-a obișnuit.
 • Înțelegerile și legile populiste, demagogice au darul de a ne reaminti de ce e în stare PSD. Vă dau două exemple de legi dovedite neconstituționale: suspendarea plăților la credite și la utilități. Legi proaste și populiste.
 • CEDO a dat o decizie care ne-a arătat care era agenda reală a social-democraților. Au venit la putere pentru a-i alunga din funcții pe cei competenți, pentru a da amnistii și grațieri.
 • PSD era ocupat să lovească din nou în standardele de integritate, când atenția publică era asupra altor subiecte.
 • Concret, PSD, nou sa vechi vrea să permită aleșilor locali declarați incompatibili să candideze la primării. Ar fi o mie de aleși locali care au încălcat legea. Unica prioritate a social-democraților este să dea legi cu dedicație pentru baroni.
 • Ne amintim cum în 2018 și 2019 pentru a proteja infractorii pesediștii au încercat să pună pe butuci Înalta Curte. Modul conjuctural al PSD de a legifera a condus la ani pierduți pentru România și pentru români.
 • Cei care și-au făcut datoria bine trebuie încurajați să schimbe țara în bine. Politicienii retrograzi vor deveni prin vot o minoritate insignifiantă.”

Declarația președintelui a fost analiză într-o Ediţie Specială Europa FM, cu Alice Iacobescu şi Cătălin Striblea.

Reamintim, miercuri,  CCR a declarat neconstituțională OUG prin care au fost majorate amenzile pentru încălcarea Ordonanțelor Militare.

Sesizarea a fost depusă de Avocatul Poporului. Acum, amenzile vor putea fi anulate, însă numai după contestarea în instanță.

Raed Arafat a scris joi, pe pagina sa de Facebook, că lipsa unor unelte pentru descurajoarea nerespectării regulilor reprezintă o problemă majoră.

Procurorul General al României se așteaptă la un val de contestări în instanțe a amenzilor primite pentru încălcarea ordonanțelor militare. La Europa FM, Gabriela Scutea spune că neplata unei amenzi nu mai poate fi motiv de cercetare penală. Până acum, polițiștii au amendat peste 300.000 de persoane, iar valoarea amenzilor depășește 120 de milioane de euro. Aplicate în timpul stării de urgență, instituită în contextul epidemiei de nou coronavirus, aceste sancțiuni contravenționale sunt printre cele mai mari din Uniunea Europeană, ca valoare și număr.

Premierul Ludovic Orban a declarat imediat după anunțarea deciziei că “Este o decizie care mă şochează, care are un vădit caracter politic şi care se situează pe linia deciziilor care sunt luate în favoarea minorităţii extrem de redusă care încalcă legea”.

De la instituirea stării de urgență, procurorii au întocmit aproape 700 de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, dar și pentru alte 34 de infracțiuni care au legătură cu starea excepțională printre care fals în declarații și abuz în serviciu.

Joi, premierul a spus că se vor da amenzi în continuare, dar la nivelul anterior ordonanței de urgență.

Totodată Ludovic Orban a anunțat că intenționează să modifice legislația de funcționare a CCR.

Tot miercuri, judecătorii Curții Constituționale a României au decis că legea privind abrogarea pensiilor speciale, cu excepția celor din Armată și Ministerul de Interne, este neconstituțională.

A fost declarată neconstituțională și legea care prevedea amânarea necondiționată, cu nouă luni, a tuturor ratelor la bănci.

În ceea ce privește restricțiile de circulație, miercuri seara, ministrul de Interne a lăsat de înțeles că, după data de 15 mai, când actuala stare de urgență va expira, cetățenii vor putea călători “fără a ţine cont de limita de municipiu sau limita de judeţ”. A declarat ulterior că recentele sale declaraţii pe stării de alertă au fost scoase din context, iar mesajul a fost transmis trunchiat.

Întrebat, joi, despre situația creată, premierul Ludovic Orban a spus că nu comentează declaraţii ale colegilor săi.