Confidenţialitate

A 4-a seară de proteste în Bucureşti (GALERIE FOTO)

Câteva mii de bucureşteni au ieşit, pentru a 4-a seară la rând, la Piaţa Universităţii.

Acţiunile de stradă au fost generate de tragedia din clubul Colectiv, unde – vinerea trecută – 32 de tineri au murit şi aproape 200 au fost răniţi într-un incendiu.

Protestul a fost liniștit, cu excepția momentului când unele persoane au încercat să ia cuvântul de pe o scenă din fața Teatrului Național, fiind huiduiți insistent.

Victimele au fost comemorate printr-un marş al tăcerii.

Mulţimea a pornit de la Piaţa Unirii şi s-a oprit în faţa localului mistuit de flăcări, unde au fost depuse candele.

Un moment de reculegere a fost ţinut şi la Piaţa Universităţii.

Drama a scos în stradă locuitori din mai multe oraşe ale ţării, forţând guvernul condus de Victor Ponta să demisioneze. Manifestanţii cer schimbarea clasei politice, pe care o consideră coruptă şi pedepsirea vinovaţilor.

Confruntată cu furia populară, clasa politică din România este condamnată să se reformeze, a scris agenţia France Presse.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că va convoca noi discuții cu liderii partidelor parlamentare, la începutul săptămânii viitoare, pentru desemnarea noului premier. Este posibil ca până la sfârșitul săptămânii viitoare să existe o concluzie. La discuţiile de astăzi au participat şi unii reprezentanţi ai societăţii civile şi ai protestatarilor.

Cristian Popescu Piedone, fostul primar al sectorului bucureştean 4, pe raza căruia funcţiona club Colectiv, a fost reţinut de procurorii anticorupţie. Anchetatorii vor cere arestarea lui preventivă.

Reţinuţi în anchetă au fost, de asemenea, patronii firmei care a furnizat artificiile folosite la club Colectiv în seara fatidică şi un artificier.