Confidenţialitate

Ciolacu: Iohannis este un politician cu accente de dictator | VIDEO

Liderul interimar al PSD a răspuns, joi seară, criticilor lansate de șeful statului.

În opinia lui Marcel Ciolacu, Klaus Iohannis este “un politician cu accente de dictator”.

“În ultimele două luni, am văzut cea mai mare schimbare a unui om politic din România. De la un preşedinte care se ruga de PSD să îi voteze Guvernul Orban, la un om politic măcinat de ură, confuz şi cu accente evident extremiste. Astăzi, Iohannis ne-a arătat încă o dată că este doar preşedintele PNL. El nu se mai comportă ca un preşedinte al României. Ultimele ieşiri publice ne-au arătat că a apucat-o pe calea greşită. Iohannis este un politician cu accente de dictator care trebuie să aibă mereu dreptate. Iohannis trebuia să fie garantul Constituţiei, dar el atacă încontinuu instituţii fundamentale ale statului, precum Parlamentul şi Curtea Constituţională. Prin asta, Iohannis slăbeşte democraţia şi netezeşte drumul către un trecut pe care ni-l doream uitat”, a declarat șeful opoziției social-democrate.

“Iohannis nu este un partener instituţional, este doar un alt politican de la PNL, care a preferat un loc cald la Cotroceni, deşi în trecutul pe care îl blamează îşi dorea să fie premierul adus de mână de PSD. De două luni de zile, aşteptăm de la Iohannis şi Guvernul pe care îl conduce un program de relansare a economiei. Avem peste un milion de şomeri, majoritatea oamenilor mai au bani să supravieţuiască doar o lună de zile”, a denunțat președintele PSD.

“Populaţia nu este testată. Firmele se închid în fiecare zi şi aruncă sute de mii de oameni în şomaj. Guvernul nu mai este credibil şi nu se mai poate împrumuta. Guvernul, în curând, nu mai are bani de salarii şi pensii. Mai mult, PNL şi Guvernul se folosesc de pandemie ca să fure prin firmele de casă. Deşi românii se confruntă cu aceste probleme în fiecare zi, Iohannis nu vorbeşte despre un proiect de relansare a economiei. Nici în seara asta nu am auzit nimic despre asta. Niciun cuvânt. Vorbeşte doar de PSD. La fiecare ieşire nu vedem decât o revărsare de ură şi-o batjocură la adresa românilor care aşteaptă soluţii pentru ceea ce pun mâine pe masă, pentru locurile lor de muncă, pentru familiile lor, pentru sănătatea lor. Vedem un preşedinte disperat să apere un guvern incompetent şi încapabil să vină cu un proiect care să protejeze veniturile cetăţenilor”, a adăugat Marceș Ciolacu.

“România se confruntă cu o pandemie şi cu o criză economică gravă. De şase luni de zile, PNL este la guvernare. PSD este în opoziţie. Nu mai aruncaţi vina pe alţii. Aveţi toată puterea, guvernaţi, luaţi măsuri pentru români!”, a conchis liderul PSD.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că social-democrații subminează reconstrucția României.

”PSD şi acoliţii săi sunt cei care fac tot posibilul ca efortul de reconstrucţie al întregii naţiuni să eşueze. Confruntată cu o ameninţare fără precedent România, la fel ca toate celelalte state ale lumii, a trebuit să ia măsuri drastice pentru a-i proteja pe oameni şi pentru a preveni răspândirea coronavirusului”, a afirmat preşedintele.

În opinia președintelui, societatea este împărțită în două: “cea orientată spre depășirea crizei și cealaltă parte cu oamenii trecutului, care vor reîntoarcerea la corupție”.

Șeful statului a criticat și PSD, care “îi apără pe infractori în timp ce atenția publică e concentrată pe lupta pentru controlul epidemiei”.

Președintele a făcut referire și la amendamentul pentru ca aleșii locali incompatibili să poată candida la următoarele alegeri: “Ar fi o mie de aleși locali care au încălcat legea. Unica prioritate a social-democraților este să dea legi cu dedicație pentru baroni”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

  • Criza pe care o traversăm pune la încercare rezistența, solidaritatea și tăria de caracter a societății și a politicenilor. Acum se departajează responsabilii de iresponsabili și profitori și populiști. Îi vedem foarte clar, și pe unii și pe ceilalți.
  • Sunt românii care respectă restricțiile salvând vieți, specialiștii, guvernanții cu măsuri corecte. Această parte a societății e cea orientată spre depășirea crizei.
  • Pe de cealaltă parte îi vedem pe oamenii trecutului, care vor reîntoarcerea la corupție. Ei, adică PSD și acoliții săi vor ca efortul celorlalți să eșueze. România a trebuit să ia măsuri drastice pentru a-i proteja pe oameni. Am văzut ieri cu câtă satisfacție au primit unii politicieni decizia CCR privind amenzile isntituite în perioada stării de urgență. Este încă un semn de nepăsare, inconștiență.
  • Este o dovadă că pentru acești politicieni, interesul politic e mai presus de oameni. Nu este surprinzător că aceste sancțiuni sunt discutabile, deși este evident că au fost utile. Este surprinzătoare perspectiva unor autorități care, prin natura juridică, au obligația de a nu pierde din vedere când iau decizii, interesul general al societății.
  • Morții pe care îi plângem ar fi fost mult mai mulți. Pericolul epidemiei nu a trecut ieri, odată cu decizia CCR. Responsabilitatea este în continuare aceeași. Regulile și sancțiunile impuse nu au alt scop decât protejarea sănătății și vieții fiecărei persoane. Numai respectând aceste măsuri, putem lua activitățile cotidiene.
  • Politicenilor care fac un scop din apărarea celor care încalcă legea, le cer să înceteze să mai pună în pericol viața cetățenilor. Românii au doi inamici: Unul perfid, invizibil, virusul și altul mai perfid și mai dăunător pentru națiune.
  • Lupul își schimbă blana, dar năravul ba! Profitând că atenția publică e concentrată pe lupta pentru controlul epidemiei, PSD a lucrat mult și toxic în Parlament, cum ne-a obișnuit.
  • Înțelegerile și legile populiste, demagogice au darul de a ne reaminti de ce e în stare PSD. Vă dau două exemple de legi dovedite neconstituționale: suspendarea plăților la credite și la utilități. Legi proaste și populiste.
  • CEDO a dat o decizie care ne-a arătat care era agenda reală a social-democraților. Au venit la putere pentru a-i alunga din funcții pe cei competenți, pentru a da amnistii și grațieri.
  • PSD era ocupat să lovească din nou în standardele de integritate, când atenția publică era asupra altor subiecte.
  • Concret, PSD, nou sa vechi vrea să permită aleșilor locali declarați incompatibili să candideze la primării. Ar fi o mie de aleși locali care au încălcat legea. Unica prioritate a social-democraților este să dea legi cu dedicație pentru baroni.
  • Ne amintim cum în 2018 și 2019 pentru a proteja infractorii pesediștii au încercat să pună pe butuci Înalta Curte. Modul conjuctural al PSD de a legifera a condus la ani pierduți pentru România și pentru români.
  • Cei care și-au făcut datoria bine trebuie încurajați să schimbe țara în bine. Politicienii retrograzi vor deveni prin vot o minoritate insignifiantă.”

Declarația președintelui a fost analiză într-o Ediţie Specială Europa FM, cu Alice Iacobescu şi Cătălin Striblea.

Reamintim, miercuri, CCR a declarat neconstituțională OUG prin care au fost majorate amenzile pentru încălcarea Ordonanțelor Militare.

Sesizarea a fost depusă de Avocatul Poporului. Acum, amenzile vor putea fi anulate, însă numai după contestarea în instanță.

Raed Arafat a scris joi, pe pagina sa de Facebook, că lipsa unor unelte pentru descurajoarea nerespectării regulilor reprezintă o problemă majoră.

Procurorul General al României se așteaptă la un val de contestări în instanțe a amenzilor primite pentru încălcarea ordonanțelor militare. La Europa FM, Gabriela Scutea spune că neplata unei amenzi nu mai poate fi motiv de cercetare penală. Până acum, polițiștii au amendat peste 300.000 de persoane, iar valoarea amenzilor depășește 120 de milioane de euro. Aplicate în timpul stării de urgență, instituită în contextul epidemiei de nou coronavirus, aceste sancțiuni contravenționale sunt printre cele mai mari din Uniunea Europeană, ca valoare și număr.

Premierul Ludovic Orban a declarat imediat după anunțarea deciziei că “Este o decizie care mă şochează, care are un vădit caracter politic şi care se situează pe linia deciziilor care sunt luate în favoarea minorităţii extrem de redusă care încalcă legea”.

De la instituirea stării de urgență, procurorii au întocmit aproape 700 de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, dar și pentru alte 34 de infracțiuni care au legătură cu starea excepțională printre care fals în declarații și abuz în serviciu.

Joi, premierul a spus că se vor da amenzi în continuare, dar la nivelul anterior ordonanței de urgență.

Totodată Ludovic Orban a anunțat că intenționează să modifice legislația de funcționare a CCR.

Tot miercuri, judecătorii Curții Constituționale a României au decis că legea privind abrogarea pensiilor speciale, cu excepția celor din Armată și Ministerul de Interne, este neconstituțională.

A fost declarată neconstituțională și legea care prevedea amânarea necondiționată, cu nouă luni, a tuturor ratelor la bănci.

În ceea ce privește restricțiile de circulație, miercuri seara, ministrul de Interne a lăsat de înțeles că, după data de 15 mai, când actuala stare de urgență va expira, cetățenii vor putea călători “fără a ţine cont de limita de municipiu sau limita de judeţ”. A declarat ulterior că recentele sale declaraţii pe stării de alertă au fost scoase din context, iar mesajul a fost transmis trunchiat.

Întrebat, joi, despre situația creată, premierul Ludovic Orban a spus că nu comentează declaraţii ale colegilor săi.