Confidenţialitate

Amendament pentru ca aleșii locali incompatibili să poată candida la următoarele alegeri

PSD, UDMR și Pro România vor să le permită primarilor și consilierilor locali care au probleme cu legea să poată candida la viitoarele alegeri locale.

Agenția Națională de Integritate trage însă un semnal de alarmă, subliniind că măsura este, de fapt, o amnistie mascată pentru aproximativ o mie de aleși locali găsiți incompatibili sau în conflict de interese.

Potrivit mai multor amendamente aduse de PSD, UDMR și Pro România Codului Administrativ, aleșii locali cu probleme de incompatibilitate sau conflict de interese, care în mod normal nu ar mai putea ocupa funcții publice, primesc un nesperat ajutor.

Astfel, primarii și consilierii locali sau județeni care au primit sentințe definitive de incompatibilitate sau conflict de interese cu mai puțin de trei ani înaintea datei alegerilor vor putea candida fără nicio problemă.

În aceeași situație se află și cei care au fost declarați incompatibili de către Agenția Națională de Integritate, dar care nu au încă decizii definitive în instanță.

Surse din cadrul Agenției de Integritate trag însă un semnal de alarmă, subliniind că prin aceste prevederi introduse de PSD, UDMR și Pro România vor fi aministiați aproximativ o mie de aleși locali care au probleme cu legea.

Potrivit observațiilor transmise parlamentarilor de Agenția Națională de Integritate, este vorba de peste 400 de consilieri locali și 600 de primari care vor beneficia de amnistia incompatibilității și a conflictului de interese.

Potrivit legii în vigoare, o persoană găsită incompatibilă sau în conflict de interese trebuie demisă din funcție și nu mai poate ocupa o funcție publică vreme de trei ani de la demitere.

Dar, pentru că nu toate deciziile instanțelor au fost puse în aplicare, adică nu toți aleșii locali găsiți incompatibili sau în conflicte de interese au fost demiși, termenul de trei ani nu a început să curgă în cazul lor. Prin noile măsuri, ei vor putea astfel candida din nou și vor putea ocupa funcții publice fără nicio problemă.