Confidenţialitate

Orban, despre decizia CCR: Este în favoarea minorităţii care nu respectă legea | VIDEO

Premierul a reacționat după ce amenzile aplicate în perioada stării de urgenţă au fost declarate neconstituționale.

“Exact ca şi în alte decizii luate de actuala Curte Constituțională în perioada lui Dragnea, şi decizia asta arată că actuala Curte Constituţională este de partea celor care încalcă legea, de partea celor care încalcă regulile, sancţionând pe toţi cetăţenii corecţi, care au respectat relgementările, care au respectat regulile care au fost impuse în perioada stării de urgenţă prin ordonanţe militare. Practic, prin această decizie, Guvernul, autorităţile – se poate spune – aproape sunt împiedicate să apere sănătatea şi viaţa românilor”, a afirmat Ludovic Orban, miercuri seară, într-o conferinţă de presă.

“Este o decizie care mă şochează, care are un vădit caracter politic şi care se situează pe linia deciziilor care sunt luate în favoarea minorităţii extrem de redusă care încalcă legea şi nesocoteşte majoritatea zdrobitare a cetăţenilor români, peste 98%, care respectă legea şi s-a comportat în toată această perioadă responsabil și a contrbuit fiecare dintre ei la limitarea răspândirii virusului”, a mai declarat premierul.

”Vom căuta o cale legală care să permită autorităţior să lupte împotriva celor care nu respectă regulile şi îi pun în pericol pe ceilalţi cetăţeni”, a adăugat șeful executivului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autoritățile vor analiza noul context şi va găsi cele mai bune soluţii pentru a limita răspândirea virusului, pentru a asigura realizarea activităţii economice în condiţii de risc minimizat pe cât de mult posibil.

Ludovic Orban a admis că, prin decizia CCR, se poate ajunge în situaţia în care autorităţile să nu mai poată da nicio amendă.

În opinia sa, decizia “este o invitaţie pentru fiecare cetăţean la nerespectarea legii, la nerspectarea regulilor care sunt stabilite în situaţia de urgenţă”.

“Practic este un îndemn la anarhie și la un comportament incorect față de societate și față de semeni”, a mai spus Orban.

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea Avocatului Poporului şi a decis că OUG 34/2020, prin care a fost majorat cuantumul sancţiunilor aplicate în timpul stării de urgenţă, este neconstituţională.

Sesizarea a fost depusă de Avocatul Poporului. În aceste condiții, amenzile vor putea fi anulate, însă numai după contestarea în instanță.

Potrivit Ordonanței Militare intrate în vigoare pe 3 aprilie, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au fost majorate, fiind cuprinse între 2.000 lei – 20.000 lei, faţă de minim 100 – 5.000 de lei, cât erau înainte.

Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanţele militare a crescut de la 1.000 de lei, cât era până atunci, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice a rămas stabilit la 70.000 de mii de lei.

În sesizarea transmisă CCR, Avocatul Poporului, Renate Weber, a susținut că OUG încalcă principiul securităţii juridice, deoarece nu are avizul Consiliului Economic şi Social, în condiţiile în care modifică şi completează Legea privind Statutul poliţistului, pe cea referitoare la Statutul cadrelor militare, Legea privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, precum şi Legea poliţiştilor de penitenciare.

Renate Weber a mai argumentat că actul normativ modifică raporturi de serviciu, ceea ce implică obligativitatea consultării Consiliului Economic şi Social, pentru emiterea avizului, lucru care nu s-a întâmplat.

Liderul Sindicatului Națiuonal al Polițiștilor a declarat la Europa FM că, probabil, de-acum încolo, polițiștii vor da avertismente și nu amenzi.

“Eu mă aștept și cred că șefii o să recomande să aplice doar avertismente în ceea ce privește acele ordonanțe militare. O să producă efecte sigur după ce va fi publicată această decizie. N-are sens să intrăm în contradidcție cu cetățenii pe această temă”, ne-a spus Dumitru Coarnă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul de Interne a anunţat că 300.000 de oameni au fost amendaţi pentru încălcarea restricţiilor de circulaţie, suma totală a sancțiunilor fiind de 120 de milioane de euro care vor fi folosiți, potrivit acestuia, în sistemul medical.