Confidenţialitate

Bilanţul incendiului din clubul Colectiv urcă la 35 de decese

Secretarul de stat Raed Arafat anunţă că 2 pacienţi internaţi în Spitalul de Arşi din Capitală, în urma incendiului din clubul Colectiv, au murit în această dimineaţă.

Un alt rănit a decedat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Bilanţul tragediei urcă la 35 de decese.

Ministrul Sănătăţii anunţa ieri că în spitalele din Bucureşti mai erau internate 127 de persoane rănite, 65 dintre acestea fiind în stare critică şi gravă.

O echipă de medici belgieni a evaluat starea persoanelor rănite şi a propus transferul a 18 dintre acestea în spitale din Olanda şi Belgia. O familie a refuzat, totuşi, transferul.

„Nu stabilim noi numărul de pacienţi şi nici pacienţii care sunt transferabili, ci îi stabilesc echipele medicale, în principal echipele medicale străine din ţările care îi preiau. În primul rând, trebuie să ne asigurăm că pacienţii se stabilizează, că evoluţia lor este liniară, fără să le punem viaţa în pericol. (…) Am mai avut pacienţi care au trecut dintr-o stare critică în partea stabilizată, dar au revenit pe parcursul zilei. Pe lângă decizia echipei medicale, trebuie să fie decizia echipei medicale de transport şi acceptul clinicii unde se duc”, a precizat ministrul.

„Este nevoie să mai decompensăm presiunea de pe medicii români. Vorbim de 7 zile care au fost foarte aglomerate cu echipe care s-au rotit, echipe foarte mari. Un număr atât de mare de pacienţi. Noi am vorbit de 90 de pacienţi critici şi gravi. Este o situaţie deosebită pentru orice ţară din Europa. De aceea şi partea de transfer”, a explicat Nicolae Bănicioiu.

Aseară, 700 de persoane s-au adunat în parcul din Piața Unirii, de unde au plecat spre clubul Colectiv, într-un marș al tăcerii, la o săptămână după incendiu.

A fost a 4-a seară consecutivă de proteste în Capitală. Mii de bucureşteni au ieşit la Piaţa Universităţii.

Acţiunile de stradă au fost generate de tragedia din clubul Colectiv şi de moartea poliţistului Bogdan Gigină, aflat în coloana oficială a fostului ministru al Intenelor, Gabriel Oprea.

Drama a scos în stradă locuitori din mai multe oraşe ale ţării, forţând guvernul condus de Victor Ponta să demisioneze. Manifestanţii cer schimbarea clasei politice, pe care o consideră coruptă şi pedepsirea vinovaţilor.

Cei 3 patroni ai clubului au fost arestaţi preventiv, săptămâna aceasta.

Cristian Popescu Piedone, fostul primar al sectorului bucureştean 4, pe raza căruia funcţiona club Colectiv, a fost reţinut de procurorii anticorupţie. Anchetatorii vor cere arestarea lui preventivă.

Reţinuţi în anchetă au fost, de asemenea, patronii firmei care a furnizat artificiile folosite la club Colectiv în seara fatidică şi un artificier.

Ştirea se actualizează