17 victime ale incendiului de la Colectiv, transferate în Olanda şi Belgia

O echipă de medici belgieni a evaluat starea persoanelor rănite în incendiul de la clubul bucureştean Colectiv şi a propus transferul a 18 dintre acestea în spitale din Olanda şi Belgia.

Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, o familie a refuzat, totuşi, transferul.

Oficialul Ministerului de Interne a precizat că aeronave militare ale MApN vor transporta 9 victime spre 3 spitale din Olanda. Alţi 8 pacienţi vor fi duşi la un spital militar din Belgia.

Costurile cu transpotatul şi tratamentul vor fi suportate integral de statul român.

Ministrul Sănătăţii a anunţat ieri că în spitalele din Bucureşti mai sunt internate 127 de persoane rănite în incendiul izbucnit vinerea trecută în clubul Colectiv.

65 dintre acestea sunt în stare critică şi gravă.

„Medicii fac toate eforturile omeneşti posibile pentru a menţine o stare mai bună, să îi stabilizeze şi să asigure tot ce se poate. Datele sunt mai bune. O parte dintre ei, care vor putea, vor fi transferaţi”, a precizat Nicolae Bănicioiu.

„Nu stabilim noi numărul de pacienţi şi nici pacienţii care sunt transferabili, ci îi stabilesc echipele medicale, în principal echipele medicale străine din ţările care îi preiau. În primul rând, trebuie să ne asigurăm că pacienţii se stabilizează, că evoluţia lor este liniară, fără să le punem viaţa în pericol. (…) Am mai avut pacienţi care au trecut dintr-o stare critică în partea stabilizată, dar au revenit pe parcursul zilei. Pe lângă decizia echipei medicale, trebuie să fie decizia echipei medicale de transport şi acceptul clinicii unde se duc”, a adăugat ministrul.

„Este nevoie să mai decompensăm presiunea de pe medicii români. Vorbim de 7 zile care au fost foarte aglomerate cu echipe care s-au rotit, echipe foarte mari. Un număr atât de mare de pacienţi. Noi am vorbit de 90 de pacienţi critici şi gravi. Este o situaţie deosebită pentru orice ţară din Europa. De aceea şi partea de transfer”, a explicat Nicolae Bănicioiu.