Confidenţialitate

Vela: După 15 mai, puteți părăsi localitatea fără a ţine cont de limita de municipiu sau de judeţ | VIDEO

Ministrul de Interne susține că, după data de 15 mai, când actuala stare de urgență va expira, cetățenii vor putea călători “fără a ţine cont de limita de municipiu sau limita de judeţ”.

“Nu este impusă o limită, pentru că era foarte dificil de impus limite în aceste zone metropolitane şi în consecinţă nu va exista o limită teritorial-administrativă în cadrul căreia să vă puteţi deplasa sau să nu vă puteţi deplasa”, a explicat Marcel Vela.

“Am decis următorul lucru: puteţi să mergeţi, să părăsiţi localitatea, fără a ţine cont de limita de municipiu sau limita de judeţ. Aşadar nu este impusă o limită, pentru că era foarte dificil de impus limite în aceste zone metropolitane şi în consecinţă nu va exista o limită teritorial-administrativă în cadrul căreia să vă puteţi deplasa sau să nu vă puteţi deplasa”, a spus, miercuri seară, într-o înregistrare video postată pe pagina sa de Facebook, în care a răspuns câtorva întrebări primite.

Ministrul i-a răspuns unui alt internaut că poate merge “la iarbă verde” în afara localităţii, cu respectarea regulilor de distanţare.

Potrivit lui Marcel Vela, după 15 mai, nu va mai fi nevoie de completarea declaraţiilor pe proprie răspundere. Autoritățile se aşteaptă la o “responsabilitate la fel ca şi până acum din partea cetăţenilor”.

Cât privește redeschiderea orașului Suceava, carantinat după apariția unui focar de COVID-19 la Spitalul Județean, ministrul a răspuns: “Decizia nu este la mine, ca ministru al Afacerilor Interne, sau la nivelul guvernamental. Decizia va fi la specialiştii în epidemiologie şi în tot ce ţine de oprirea răspândirii noului coronavirus, adică există un grup tehnico-ştiinţific ce lucrează în subordinea CNSSU care, împreună cu INSP, vor evalua tot ceea ce ţine de evoluţia bolii, de statistica înregistrată în Suceava şi de perspectiva ridicării acestei carantine pentru Suceava”.

Marcel Vela a explicat că zborurile între România şi alte ţări se vor relua în funcţie de situaţia epidemiologică din ţara respectivă.

“Anglia pentru moment este în zona roşie, în momentul în care va fi în zona galbenă, nu veţi mai sta în carantină, se va impune izolarea la domiciliu. Dacă Anglia va rămâne încă două săptămâni, o lună în zona roşie, atunci carantina este o metodă prin care epidemiologii susţin că se pot opri cât mai eficient infecţiile cu coronavirus în rândul cetăţenilor care locuiesc în România”, a explicat ministrul.

Premierul a declarat că măsurile şi restricţiile care vor continua după data de 15 mai, când va expira actuala stare de urgență, sunt necesare pentru a limita răpândirea infecțiilor cu noul coronavirus. Potrivit lui Ludovic Orban, starea de alertă va permite adoptarea unor măsuri de protejare a populației. Șeful executivului se arată convins că românii vor respecta restricţiile.

Între timp, judecătorii Curții Constituționale au stabilit că ordonanța care a majorat amenzile pentru nerespectarea ordonanțelor militare încalcă legea fundamentală.

“Este o decizie care mă şochează, care are un vădit caracter politic şi care se situează pe linia deciziilor care sunt luate în favoarea minorităţii extrem de redusă care încalcă legea şi nesocoteşte majoritatea zdrobitare a cetăţenilor români, peste 98%, care respectă legea şi s-a comportat în toată această perioadă responsabil și a contrbuit fiecare dintre ei la limitarea răspândirii virusului”, a declarat premierul Ludovic Orban. ”Vom căuta o cale legală care să permită autorităţior să lupte împotriva celor care nu respectă regulile şi îi pun în pericol pe ceilalţi cetăţeni”, a adăugat șeful executivului.

“Am atras atenția Guvernului în repetate rânduri cu privire la problemele de legalitate din ordonanțele militare. Dar au preferat să acționeze în forță, cu gândul doar la imagine și mai puțin la drepturile și libertățile fundamentale ale românilor!”, a susținut, într-un mesaj online, liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Procurorul General al României se așteaptă la un val de contestări în instanțe a amenzilor primite pentru încălcarea ordonanțelor militare. La Europa FM, Gabriela Scutea spune că neplata unei amenzi nu mai poate fi motiv de cercetare penală. Până acum, polițiștii au amendat peste 300.000 de persoane, iar valoarea amenzilor depășește 120 de milioane de euro. Aplicate în timpul stării de urgență, instituită în contextul epidemiei de nou coronavirus, aceste sancțiuni contravenționale sunt printre cele mai mari din Uniunea Europeană, ca valoare și număr.

“Sancțiunile penale sunt separate de sancțiunile contravenționale. Practic, din anul 2002, amenda contravențională nu mai poate fi transformată în închisoare nici măcar contravențională. Sunt convinsă că primul aspect cu care sistemul judiciar se va confrunta, după încetarea stării de urgență și reluarea activității de judecată, va fi acest val, pe care îl consider enorm în evaluarea mea, de plângeri contra proceselor verbale de sancționare contravențională”, declară Gabriela Scutea. “Probabil, cetățenii vor contesta sancțiunile pentru că ele sunt într-un cuantum mai ridicat decât alte amenzi și vă dați seama că pentru fiecare om o sumă de 2.000 de lei înseamnă o lovitură destul de importantă”, a adăugat procurorul.

Instanțele se redeschid la 15 mai. Audierile vor avea loc, pe cât posibil, prin videoconferință.

De la instituirea stării de urgență, procurorii au întocmit aproape 700 de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, dar și pentru alte 34 de infracțiuni care au legătură cu starea excepțională printre care fals în declarații și abuz în serviciu.

În interviul acordat Europa FM, procurorul general Gabriela Scutea a anunțat că 9 dosare au fost deja trimise în judecată. 63 au fost clasate.